Povežite se s nama

U fokusu

Apsurdno: Grad s 51 posto vlasništva nema ni jednog člana Uprave Termoplina, niti većinu u Nadzornom odboru

Objavljeno:

- dana

 

Grad Varaždin i Ivan Topolnjak maksimalno su zaoštrili retoriku.

– Ako znaju za primjer u kojemu većinski vlasnik nema svoje članove Uprave i Nadzornog odbora , pozivam bilo koju stranu da ih javno predoči jer građane Varaždina i vijećnike to izuzetno zanima s obzirom na zadnja negativna događanja oko Termoplina – poziva Davor Patafta.

Najveći dioničari Termoplina međusobno se optužuju i prijete sudskim tužbama. Partneri uopće ne komuniciraju – osim putem medija – i to isključivo tako da napadaju ili demantiraju jedni druge.

>>Bizarno: Ivan Topolnjak je odbio vratiti novac za preplaćene račune i ne da financijske izvještaje

>>Ivan Topolnjak: Avar nanosi ozbiljnu materijalnu i moralnu štetu poslovanju Termoplina

>>USKOK odbacio Avarove optužbe, slijedi javna isprika dogradonačelnika?

Nakon što je Ivan Topolnjak  decidirano odbio poslušati odluku Gradskog vijeća i vratiti 1,5 milijuna kuna preplaćenog novca po računima gradskih tvrtki, Grad je ovih dana odlučio proći sve potrebne instance kako bi se promijenio Statut Termoplina.

U Gradu smatraju da je Statut protuzakonit  te su, najavljuju, spremni slučaj predati i Ustavnom sudu ako bude potrebno.

Suluda situacija

Ima tu još rariteta: Grad je većinski vlasnik Termoplina, ali u Upravi nema niti jednog svog člana.

Također, iako u Nadzornom odboru od sedam članova sjede njih četiri  koje je predložio Grad Varaždin, to su kadrovi bivšeg gradonačelnika Gorana Habuša. A, baš njemu se spočitavalo da je išao na ruku Ivanu Topolnjaku i pustio ga da vlada Termoplinom pa aktualna vlast  ne može računati niti na jedan glas u Nadzornom odboru Termoplina, što je za većinskog vlasnika suludo.

Ivan Topoljnjak je, također, svojem službenom partneru i većinskom vlasniku tvrtke – prema tvrdnjama dogradonačelnika Zlatana Avara za Regionalni tjednik – odbio dati službeno zatražena financijska izvješća o poslovanju Termoplina u zadnjih pet godina.

Zbog svega  je Grad najavio pokretanje smjene direktora Termoplina. Pretpostavlja se da su baš Termoplin i Ivan Topolnjak razlog zašto su, unatoč dnevnom redu, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća odgođeni izvještaji o poslovanju gradskih tvrtki.

U međuvremenu je dogradonačelnik Zlatan Avar dobio odluku USKOK-a o odbacivanju njegove prijave protiv Gorana Habuša, Nevenke Grbac i Ivana Topolnjaka, “za zločinačko udruživanje pri čemu je došlo do preplaćenih računa i izvlačenja novca iz gradskog proračuna”.

Eskalacija

Situacija je očigledno eskalirala i odnos među parterima ne može biti lošiji. Gradski vijećnici – koji su jednoglasno izglasali vraćanje preplaćenog novca  – o slučaju se dosad nisu pojedinačno izjašnjavali.

Činjenica je da dobra poslovna praksa ne zna za ovakav odnos između dva najveća partnera jedne velike tvrtke od vitalnog značaja.

Gradski vijećnik Lige za Varaždin, Davor Patafta danas je javno pozvao obje strane da prezentiraju europski primjer u kojemu većinski vlasnik nema niti jednog člana Uprave. Također je zatražio i uvid u kompletnu dokumentaciju na koju se pozivaju obje strane.

– Ako znaju za takav primjer, pozivam bilo koju stranu da ih javno predoči jer građane Varaždina i vijećnike to izuzetno zanima s obzirom na zadnja negativna događanja oko Termoplina – poziva Davor Patafta.

Njemu kao poduzetniku nije jasan ovaj apsolutno negativan odnos između dva partnera.

Patafta: Želimo vidjeti dokumentaciju

– Odnos Grada kao većinskog vlasnika Termoplina i drugog dioničara nije u redu. Štoviše, s obzirom na veličinu Termoplina i suradnju s građanima Varaždina na prodaji plina, to je nedopustivo. Oba dioničara ne ponašaju se s povjerenjem, niti u skladu s poslovnim običajima za jedan takav odnos. Treba raditi na tome da se to popravi. Grad treba uvažavati dioničara sa preko 40 posto vlasništva, ali i taj vlasnik mora poštovati Grad, koji ima 51 posto Termoplina. Razumijem i podržavam želje gospodina Avara da zaštiti ključne intrese Grada varaždina u Termoplinu, ali bez obzira što je možda na početku odabrao krivi put, vjerujem  da će mu drugi dioničar Termoplina to zaboraviti. Jer, čim je odabrao da mu javna institucija bude partner i većinski vlasnik u investiciji, pristao je na rizike takvog odnosa – i tada ali i u budućnosti. Isto tako, nije logično da Grad Varaždin ima 51 posto Termoplina i niti jednog člana Uprave tvrtke, kao niti sadašnju većinu svojih predstavnika u Nazornom odboru. Ako takvih primjera ima u Europi pozivam bilo koju stranu da ih javno prezentira jer građane Varaždina i sve gradske vijećnike  – s obzirom na zadnje negativne događaje oko Termoplina – to izuzetno interesira. Kao poduzetnik i gradski vijećnik mislim da razumijem interese oba velika dioničara, ali što prije treba vratiti odnos povjerenja u partnerstvo i obostrano poštivanje postotka udjela vlasništva drugog partnera – rekao je Davor Patafta.

Ujedno je i najavio da će zahtjevati dostavu službene, ključne dokumentacije , koju su obje strane same isticale, a vijećnici ju dosad nisu imali priliku vidjeti.

Izvor:
Foto: Ilustracija

U fokusu

Načelnik Općine Sv. Ilija Marin Bosilj: “Brinemo se o društvenom životu svojih mještana”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

– Brinemo se o društvenom životu naših mještana. To nam je vrlo važno. Nadamo se da ćemo uskoro sve propušteno vrijeme nadoknaditi družeći se u novim ili obnovljenim društvenim domovima – rekao je Marin Bosilj, načelnik Općine Sv. Ilija.

Naime, dosad su obnovljeni društveni domovi u Beletincu i Seketinu, kao i Centar umirovljenika, vinogradara i gospodarstvenika u Sv. Iliji, dok je izgrađen novi dom u Doljanu.

Centar umirovljenika, vinogradara i gospodarstvenika u Sv. Iliji

Također, u planu je i gradnja još dvaju društvenih domova – u Križancu i Tomaševcu.

Ovako će izgledati Društveni dom u Tomaševcu

Radovi prve faze izgradnje Društvenog doma u Tomaševcu Biškupečkom trebali bi započeti u ožujku ove godine, a procijenjena vrijednost radova iznositiće 500.000 kuna. Nadalje, u planu su i radovi prve faze izgradnje Društvenog doma u Križancu, procijenjene vrijednosti 450.000 kuna.

– Svi domovi koji će se graditi na području Općine su kapaciteta do 50 ljudi. Sve je veća praksa da ljudi krštenja djeteta, krizme, pričesti ili rođendane ne slave u svom domu, već u restoranu ili društvenom domu. Osim za te proslave, domovi će biti mjesto okupljanja udruga i mladih, ali i adekvatno mjesto za održavanje izbora, jer smo prije izbore održavali u kontejnerima – naglasio je Bosilj.

Projekcija novog doma u Križancu

Zelena općina

Energetsku obnovu prije nekoliko godina doživjela je i općinska zgrada, a uskoro će na njoj osvanuti solarna elektrana. Projekt je vrijedan 81.519 kuna, a gotovo 30.000 kuna dodijelio im je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Isti Fond sa 70.000 kuna sufinancirati će Općini kupnju novog električnog automobila te gradnju punionice za cestovna vozila na električnu energiju i vodik (kod općinske zgrade) sa 41.247,84 kune. Procijenjena vrijednost gradnje predmetne punionice iznosi 114.000 kuna.

Općina bi do kraja travnja trebala imati gotove projekte za uvođenje brzog interneta na cijelom svom području.

– Nadam se da ćemo do jeseni imati građevinsku dozvolu za postavljanje optike. Tako će naši mještani dobiti na kvaliteti s brzinom interneta, a olakšat će se rad onima koji se od kuće bave IT industrijom – dodao je načelnik Sv. Ilije.

Mještani Općine uskoro će dobiti i žute kante u koje će odlagati plastiku, a dobit će i table s kućnim brojevima.

– Općina je u veljači krenula s projektom izrade kućnih brojeva za sve objekte na području Općine (1827 objekata) vrijednim 34.000 kuna. Table će sadržavati naziv ulice, kućni broj i grb. Tako će svi objekti u Općini biti jednako označeni. Olakšati će se funkcioniranje dostavnih službi, kao i hitnih službi jer je znalo biti problema oko pronalaženja nekog objekta, naročito kod vikend područja – dodao je Bosilj.
No, kapitalni projekti u Općini su izgradnja nove škole s dvoranom u naselju Sv. Ilija i izgradnja vrtića u Beletincu.

Škola i vrtić

Što se tiče škole u Sv. Iliji, građevinski radovi na dvorani su završili, dok se objekt škole još uvijek gradi.

– Uskoro se počinje s ugradnjom stolarije, izradom fasade te ostalim obrtničkim radovima. Početkom iduće, 2022. godine trebali bi završiti radovi, a prvi učenici trebali bi krenuti sa školskom godinom 2022./2023. – naglasio je Bosilj.

Građevinski radovi na školi u Sv. Iliji

Godinu dana prije toga mališani bi trebali krenuti u novi vrtić u Beletincu.

– Trenutno su u tijeku unutarnji radovi, a uskoro će se početi s uređenjem okoliša. Krajem svibnja predviđen je završetak radova. Slijedi tehnički pregled te ishođenje uporabne dozvole i registracije od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja – naglasio je Bosilj.

Radi se punom parom na gradnji vrtića u Beletincu

Početkom iduće godine svjetlo dana ugledat će nove, uređene gruntovne i katastarske karte čestica za katastarske općine Sv. Ilija i Beletinec.

– Time bi se podigla vrijednost nekretnina u Općini. Ujedno će biti uređene međe i imovinskopravni odnosi. Olakšao bi se i promet nekretninama i ulaganje u nekretnine te ulaganja u obnovu cesta i puteva koji prije nisu bili upisani u katastar i gruntovnicu – zaključio je Bosilj.

Modernizacija cesta

Tijekom ožujka započeti će radovi na modernizaciji i rekonstrukciji nerazvrstanih cesta vrijedni 550.000 kuna, a obuhvaćati će sljedeće dionice: Sveti Ilija (odvojak Vinogradske ulice te Ulice Vilima Cecelje), Križanec (odvojak ulice Ljudevita Gaja i odvojak Vinogradske ulice), Žigrovec (Ulica Kozlovec te odvojak Ulice Vladimira Nazora), Seketin (odvojak Ulice Vide Sokola).

Aglomeracija u Općini Sv. Ilija

Krajem studenoga prošle godine započeli su radovi na izgradnji sustava odvodnje u naselju Sv. Ilija. Radovi su vrijedni 8,7 milijuna kuna. Izrađen je glavni projekt sustava odvodnje naselja Beletinec – Krušljevec te je u tijeku ishođenje građevinske dozvole. U tijeku je izrada glavnog projekta sustava odvodnje naselja Seketin vrijedna 185.000 kuna.

Inače, Aglomeracijom Varaždin obuhvaćena su mjesta Tomaševec, Križanec, Doljan i Žigrovec. Radovi na sustavu odvodnje su u tijeku i trebali bi biti završeni do 2021. godine.

Izgradnja nogostupa

U tijeku su radovi na uređenju nogostupa u naselju Beletinec (Kružna ulica i Ulica Dražena Obrstara Caca) te naselju Krušljevec (Kalnička ulica).

– U suradnji sa županijskom upravom za ceste Varaždinske županije će se realizirati izgradnja nogostupa u Vinogradskoj ulici u naselju Sveti Ilija – rekao je Marin Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Ivan Čehok kaže da je gradilište u Trakošćanskoj i dalje otvoreno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Građevinska inspekcija zatvorila je gradilište u Trakošćanskoj ulici u Varaždinu, na temelju prijava koje je dobila.

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok danas je rekao novinarima da gradilište danas ponovno otvoreno.

– Mi smo postupili prema onome što je inspekcija od nas tražila. Grad ima sve i glavne projekte i sve potrebne dokumente. Mi inače imamo i glavne projekte i za stvari koje ne trebamo imati. Ovdje je nedostajao jedan dokument, čini mi se prijava gradilišta ili tako nešto. Dakle jedan dokument je nedostajao i zbog toga je inspekcija to tražila da dostavimo, mi smo to dostavili, gradilište je dalje otvoreno – rekao je Čehok.

Dodao je da ljudi koji prijavljuju gradilišta mogu zakočiti radove, ali ne i zaustaviti radove.

Danas oko 12 sati snimljene ove su fotografije radova u Trakošćanskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!