Povežite se s nama

Život i društvo

Tomo Jakop novi je predsjednik Udruge „Branitelji Hrvatske“ Lepoglava

Objavljeno:

- dana

Udruga „Branitelji Hrvatske“ Lepoglava održala je 27. prosinca izvanrednu izbornu Skupštinu.

Povod za njeno održavanje bila je potreba za izborom novog predsjednika budući da je dosadašnji predsjednik Udruge Marijan Rihtar zbog zdravstvenih razloga odstupio s čela Udruge na kojem će ga, odlukom članova Skupštine, zamijeniti Tomo Jakop.

Uz izbor Tome Jakopa za predsjednika, članovi Skupštine za dopredsjednike Udruge izabrali su Željka Bračka i Branka Horvata.

Da je pred Udrugom, što se aktivnosti tiče, sadržajna godina potvrdio je novoizabrani predsjednik Tomo Jakop, predstavljajući program rada Udruge za nadolazeće razdoblje.

Uz aktivnosti vezane za očuvanje spomena na poginule branitelje i čuvanje digniteta Domovinskog rata, brojne su aktivnosti usmjerene prema živim branitelja i njihovim obiteljima o kojima Udruga vodi posebnu brigu.

Većina tih aktivnosti provodit će se uz financijsku potporu Ministarstva branitelja i Grada Lepoglave kojima je na kontinuiranoj potpori i ovom prigodom upućena zahvala.

– Zahvalio bih Udruzi „Branitelji Hrvatske“ Lepoglava na odličnoj suradnji s Gradom Lepoglavom. Udruga aktivno sudjeluje na brojnim aktivnostima koje organiziraju Grad Lepoglava i udruge s gradskog područja. Ne samo na području Grada Lepoglave, Udruga aktivno sudjeluje na brojnim događanjima izvan našeg grada predstavljajući u najboljem svjetlu svoj grad, na čemu sam zahvalan Udruzi i svim njenim članovima – poručio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić, najavivši za iduću godinu nastavak projekta uređenja spomen obilježja poginulim braniteljima na gradskom području.

Članove Skupštine pozdravio je i državni tajnik u Ministarstvu branitelja Zdravko Jakop.

– Ova udruga nositelj je aktivnosti koje se tiču braniteljske populacije na području Grada Lepoglave. Udruga je osnovana s ciljem da bi naši prijatelji i suborci poginuli u Domovinskom ratu i dalje živjeli, da ne bi umrli u nama i u našoj sredini. U tome je Udruga uspjela. 12 poginulih branitelja s područja Grada Lepoglave i dalje žive s nama – poručio je državni tajnik Jakop.

Na Skupštini je predstavljen i novi broj glasila „Hrvatski branitelj“ koji Udruga izdaje, a u kojem, čuvajući spomen na poginule hrvatske branitelje s područja Grada Lepoglave i vrijednosti Domovinskog rata, predstavlja vlastiti rad.

Život i društvo

“Cekači“ VI. osnovne majstorski spravljaju Varaždinske klipiče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga kuhara Varaždinske županije održala je ovih dana u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom i njegovim Sekcijama za humanitarne aktivnosti i Sekcijom žena – varaždinski ogranak kulinarsku radionicu za učenike 3.c razreda VI. osnovne škole u Varaždinu.

Radionicu je otvorio predsjednik Saveza Damir Crleni, a vodile su je Marija Kuzminski i Marija Denžić, nagrađivane kuharice HKS-a. One su demonstrirale učenicima kako se pravilno priprema Varaždinski klipič.

– Učenici su nakon početnih instrukcija s nama pripremali klipiče, zadatak su oduševljeno prihvatili, a rezultat radionice naravno pojeli. Upravo je Varaždinski klipič prije nekoliko godina upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićen na području cijele Europske unije te smatramo vrlo vrijednim prenositi znanje i tradicionalnu recepturu na mlađe generacije. Uz prijenos ovog znanja važno nam je i naše deficitarno zanimanje približiti djeci te se nadamo da se među ovim učenicima krije i koji budući kuhar – poručili su iz Udruge.

Ovo  je bila samo jedna u nizu odrađenih radionica Udruge kuhara Varaždinske županije a pod temom „Nahrani planet“ kroz koje sa sudionicima radionica promišljamo, osvještavamo, pričamo o održivosti potrošnje hrane, osposobljavanju i djelovanju u našoj okolini.

Ujedno kroz svaku ovogodišnju radionicu Hrvatski kuharski savez i Udruga kuhara Varaždinske županije obilježavaju 20 godina djelovanja.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Na Franjevačkom trgu održana tradicionalna akcija “Dan narcisa“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U subotu su na Franjevačkom trgu brojne Varaždinke i Varaždinci podržali akciju Dan narcisa.

Podsjećamo, Mammae klub Varaždin – Udruga žena oboljelih na dojku ovu akciju provodi već 24. godinu zaredom s ciljem senzibiliziranja javnosti za probleme vezane uz karcinom dojke.

Pritom ukazuju na značaj osvješćivanja žena o važnosti preventivnih pregleda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje