Povežite se s nama

U fokusu

Tomislav Babić: Varteks ne zanima nekretninski biznis, nego modni

Objavljeno:

- dana

Odbora za financije i proračun Grada Varaždina danas je održao svoju sjednicu putem Zooma, a tema je bila uređenje kompleksa tvornice Varteks u Varaždinu i dug tvrtke Varteks prema Gradu Varaždinu.

Naime, o dugu i kako ga riješiti uskoro će raspravljati Gradsko vijeće Grada Varaždina.

Prema podacima koje je predstavio Tomislav Babić, predsjednik Uprave Varteksa, njegova tvrtka Gradu duguje 3,9 milijuna kuna, najviše za komunalnu naknadu. Ukupan dug ove tvrtke, prema bankama i drugim vjerovnicima je 160 milijuna kuna. Od tog iznosa čak 46 milijuna kuna dug je prema Nenadu Bakiću.

– Grad Varaždin je od početka uključen u proces proglašenja kompleksa Varteksa strateškim državnim projektom i dalje surađujemo s Varteksom i državom na tome. Podržavamo ovu strategiju razvoja i restrukturiranja Varteksa. Nas kao Grad zanima očuvanje radnih mjesta i brenda Varteksa. S druge strane nas zanima kako ćemo pristupiti strateškom projektu, odnosno prometnicama i infrastrukturi. Treće je pitanje duga Varteksa prema Varaždinu. Preložena su nam dva modela. Mi se zalažemo za drugi model, dakle ne zanima nas preuzimanje nekretnina unutar kompleksa već bi uzeli zgradu na Zagrebačkoj, za korištenje našim udrugama, tvrtkama i gradskim institucijama. Smatramo da kompleks Varteksa treba biti urbano područje sa svim sadržajima koji uz to idu – rekao je gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok.

Iako je Čehok rekao da Grad nastoji prolongirati naplatu dugova, Babić je pojasnio da su jedino Grad Varaždin, Zoran Košćec i još dvije male tvrtke ovršile Varteks u kriznoj 2020. godini.

Također, Babić je rekao da Varteks ne zanima nekretninski biznis, već otplata svih dugova putem prodaje nefunkcionalnih nekretnina u kompleksu da bi mogli nastaviti razvijati modni biznis.- Ne želimo raditi urbanističku svinjariju – poručio je Babić.

Kompleks se mjestio na površinu od oko 22 ha. Potrebe za proizvodnju su oko 40.000 m2, a ostatak bi išao u prodaju investitorima te uređenje parka, vrtića, cesta, muzeja Varteksa i drugog.

Prema Prijedlogu A vraćanja duga Varaždinu je da Grad dobije parcele oko poznatog dimnjaka Varteksa i industrijske zgrade, na čestici oko 3400 m2 za čiju vrijednost Babić kaže da je 5,2 milijuna kuna. Prema njegovom objašnjenju uz mogućnost parkinga, novca od teleoperatera i sličnog Grad bi mogao doći i do iznosa od 9 milijuna kuna.

Prijedlog B, kojeg podržava gradonačelnik Čehok, Varaždin bi dobio jednu od zgradi od crvene cigle u kojoj je bila smještena uprava Varteksa. Radi se o zgradi od 945 m2 bruto površine i vrijednosti 5,2 milijuna kuna.

SDP-ov Neven Bosilj skrenuo je pažnju na to da bi prema prijedlogu za rješavanje duga prema Varaždinu cijena zemljišta bila oko 200 eura za metar četvorni, a Babić je dodao da interes investitora pokazuje da će cijena biti i dosta više od toga.

Uređenje kompleksa

Ono što je zanimljivo je da je Tomislav Babić predstavio i kompletno rješenje uređenja kompleksa.

Uz Zagrebačku ulicu ostala bi proizvodnja Varteksa, nasuprot stadiona uređivao bi se muzej Varteksa (stara krojačnica) te trgovački sadržaji, vjerojatno centar. Javni prostori, poput parka, cesta i sličnog nalazili bi se uglavnom u sredini kompleksa, također uz trgovačke sadržaje. Uz prostor autosajma nalaze se poluruševne zgrade, objasnio je Babić, i tamo bi bilo najviše rušenja i nakon toga predviđena je stanogradnja. Prema GUP-u s vremenom je plan da se s iste strane napravi i nova cesta.

Roberto Krajecer, pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša, govorio je o obvezama cestogradnje za navedeni kompleks. U prvoj fazi gradio bi se novi rotor, odmah iza pruge ako se dolazi iz smjera grada, i rješavala kazeta odmah do toga.

U drugoj fazi predviđeno je uređenje T raskrižja kod glavne porte tvornice i još jednog kružnog toka niz ulicu, prema stadionu. Također, iz kompleksa će biti potrebno napraviti novu spojnu ulicu na Ulicu Zrinskih i Frankopana.

Babić je također objasnio da prodaja nekretnina u kompleksu Varteksa dobro napreduje, interes investitora je velik, a prvi novi objekti mogli bi tamo niknuti kroz 12 do 18 mjeseci.

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje