Povežite se s nama

Život i društvo

To su pravi knjigoljupci: slobodno vrijeme najviše vole provoditi uz dobru knjigu

Objavljeno:

- dana

NAJČITATELJI GRADSKE KNJIŽNICE VARAŽDIN

– Najviše volim čitati romane, knjige koje su smiješne i zabavne.

Imam tri omiljene knjige od istog autora, Davida Walliamsa: “Bljakburger”, “Zla zubarica” i “Banditska bakica”, a trenutno čitam knjigu “Tajna čokoladnih bombona” autorice Nives Madunić Barišić – otkrila je Hana Fotak, učenica 6. c razreda II. OŠ Varaždin koja je u ovoj godini pročitala 128 naslova te je, s još osmero čitatelja, nagrađena u kategoriji učenika od 5. do 8. razreda u povodu Mjeseca hrvatske knjige.

Zbog vila i princeza u knjižnicu po knjige

Dok se Hani teško odvojiti od dobrog štiva, Lucija Vukolić, učenica 2. razreda Katoličke osnovne škole sv. Uršule i Samantha Vitez, učenica Područne škole Završje najviše vole bajke. 

Imam tri omiljene knjige: “Bljakburger”, “Zla zubarica” i “Banditska bakica” – istaknula je najčitateljica Hana Fotak

Svijet princeza, vila, medvjedića i konjića iz knjiga Samathu je ove godine često vodio u knjižnicu. Ukupno je pročitala 119 naslova te je tako postala najčitateljica u kategoriji predškolskog uzrasta, dok je s čak 193 pročitanih naslova, najviše od svih najčitatelja, Lucija proglašena najčitateljicom u kategoriji učenika od 1. do 4. razreda.

Ovogodišnjoj rekorderki broja pročitanih knjiga još uvijek su najdraže bajke o princezama.

– Najdraža mi je Zlatokosa – otkrila je Lucija koja, otkako je naučila čitati, priče čita i svom bratu.

Uz najmlađe čitatelje nagrađeni su i oni malo stariji. Proglašene su dvije najčitateljice među srednjoškolcima: Ivana Lusavec, maturantica Druge gimnazije Varaždin i Gordana Delonga. Svaka je pročitala 100 naslova. U kategoriji studenata najviše, 120 naslova, pročitala je Andreja Sokač, studentica 5. godine Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, dok je u kategoriji zaposlenih najčitateljica sa 135 pročitanih naslova postala Ines Ercegovac. Sa 160 pročitanih naslova Barbara Jeseničnik postala je najčitateljica u kategoriji umirovljenika. Nagradu je dobio i Luka Ivaniš, učenik VI. OŠ Varaždin, pobjednik Nacionalnog kviza za poticanje čitanja.

Varaždinska knjižnica ovogodišnje najčitatelje je nagradila na prigodnoj svečanosti održanoj danas  u Vili Bedeković, gdje je i smješten Odjel za djecu i mlade i Odjel za stranu literaturu.

Uz dvogodišnju besplatnu članarinu u knjižnici, svi su dobili ono zbog čega su i postali najčitatelji – knjige!

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

FOTO Mališani iz Dječjeg vrtića Bajka pripremali čips od jabuke, razne voćne salate…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Dječjem vrtiću Bajka Varaždin, u srijedu, 20. listopada, obilježen je Međunarodni dan kuhara, manifestacija koja promiče profesiju kuhara i zdrav način prehrane.

Djeca svakodnevno unose zdrave namirnice i time hrane svoje tijelo i mozak s ciljem pripreme za zdrav život. Kuharice DV Bajka svoj su dan obilježile pripremajući i prezentirajući djeci zdrave obroke.

Vodeći se motom „Zdrava hrana za budućnost“ djeca su na prigodan način učila o zdravim namirnicama, utjecaju hrane na tijelo i okoliš. Djeca su pripremala i konzumirala svoje zdrave obroke kao što je: čips od jabuke, razne voćne salate i razne smoothie napitke.

Od recepata koje su djeca prikupila od svojih roditelja, djedova i baka, te i sami osmislili neke od njih uz pomoć odgojitelja, izradit će „Zdravu kuharicu“.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetleći objekt obasjao nebo iznad Varaždinske i Međimurske županije: Izgledalo je kao raketa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

suze svetog lovre, kiša meteora, perzeidi

U redakciju Regionalnog tjednika javili su se čitatelji iz svih dijelova Varaždinske županije koji su vidjeli svjetleći objekt na nebu, a pretpostavlja se da je riječ o meteoru.

– Iza 18 sati vidjeli smo svjetlo koje je izgledalo kao raketa plavkaste boje – javlja čitateljica iz Varaždina.

Svjetlo se vidjelo i na ludbreškom području, ali i u dijelovima Međimurja.

Astronom Korado Korlević potvrdio je pak za 24sata da je viđeno nebesko tijelo oko 18 sati.

– Mogu potvrditi da je poslije 18 sati viđeno nebesko tijelo. Vidjeli su ga i ljudi u Zadru. Pregledat ćemo snimke i napraviti triangulaciju pa ćemo vidjeti gdje je prošao – rekao je kratko astronom Korado Korlević.

Danas u večernjim satima na Facebooku se oglasio i Hrvatski astronomski savez.

– Obzirom na mnoge upite i dojave o vrlo sjajnom meteoru bolidu koji se iz Hrvatske vidio večeras oko 18:28, želimo izvijestiti javnost da je pojačana meteorska aktivnost očekivana obzirom da je prognozirani maksimum aktivnosti meteorskog roja Orionida u ranim jutarnjim satima 21. listopada – napisali su na Facebooku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje