Nogometaši Varaždina u dugoj sezonu 1. HNL, koju je na dva mjeseca prekinula pandemija koronavirusa, uspjeli su osvojiti osmo mjesto i tako izboriti ostanak u društvu najboljih.

Puno vremena za odmor nisu imali, već su s pripremama za novu sezonu počeli u ponedjeljak, 3. kolovoza. Kako su čelni ljudi Kluba vidjeli prošlu sezonu i koje su ambicije u idućoj sezoni, kratko smo razgovarali s dopredsjednikom Nogometnoga kluba Varaždin Tonijem Dalićem.

Prije početka sezone rijetko tko je vjerovao da će NK Varaždin ostati u 1. HNL. Koliko je to bilo teško ostvariti na financijskom i logističkom planu?

Ostvarili smo svoj zacrtani cilj – ostanak u najelitnijem rangu hrvatskog nogometa. Kao klubu koji je tek ušao u Prvu ligu, bilo je iznimno teško sa svih aspekata, no pokazali smo da jedan mali klub s uvjerljivo najmanjim budžetom u Ligi, uz mnogo zajedništva te okružen ljudima željnima i voljnima da pomognu, može ostvariti izniman rezultat u svojoj prvoj sezoni u 1. HNL. Zaslužni su apsolutno svi u i oko Kluba, ali naravno da najveće pohvale idu igračima i stručnom stožeru, koji su uspjeli napraviti ono za što smo znali da mogu od početka.

Budžet

Prvenstvo je prekinuto zbog pandemije koronavirusa. Kako ste posložili financije i kako je na Klub utjecala koronakriza?

Bilo je teško. Klub smo s uvjerljivo najmanjim budžetom u Ligi, ali smo u startu definirali naše mogućnosti i od toga nismo odskakali. Bilo je teško ponekad ne završavati neke dogovore i pregovore zbog “sitnih” korekcija, ali jednostavno smo znali da je jedini ispravan način poslovati unutar svojih gabarita i ići korak po korak. Koronakriza pogodila je sve, pa tako i nas. Brojni sponzori i partneri su prvenstveno bili okupirani vlastitim pogonima, a mi smo također morali dio plaća srezati jer prihoda više nije bilo niti od sponzora niti od ulaznica. Ponosni smo što smo sve naše obveze rješavali redovno iz mjeseca u mjesec te na kraju sezone našu radnu zajednicu i igrače nagradili premijama.

Koliki će biti budžet Kluba u sezoni 2021./2022. i hoće li se možda uključiti strateški partner u klupsku strukturu?

Sezonu smo uspjeli zaključiti s budžetom od oko 8 milijuna kuna. Usporedbe radi, Inter je imao 15 milijuna, Istra 1961 25 milijuna i podršku grupacije, a Slaven Belupo 30 milijuna. Naš budžet nije budžet samo seniorskog pogona, naš budžet je budžet cjelokupnog Kluba, što znači i nogometne akademije i još triju kategorija koje se natječu također u Prvoj ligi. Tijekom cijele godine vodili smo, a i još sada vodimo mnogo razgovora s različitim zainteresiranim grupacijama, partnerima i investitorima. Varaždin je odlična sredina za investicije, klub smo bez kune dugovanja, s odličnom akademijom, te samim time i primamljivi svima. Nakon našeg ovosezonskog uspjeha, u zadnjih nekoliko dana ponovno su se aktualizirali i neki pregovori, te je u idućem razdoblju sve moguće.

Ciljevi

I za kraj. Koji su ciljevi ove sezone i je li moguće napraviti rezultatski iskorak?

Kada smo ušli u Prvu ligu, cilj nam je bio konsolidacija Kluba u dvije godine. Ove sezone cilj je osigurati opstanak te pokušati afirmirati mlade igrače iz akademije, koji moraju biti kostur naše ekipe. Naravno da nam misli, zbog naših rezultat u postkoronarazdoblju, lete i u neke druge sfere, ali sada nam je najvažnije da ostanemo čvrsto na zemlji i idemo korak po korak – bez prevelikih očekivanja.

Komentari

Komentara