Povežite se s nama

Život i društvo

Topolovec: Situacija u pčelinjaku je iz godine u godinu gora

Objavljeno:

- dana

Grad Novi Marof nastavio je s pomaganjem pčelarima pa je odlukom gradonačelnika Siniše Jenkača Udruzi pčelara „Medarica“ Novi Marof odobren iznos od 41.490 kuna za kupnju šećernog sirupa za dohranu pčelinjih zajednica na području Grada Novog Marofa, ukupno 1383 košnice.

Na susretu s predstavnicima Udruge pčelara u subotu u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu, gradonačelnik Jenkač istaknuo je da će na području Grada Novog Marofa potpore primiti 46 medara.

– Ovaj financijski iznos nije velika pomoć, ali je sigurno pomoć dobrodošla za naše medare. A želimo i osvijestiti vrijednost medara, vrijednost pčela, možda da i potaknemo neke koji razmišljaju da se krenu baviti proizvodnjom meda – rekao je Jenkač i dodao da mora pohvaliti članove udruge.

– Oni su aktivni svake godine i svake godine sakupe jednu značajnu količinu meda koju dijele po našim dječjim vrtićima, ne samo u Novom Marofu nego na području čitave bivše općine Novi Marof. Ova organizirana udruga čuva tradiciju proizvodnje meda. I pčela koje su vrlo važne ne samo za proizvodnju meda, nego i za čitavu poljoprivredu, čitavu zajednicu – kazao je Jenkač.

Vlado Topolovec, predsjednik Pčelarske udruge „Medarica“, naglasio je da bi bez ove donacije pola pčelara iduće godine ostalo bez pčela.

– Situacija u pčelinjaku je iz godine u godinu gora, vidimo i klimatske promjene koje su nastale, više nemamo četiri godišnja doba, imamo ljeto i zimu. Neki stručnjaci su predvidjeli da je mogućnost da će to potrajati duže vremena dok se pčele ne prilagode toj situaciji – rekao je predsjednik udruge i dodao da je prošla godina bila loša.

– Na našem području medeno je bilo dva dana. Da bi bilo medeno trebala bi se uskladiti povoljna temperatura i povoljna vlaga. S time da se prije medenja dogodilo smrzavanje bagrema i pojedini pčelari koji su trebali dati med u dobrotvorne svrhe, morali su kupiti med – kazao je.

Ove godine povećao se broj pčelara. Društvo ima 80 članova s time da na području Grada Novog Marofa ima 45 članova i 345 pčelinjih zajednica, a ukupno društvo broji oko 4000 zajednica.

Zdenko Trubelja iz Ključa bavi se pčelarstvom 35 godina.

Život i društvo

U gađanju glinenih meta pobijedili LD Fazan Maruševec i Josip Horvat

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Lovačkog saveza Varaždinske županije u subotu, 19. lipnja, na streljani domaćina LD Jareb iz Visokog održano je županijsko natjecanje u gađanju glinenih meta, discipline trap.

Snage su odmjerile ukupno 23 ekipe s po šest strijelaca, a najuspješniji u ekipnom poretku bili su strijelci iz LD Fazan Maruševec, koji su obranili naslov prošlogodišnjih pobjednika. Drugo mjesto nakon raspucavanja pripalo je ekipi domaćina LD Jareb Visoko, a treće mjesto osvojila je ekipa LD Šljuka iz Petrijanca.

U pojedinačnoj konkurenciji pobjedu je odnio Josip Horvat iz ekipe LD Jareb Visoko, drugo mjesto pripalo je Tomislavu Horvatu iz Srnjaka Ludbreg, a treće Siniši Greguru iz pobjedničke ekipe Fazana Maruševec.

Natjecanje je službeno otvorio načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković, a u nastavku natjecanju se pridružio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, koji je najuspješnijim ekipama i pojedincima s načelnikom Općine podijelio pehare i medalje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na području Grada Varaždina provedena dezinsekcija komaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je jučer na svojoj internetskoj stranici objavio da su počeli borbu protiv komaraca.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije je od 16. do 18. lipnja proveo mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina.

Adulticidna dezinsekcija je suzbijanje letećih oblika komaraca na otvorenom prostoru.

Dezinsekcija je provedena sredstvom na bazi aktivne tvari: cipermetrin, tetrametrin, piperonil butoksid, a sukladno “Programu mjera suzbijanja patogenih mikroorganizama, štetnih clankonozaca (Arthropoda) i štetnih glodavaca čije je planirano, organizirano i sustavno suzbijanje mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od javnozdravstvene važnosti za Grad Varaždin u 2021. godini”, te sukladno Provedbenom planu provođenja preventivne i obvezatne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao posebne ODD mjere na području Grada Varaždina i prema Pravilniku o načinu provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!