Povežite se s nama

Međimurje

Tomica Jakopec: “U mnogim smo stvarima pioniri, pa brojne naše projekte preslikavaju u druge sredine”

Objavljeno:

- dana

Zajednica sportskih udruga Čakovca trinaestu je godinu zaredom bila glavni organizator ljetnih sportskih kampova „Svaki tjedan sport jedan“.

Riječ je o projektu čakovečke Zajednice koji je iznimno dobro prihvaćen u javnosti, a u kojem se kroz niz aktivnosti promovira važnost bavljenja sportskim aktivnostima, kao i široka paleta sportova i klubova u Čakovcu.

– Tijekom ljetnih mjeseci to je naš najveći projekt, iako paralelno rješavamo cijeli niz drugih stvari. Treba istaknuti da kampovi rastu svake godine, kako po broju djece i njihovih dolazaka tako i po broju klubova. Ove godine bila su uključena 24 kluba, odnosno 24 različita kampa. Klubovi su prepoznali mogućnost da kroz kampove pridobiju nove članove, pa se tijekom jeseni bilježi veći broj upisa novih članova. Od svega najveće koristi imaju manji sportovi koji inače ne dobivaju u javnom prostoru toliko pozornosti. No, najvažnija kvaliteta kampova svakako je omogućavanje djeci i njihovim roditeljima kvalitetno i aktivno provođenje slobodnog vremena tijekom ljetnih mjeseci – ističe Tomica Jakopec, tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca.


Najodgovorniji dvojac Zajednice sportskih udruga Čakovca, tajnik Tomica Jakopec i dugogodišnji predsjednik Bojan Ružić

Ove godine napravljen je novi iskorak u organizaciji kampova. I dok su se kampovi prije organizirali samo na području Grada, ove godine na svoje su došla i druga gradska naselja.
– Doveli smo kampove i na područja naselja dravskog bazena, a drugu godinu zaredom organizirali smo košarkaški kamp i u Ivanovcu. Nastavit ćemo s tom praksom te tako omogućiti još većem broju djece da budu dio ovoga popularnog događanja – otkrio je Jakopec.

A da je Zajednica ovim projektom „pogodila u sridu“, svjedoči podatak da je prvi put osigurana financijska potpora kroz Središnji državni ured za šport. Projekt je na natječaju izabran među 60 najboljih te je dobiveno 78.000 kuna, što pokriva oko 80 posto ukupnih troškova.

Funkcija tajnika profesionalizirana je posljednje dvije godine, čime je omogućen nastavak održavanja projekata

Kvaliteta projekta prepoznata je i u drugim sredina, pa sve više županija, gradova i općina organizira sportske kampove po uzoru na čakovečke.

– Puno stvari u čakovečkom sportu je pionirsko, pa nisu česti pozivi iz drugih sredina koje pitaju za savjete, projekte, ideje… Ljetni sportski kampovi najbolji su primjer jer su njih počele kopirati druge sredine. Tako je i Zagreb počeo s održavanjem sličnih kampova nakon što je Čakovec već imao uhodanu praksu. Ponosni smo zbog toga.

Zajednica sportskih udruga Čakovca jedna je od najuzornijih takvih institucija u Hrvatskoj. Dugi niz godina Zajednica je funkcionirala zahvaljujući ogromnom volonterskom angažmanu članova Izvršnog odbora, ponajprije dugogodišnjeg predsjednika Bojana Ružića. Posljednje gotovo dvije godine Zajednica prvi put ima profesionaliziranu funkciju tajnika.

Glavni prioriteti su obnova atletske staze na stadionu 2019. i izgradnja vanjskih bazena do 2020. godine

– Količina posla je znatno porasla, tako da više nismo mogli funkcionirati isključivo na volonterskoj bazi. Zapošljavanjem tajnika omogućen je nastavak održavanja brojnih projekata u još većem obujmu, ali i brojnih drugih aktivnosti koje su u jako kratkom vremenu postale zaštitni znak Zajednice. Također, omogućena je znatno brža komunikacija s članicama Zajednice, njih 72, koje su u nama prepoznale kvalitetan servis za svoje potrebe – ističe Bojan Ružić, predsjednik Zajednice.

A među ostalim projektima ističu se Festival sporta, Zimski sportski kampovi, tribina „Čakovečke sportske legende“…

Osim vlastitih projekata, Zajednica provodi još nekoliko aktivnosti kao partner s drugim institucijama

– Uključeni smo i u druge projekte u kojima smo partneri. U suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo u projektu smo „Volonteri u parku“. Sudjelujemo u nekoliko projekata s Međimurskim zavodom za javno zdravstvo, kao i s Policijskom upravom međimurskom, dok dva puta godišnje u suradnji s Gradskim društvom Crvenoga križa Čakovec organiziramo darivanja krvi sportaša – kaže Jakopec.

Da bi se brojne aktivnosti mogle nesmetano odvijati, neophodna je i zadovoljavajuće sportska infrastruktura.

78 tisuća kuna Zajednica je dobila od Središnjega državnog ureda za šport za održavanje ljetnih sportskih kampova, što je oko 80 posto ukupnih troškova organizacije

– Sadašnje stanje sportske infrastrukture je zadovoljavajuće. Imamo nekoliko dvorana, stadion s atletskom stazom, bazene… Glavni prioriteti su obnova atletske staze na stadionu koja je planirana za 2019. godinu i izgradnja vanjskih bazena koji bi bili stavljeni u funkciju 2020. godine. Time bi se zaokružila potreba za sportsko rekreativnim sadržajima na području grada – zaključio je Tomica Jakopec, tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca.

Liječnički pregledi

Najveći problem u čakovečkom sportu ovog trenutka predstavljaju liječnički pregledi sportaša. Zajednica je intenzivno bila uključena u izradu prijedloga novog Zakona o sportu.

– Aktualna situacija vezana za liječničke preglede nije povoljna za sportske klubove, posebno amaterske. Međimurska županija bila je zakinuta jer na njezinu području ne postoji liječnik specijalist medicine rada i sporta, koji prema aktualnom Zakonu ima ovlasti provoditi takve preglede, pa su ih obavljale druge privatne ordinacije.

S ponosom mogu reći da je nakon godinu dana razgovora i pregovora rješenje konačno na vidiku u suradnji s čakovečkim Domom zdravlja. Vjerujem da će se u novi Zakon uklopiti naše sugestije te da će se model liječničkih pregleda sportaša približiti modelima zemalja u našem susjedstvu – otkrio je Jakopec.

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Piškorovcu, Domašincu i Kotoribi mještani predali 186 komada streljiva različitih kalibara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

PU međimurska

U subotu, 17. travnja, policijski službenici Policijske postaje Prelog mještanima Piškorovca, Domašinca i Kotoribe omogućili su dragovoljnu predaju oružja, streljiva i drugih minsko-eksplozivnih sredstava.

Mještani su prihvatili poziv te dragovoljno predali ukupno 186 komada streljiva različitih kalibara pištoljskog, puščanog i lovačkog streljiva. Predano oružje pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Akciji su svojom prisutnošću podršku u Piškorovcu dali načelnik Općine Mala Subotica Valentino Škvorc i predsjednik ogranka UDVDR Mala Subotica Josip Halić, u Domašincu načelnik Općine Domašinec Mario Tomašek i njegov zamjenik Goran Koren te u Kotoribi načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec i predsjednik ogranka UDVDR Kotoriba Dragan Rajher.

I nadalje u radu Policijske uprave međimurske jedan od najvažnijih prioriteta je suzbijanje nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Upravo s ciljem da se građani potaknu i odluče na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, vrlo često na području Policijske uprave međimurske provode se preventivne akcije u sklopu nacionalne kampanje „Manje oružja, manje tragedija“.

– Zahvaljujemo građanima na odazivu preventivnim akcijama dragovoljne predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnim sredstava, a sve one koji se još uvijek nisu odlučili na dragovoljnu predaju, pozivamo da bez ikakve bojazni od sankcija, dragovoljno predaju sva ubojita sredstava – poručuje policija.

Nastavite čitati