Povežite se s nama

Kultura

Topličanka Jelena Štefanić ima koncert na uglednoj američkoj platformi za klasičnu glazbu

Objavljeno:

- dana

Sopranistica Jelena Štefanić iz Varaždinskih Toplica, od kuda je rodom i njezina kolegica Ruža Pospiš Baldani, operna diva i najbolja prijateljica njezine bake, prilično je uspješno nadmudrila pandemijski period koncertnih suša.

Svoju novu publiku pronašla je na američkoj online platformi Sparrow Live koja je pokrenuta kako ljubitelji klasične glazbe ne bi ostali bez koncertnih nastupa omiljenih izvođača – barem online.

Sopranistica s diplomom Akademije za glazbu i scensku umjetnost u Beču, prošle godine je na platformi nastupila s projektom “Hrvatski dragulji/ Croatian Jewels”, koncertom s kompozicijama domaćih autora poput Ivana pl. Zajca, Rudolfa Matza, Bogoslava Šuleka…, izveden u suradnji s maestrom Simonom Dešpaljem.

Više pročitajte na Gloriji.

Kultura

Za nastavak obnove Grebengrada osigurano još 100.000 kuna od Ministarstva kulture

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo kulture i medija putem programa javnih potreba u kulturi za 2022. godinu osigurat će Gradu Novom Marofu 100.000 kuna za program zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara, za građevinsku sanaciju utvrde Grebengrad.

Nastavak je to višegodišnje temeljite obnove Grebengrada u koju se ulažu sredstva Grada Novog Marofa i Ministarstva kulture i medija.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač podsjeća da je za obnovu jedne od prepoznatljivih kulturno-povijesnih lokacija na ovom području Ministarstvo kulture za 2021. godinu dodijelilo 400.000 kuna, a sufinanciranje se nastavlja i ove.

U obnovu i Grad Novi Marof ulaže vlastita sredstva. Gradonačelnik je zahvalio i Ministarstvu kulture i Konzervatorskom odjelu u Varaždinu na pomoći.

– Nakon nekoliko godina obnove sad se može vidjeti vrh najveće srednjovjekovne utvrde na sjeveru Hrvatske, napuštene u 17. stoljeću. Mi ju sad vraćamo u život. I u sljedećim godinama će se postupno ulagati u obnovu utvrde, kopat će se niže i javnosti će se polako otkrivati cijela utvrda – najavio je Jenkač.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Izložbu ‘Strategije u pijesku i alternative’ Kristine Pongrac u Muzeju Međimurja razgledajte do 28. kolovoza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Muzej Međimurja

U Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec otvorena je izložba multimedijalne umjetnice Kristine Pongrac iz Donje Dubrave.

Kristina je aktivna članica nekoliko organizacija na području ekologije, umjetnosti i kulture koje se bave promicanjem i očuvanjem međimurskog i podravskog kraja. Dosad je izlagala na nekoliko skupnih te samostalnih izložbi, a jedan dio opusa predstavljen je pod nazivom ”Strategije u pijesku i alternative”.

Riječ je o umjetničkim radovima nastalim autorefleksivnom metodom, aproporcijom i upcyclingom, a izloženi su kao monotipije, objekti, instalacije te javne intervencije popraćene dokumentarnim fotografijama i video projekcijom.

Publiku je pozdravila Janja Kovač, uz autoricu likovnog postava Tajanu Vidović te umjetnicu Kristinu Pongrac.

Izložba je dobila pozitivne reakcije od publike koja je odlično prihvatila drukčija, zanimljiva rješenja umjetničkih djela koja su ih potaknula na razmišljanje.

Možete je razgledati do 28. kolovoza radnim danom od 8 do 20 sati (osim ponedjeljkom kada je radno vrijeme od 10 do 20 sati) te vikendom od 10 do 18 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje