Povežite se s nama

Život i društvo

Uredite dom u toplim bojama jeseni: lišće, češeri i žirevi neka uljepšaju vaš dom

Objavljeno:

- dana

KREATIVNOST

Jesen je sinonim za raskoš boja i bogatstvo plodova u prirodi.U prirodi je sve puno toplih crvenih, žutih, bakrenih i smeđih tonova.

Šetate li parkom ili šumom na svakom koraku nailazite na šuštavo lišće, divlje kestene, žireve, šišarke borova, poljsko cvijeće i travke koje su već polako požutjele i sasušile se. Štandovi na tržnicama puni su kestenja čokoladne boje, žarkonarančastih bundeva, ukrasnih tikvica, sočnih jabuka i kruški, oraha, lješnjaka, nara, grančica šipka i zrnca graha svih uzoraka i boja.

Iznenadite goste ukrasnim vijencem na vratima koji ćete sami napraviti od plodova jeseni

Iskoristite sav taj “bogomdan materijal” za izradu kućnih aranžmana i dekoracija. Uživat ćete u samom procesu stvaranja i unijeti u svoj dom djelić jesenske raskoši boja i topline blagog sunčevog svjetla. Prisjetite se ukrasa i figura koje ste kao dijete izrađivali u školi na satu likovne kulture koristeći kestenje, lišće, orahe i raznobojna zrnca graha. Za izradu jesenskih dekoracija trebat će vam nekoliko osnovnog pribora poput škara, ljepila, konca, žice i ukrasnih traka. Kao dodatni materijal možete koristiti razne jesenske trave koje su već dosta sasušene pa su pogodne za izradu dekoracija. Nabavite i koji klip kukuruza, grančice od breze, zeleni bršljan, suncokret i nekoliko cvjetova krizantema.

Krenite s nečim jednostavnim. Uzmite zdjelu za voće i poslažite u nju kruške, jabuke, orahe, kestenje, nar. Dodajte grančicu šipka i postavite svoj jesenski aranžman na stol u dnevnoj sobi, na balkonu ili nekom drugom mjestu gdje se opuštate. Plodove jeseni na sličan način možete poslagati u pletenu košaru. Uokolo rasporedite još malo lišća, orašastih plodova ili grančice s bobicama intenzivnih boja.  Bundeve su zbog svoje veličine i jarkonarančaste boje mnogima vjerojatno najzanimljiviji plod jeseni od kojeg se mogu izraditi vrlo efektne dekoracije. Izrezbarite na njima trokutiće, srca, kružiće ili zvijezde, a možete ih čak obojati.

Savjet 

Pripremate li obiteljski ručak, ukrasite stol jednostavnim dekoracijama. U staklenke stavite žireve i grančice, a na svijećnjake nalijepite jesenje lišće

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Općini Vidovec dodijeljeno 450.000 kuna za prvu fazu uređenja etno kuće u Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je rezultate javnog poziva iz Programa podrške regionalnom razvoju.

Odlukom o odabiru projekta, Općini Vidovec dodjeljuje se 450.000 kuna bespovratnih sredstava za projekt „Rekonstrukcija i prenamjena stambene zgrade u zgradu turističke namjene-vinogradarska kuća-I. faza.“

Projekt se odnosi na 1. fazu rekonstrukcije općinske nekretnine u Tužnom koja će se adaptirati u etno kuću s vinskim podrumom i kušaonicom vina.

Podsjetimo, u cilju očuvanje etno baštine i narodnih običaja te razvoja ruralnog turizma, Općina Vidovec je prije nekoliko godina kupila nekretninu u naselju Tužno s ciljem da istu preuredi u reprezentativnu turističku građevinu.

U gornjem dijelu kuće planirana je postava etno zbirke koja će služiti kao mjesto prikaza i edukacije o nekadašnjem tradicionalnom načinu života, dok će u vinskom podrumu posjetiteljima biti omogućeno kušanje visokokvalitetnih sortnih vina Udruge vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno.

Nakon provedenog postupka jednostavne nabave prošle je godine na vinogradarskoj kući izvršena rekonstrukcija krovišta, čime je učinjen prvi korak u pretvorbi postojeće „stare hiže“ u tradicionalnu vinogradarsku kuću.

Tom prilikom je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić naglasio da je kulturna baština oduvijek bila dio vidovečkog identiteta, zbog čega je uz poljoprivrednu proizvodnju naglasak stavljen i na razvoj ruralnog turizma te je donijeta Strategija razvoja ruralnog turizma Općine Vidovec koju, evidentno, uspješno provode.

– Prošle godine krenuli smo s rekonstrukcijom vinogradarske kuće u Tužnom, a ove godine ćemo s istom nastaviti uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Drago mi je da je Ministarstvo prepoznalo kvalitetu našeg projekta koji će po svom cjelokupnom završetku doprinijeti razvoju ruralnog turizma Općine Vidovec, a vjerujem i Varaždinske županije. Izgradnjom etno kuće KITEC, promocijom poljoprivrednih proizvoda, gastronomskih običaja i manifestacija, razvijanjem rute za cikloturizam te rekonstrukcijom vinogradarske kuće u Tužnom polako postajemo prepoznatljivi na kontinentalnom turističkom tržištu – naglasio je Hranić.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Hrvatskoj nađen i češki soj koronavirusa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj se uz britanski, južnoafrički i njujorški, pojavio i češki soj koronavirusa.

Profesor računalne biologije sa zagrebačkog PMF-a Kristian Vlahoviček potvrdio je to za portal HRT-a.

Rekao je da su još u veljači iz 70 uzoraka, uglavnom iz KB-a Dubrava, u suradnji s prof. Vraneš iz NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”, izolirali češki soj, i to iz njih 20%.

– Češki soj kombinacija je mutacija škotske i britanske varijante koronavirusa. Budući da je u Češkoj i Slovačkoj velik porast broja zaraženih, oni su prijavili tu novu mutaciju virusa SARS-CoV-2 – rekao je prof. Vlahoviček.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!