Povežite se s nama

Međimurje

Tradicionalna manifestacija postala punoljetna: Festival krumpira u Belici predstavio mnoga lica važne namirnice!

Objavljeno:

- dana

Protekle subote u Belici je osamnaesti put održana manifestacija koja slavi namirnicu po kojoj je to mjesto nadaleko poznato – Festival krumpira.

Program manifestacije se održavao ispred beličkoga Društvenog doma. Sve je počelo u 14 sati, natjecateljskim dijelom kuhanja kotlića za jela od krumpira. Do 16 sati uz doček Limene glazbe Belica okupljali su se gosti. Uslijedio je kulturno-umjetnički program, nastup Kulturno-umjetničkog društva Belica, i otvorenje.

Otvorena berba

Prigodnim riječima prisutnima su se obratili predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić, općinski načelnik Zvonimir Taradi, župan Međimurske županije Matija Posavec, a Festivalu su prisustvovali i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, saborska zastupnica Bernarda Topolko, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, načelnici Općina Dekanovec i Podturen Ivan i Perica Hajdarović, te zamjenica beličkog načelnika Marija Prekupec. Načelnik Općine Belica službeno je proglasio berbu „kalampera“ otvorenom. Između obraćanja program su upotpunili tamburaši beličkoga KUD-a i učenici Osnovne škole Belica, Tena Novak i Ivan Šestak.

Podijeljena su i priznanja, odnosno pohvalnice i zahvalnice zaslužnim pojedincima. Pohvalnice su primili Dejan Debelec, Zoran Kozjak i Ivica Varga. Zahvalnice za promicanje kulture krumpira dodijeljene su Svjetlani Mesarić, Jasminki Premuš, Mariji Kozjak, Osnovnoj školi Belica i beličkoj Udruzi žena. Uslijedila je degustacija jela od krumpira iz kotlića, a nakon toga i druženje u dvorani Društvenog doma. Važna je to manifestacija kojom se, između ostaloga, već godinama želi potaknuti brendiranje međimurskoga kalampera.

Više od trećine

– Markice s imenom brenda koje će označavati i pod kojima će se pakirati kvalitetan međimurski krumpir očekuju se do kraja ove godine – rekao je načelnik Taradi. S obzirom na činjenicu da Belica proizvodi 45.000 tona krumpira godišnje, što je više od trećine ukupne hrvatske proizvodnje, bilo je i vrijeme.

Međimurje

Na čelu Pjevačkoga zbora Grada Preloga dvije Anice!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Članovi i članice Pjevačkoga zbora Grada Preloga sredinom rujna održali su izbornu sjednicu Skupštine, na kojoj je imenovano novo vodstvo Udruge.

Za predsjednicu Udruge izabrana je Anica Trstenjak. Za tajnicu i rizničarku izabrana je Anica Antolek Hrgar. Prošla je godina dana od zadnjeg nastupa Pjevačkog zbora Grada Preloga. Zbog korone članovi nisu mogli održavati probe i nastupe.

– Želja nam je da se naš zbor pomladi i da s novom godinom započnemo novo razdoblje. Stoga pozivamo sve koji žele pjesmom obogatiti život da se nam pridruže. Svojom ćemo pjesmom doprinijeti kulturnom bogatstvu grada – istaknula je Anica Trstenjak.

Svi koji im se žele pridružiti, mogu se javiti predsjednici Udruge Anici Trstenjak na broj mobitela 098/162-4033 ili adresu elektroničke pošte [email protected]

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurje: ove nedjelje zabilježeno 83 novozaraženih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađena su 253 uzorka, od čega je evidentirano 83 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 32,8% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 28 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 504. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 73 175 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 34 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 osoba, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje