Povežite se s nama

Život i društvo

Uredite dom u toplim bojama jeseni: lišće, češeri i žirevi neka uljepšaju vaš dom

Objavljeno:

- dana

KREATIVNOST

Jesen je sinonim za raskoš boja i bogatstvo plodova u prirodi.U prirodi je sve puno toplih crvenih, žutih, bakrenih i smeđih tonova.

Šetate li parkom ili šumom na svakom koraku nailazite na šuštavo lišće, divlje kestene, žireve, šišarke borova, poljsko cvijeće i travke koje su već polako požutjele i sasušile se. Štandovi na tržnicama puni su kestenja čokoladne boje, žarkonarančastih bundeva, ukrasnih tikvica, sočnih jabuka i kruški, oraha, lješnjaka, nara, grančica šipka i zrnca graha svih uzoraka i boja.

Iznenadite goste ukrasnim vijencem na vratima koji ćete sami napraviti od plodova jeseni

Iskoristite sav taj “bogomdan materijal” za izradu kućnih aranžmana i dekoracija. Uživat ćete u samom procesu stvaranja i unijeti u svoj dom djelić jesenske raskoši boja i topline blagog sunčevog svjetla. Prisjetite se ukrasa i figura koje ste kao dijete izrađivali u školi na satu likovne kulture koristeći kestenje, lišće, orahe i raznobojna zrnca graha. Za izradu jesenskih dekoracija trebat će vam nekoliko osnovnog pribora poput škara, ljepila, konca, žice i ukrasnih traka. Kao dodatni materijal možete koristiti razne jesenske trave koje su već dosta sasušene pa su pogodne za izradu dekoracija. Nabavite i koji klip kukuruza, grančice od breze, zeleni bršljan, suncokret i nekoliko cvjetova krizantema.

Krenite s nečim jednostavnim. Uzmite zdjelu za voće i poslažite u nju kruške, jabuke, orahe, kestenje, nar. Dodajte grančicu šipka i postavite svoj jesenski aranžman na stol u dnevnoj sobi, na balkonu ili nekom drugom mjestu gdje se opuštate. Plodove jeseni na sličan način možete poslagati u pletenu košaru. Uokolo rasporedite još malo lišća, orašastih plodova ili grančice s bobicama intenzivnih boja.  Bundeve su zbog svoje veličine i jarkonarančaste boje mnogima vjerojatno najzanimljiviji plod jeseni od kojeg se mogu izraditi vrlo efektne dekoracije. Izrezbarite na njima trokutiće, srca, kružiće ili zvijezde, a možete ih čak obojati.

Savjet 

Pripremate li obiteljski ručak, ukrasite stol jednostavnim dekoracijama. U staklenke stavite žireve i grančice, a na svijećnjake nalijepite jesenje lišće

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Vozače će razveseliti vijest da će obje vrste goriva pojeftiniti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izgleda da će pad cijena goriva od utorka, 9. kolovoza, razveseliti vozače.

Od utorka će tako litra Eurosupera 95 stajati 11,30 kuna, što je 70 lipa manje od dosadašnjih 12,00 kn po litri, piše dnevnik.hr.

Pojeftinit će i eurodizel pa će sada litra biti na 12,14 kuna, umjesto dosadašnjih 12,80.

Plavi eurodizel ide na 8,50 kuna sa 9,16 što je također smanjenje za 66 lipa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Međimurski i varaždinski vatrogasci uvježbali indijske kolege za vatrogasna natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlogodišnja uspješna organizacija svjetskog juniorskog prvenstva u vatrogasnom sportu u Čakovcu u skladu s očekivanjima pokrenula je daljnji razvoj ove vrste vatrogasnih natjecanja u Hrvatskoj.

Posebni gosti tom su prilikom bili vatrogasci iz Indije, diveći se zavidnoj spretnosti, uvježbanosti, izdržljivosti i brzini u nekoliko disciplina koje su dio svakodnevne rutine vatrogasaca. Njihovi su čelnici odmah prionuli ozbiljnim koracima za početno uvježbavanje u području vatrogasnog sporta, potraživši podršku od strane hrvatskih kolega. Rođena je pritom ideja o organizaciji određenog oblika višednevnog programa obuke, u kojem bi svoja znanja i vještine indijskim vatrogascima prenijeli hrvatski instruktori.

U organizaciji Međunarodnog trening kampa „Vatrogasni sport 2022.“, održanog krajem srpnja ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, uz domaće predstavnike sudjelovalo je 39 polaznika „Indo Fire Fighter Academy“ iz Indije, dok kolege iz Senegala na žalost nisu stigle zbog tehničkih poteškoća s rješavanjem viza.

U jednotjednom programu trening kampa, sudionici su uvježbavali penjanje na toranj pomoću ljestve kukače, utrku na 100 metara s preprekama, štafetnu utrku na 400 metara s preprekama i mokru vatrogasnu vježbu. Program obuke je obuhvatio i edukaciju o namjenski strukturiranom planu kondicijskih priprema, uvježbavanje za pojedine vatrogasne taktičke zadaće te posjete značajnim vatrogasnim subjektima u sjevernoj Hrvatskoj, uključujući Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu. Organizirani su posjeti DVD-u Ludbreg te DVD-u Sveti Đurđ, tijekom kojih su indijski kolege primili informacije o organizaciji dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj, kao oblika samozaštite stanovništva od požara i drugih nesreća, što je potpuno nepoznat pojam za goste koji su stigli iz zemlje koja broji 1,5 milijardi stanovnika.

Domaćin ovog događanja bila je Vatrogasna sportska udruga Žiškovec, uz sudjelovanje Vatrogasne sportske udruge Merhatovec, DVD-a Varaždinske Toplice, DVD-a Gornji Kućan, DVD-a Ludbreg, DVD-a Sveti Đurđ, DVD-a Karlovec Ludbreški i DVD-a Komarnica Ludbreška.

Svi sudionici kampa bili su smješteni u jedinstvenim objektima Poljoprivrednog gospodarstva Geler iz Malog Mihaljevca, čiji su nedavno prošireni smještajni kapaciteti zajedno s adrenalinskim parkom predstavljali mamac za brojne domaće i strane goste. Uz njihove terene, lokacije samih treninga bile su na više mjesta u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji (ponajviše na poligonu VSU Žiškovec i VSU Merhatovec u Merhatovcu te u okviru vatrogasnog doma DVD-a Varaždinske Toplice), jamčivši zanimljiv i atraktivan program boravka za sve sudionike.

Pri kraju rada kampa održano je završno interno natjecanje sudionika, a za sve njih pripremljene su i posebne diplome organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje