Povežite se s nama

U fokusu

Na top-listi varaždinska bolnica na dobrom 8. mjestu, čakovečka bolnica 4.

Objavljeno:

- dana

HZZO-OVA LISTA 28 BOLNICA

Opća bolnica Varaždin završila je na jako dobrom, osmom mjestu HZZO-ove rang-liste najboljih hrvatskih bolnica.

Na listi je ukupno 28 zdravstvenih ustanova, a na prvom mjestu se našla Opća bolnica Požega iza koje slijedi KB Sveti Duh i još jedna slavonska bolnica, Opća bolnica Slavonski Brod.

Među top deset zdravstvenih ustanova su čak tri sa sjevera Hrvatske: najbolja je Županijska bolnica Čakovec koja je na visokom četvrtom mjestu, na šestom mjestu je Opća bolnica Koprivnica, dok je varaždinska bolnica osma.

Da je po listi, spajanja bolnica ne bi bilo

HZZO je rang-listu napravio na temelju pet kriterija: gledali su se prosječan broj pacijenata po krevetu i ukupan broj pregleda po liječniku, kao i opća stopa smrtnosti, postotak liječenja u dnevnoj bolnici i postotak jednodnevne kirurgije kod operacije sive mrene

Iako je pitanje jesu li ti kriteriji doista pravi pokazatelji uspješnosti rada bolnica, rang-lista ipak je jako važna. Iz HZZO-a su najavili da će se ti podaci koristiti kod ugovaranja usluga u budućnosti, ali i pri donošenju odluka o spajanju pojedinih bolnica.

Gleda li se rang-lista, čakovečka i varaždinska bolnica ne bi se ni trebale spajati ako je jedna na visokom četvrtom, a druga na jako dobrom osmom mjestu.

No što će biti, odlučit će na kraju u Ministarstvu zdravlja.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Izgleda da za oko 60 % rastu plaće premijeru, ministrima, saborskim zastupnicima…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je dugo odgađao nepopularni potez, premijer Andrej Plenković je odlučio snažno podići plaće ministrima, saborskim zastupnicima, državnim tajnicima, ustavnim sucima, ali i svim ostalim državnim dužnosnicima, javljaju 24sata.

Kako neslužbeno doznaju iz vlade, najrealnija i najvjerojatnija opcija je dizanje osnovice za izračun plaća čak 83 %. Prema računici portala, to bi značilo povećanje neto plaće od 60-ak posto za najviše državne dužnosnike.

U 24sata su izračunali da porast osnovice donosi Plenkoviću rast plaće za oko 2000 eura u neto iznosu.

Plaća premijera Andreja Plenkovića trenutno je 4646 eura bruto mjesečno. To je veća plaća nego premijera Srbije, Crne Gore, BIH, Slovenije, Albanije i Slovačke. Slična je kao plaća premijera Poljske te puno manja nego premijera Mađarske, Češke i Estonije.

S prosječnom plaćom između 3500 i 4000 eura bruto ministri u Hrvatskoj imaju oko 2.2 puta veću plaću od prosječne državne plaće, piše index.hr. Plaća im je veća nego kolegama u Sloveniji u apsolutnom iznosu i relativno je veća u odnosu na prosječnu plaću u državi, 2.2 puta u odnosu na slovenskih 1.6 puta.

Nastavite čitati

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje