Povežite se s nama

Međimurje

Trajna zahvala hrvatskim braniteljima i dr. Tuđmanu

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA PRIZNANJA

Paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca, služenjem svetih misa i prigodnom molitvom, s pijetetom i velikim poštovanjem diljem Međimurja obilježena je 25. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Obilježavanju u najsjevernijem gradu Međimurske županije u nedjelju, 15. siječnja, prisustvovali su Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća, sa zamjenikom Zvonkom Vrtarićem i potpredsjednicom Gradskog vijeća Ivanom Maltarić. U svečanome mimohodu i prigodnom programu sudjelovale su udruge s područja grada – Rudarski zbor, Društvo žena Mursko Središće, DVD Mursko Središće te Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Mursko Središće. Misno slavlje je predvodio župnik vlč. Tomislav Antekolović, a po završetku sv. mise učenice Osnovne škole Mursko Središće Leona Balent i Katja Posavec izvele su prigodnu recitaciju o Lijepoj našoj. Potom je kod spomenika braniteljima položen vijenac, a zapaljene su i svijeće u čast svim žrtvama koje su dale svoj život za Republiku Hrvatsku. Podsjećamo, prije 25 godina njezinu je neovisnost zajedno priznalo 12 zemalja tadašnje Europske zajednice, a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, tog je dana ujedno i uspostavila diplomatske odnose s Hrvatskom. Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island, koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Istog dana takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta Stolica, a 14. siječnja San Marino.

Učenice Osnovne škole M. Središće izvele su prigodnu recitaciju o Lijepoj našoj

– Međimurska županija dala je svoj doprinos obilježavajući četvrt stoljeća diplomatskog priznanja zemlje svetom misom i odavanjem počasti ispred Spomen-zida, a sve to s razlogom. Naime, 1992. godine, koje se ovom prigodom prisjećamo, živjeli smo u ratno vrijeme, kada su mnogi branitelji otišli braniti svoju zemlju sa snažnom vjerom i krunicom u rukama, jer su se borili protiv višestruko nadmoćnije vojske želeći svoju vlastitu državu. Stoga ni mi u svakoj prilici i obilježavanju ne zaboravljamo na svoje branitelje – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom dostojanstvenog obilježavanja ovog dana u Čakovcu. Pritom je dodao da je tadašnji, ujedno prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman dao jednu poruku koje se moramo prisjećati i danas, a ta je da smo stvorili državu te je moramo izgrađivati da bude moderna i pristojna.

– To neka bude svakome na obavezu, ali i čast i ponos. Mi to u Međimurju radimo u mnogim aspektima, a iako taj posao nikada neće biti gotov, na svima nama je da to čini na svoj način i daje svoj osobni doprinos – pojasnio je međimurski župan, dok je u ime saborskih zastupnika Darko Horvat dodao da su hrvatski branitelji i vojna sila koja je tada nastajala na prostoru RH sami kreirali, planirali i izveli sve vojne akcije koje su pridonijele tome da međunarodna zajednica prizna Hrvatsku kao samostalnu državu.
– Tim priznanjem međunarodna je zajednica nakon mjeseci oklijevanja ipak pokazala da narodi imaju pravo na samoodređenje i na izbor u kakvoj i kojoj državi će, kako god veliki ili mali bili, živjeti – nadovezao se gradonačelnik Čakovca i saborski zastupnik Stjepan Kovač.

Posao nije gotov

Obilježavanje međunarodnog priznanja kao krune višestoljetne borbe Hrvata za svoju državnost i nacionalni identitet svojim su dolaskom na obilježavanje obljetnice u Međimurskoj županiji podržali još i saborska zastupnica Bernarda Topolko, državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta RH Hrvoje Šlezak, predstavnici vjerskog života na čelu s gvardijanom franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željkom Železnjakom te brojne Međimurke i Međimurci. Svi prisutni pritom su počast odali svim hrvatskim braniteljima paljenjem svijeća kod Spomen-zida poginulima i nestalima hrvatskim braniteljima, ali i svečanime mimohodom od crkve sv. Nikole biskupa Čakovec. Kako je napomenuto, kruna međunarodnog priznanja Republike Hrvatske bio je njezin primitak u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992. godine.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Preminuo dugogodišnji profesor njemačkog i latinskog u čakovečkoj Gimnaziji Branko Stojko

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Facebook stranici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec objavili su tužnu vijest.

– S tugom smo primili vijest da nas je zauvijek napustio naš cijenjeni i dragi kolega, dugogodišnji gimnazijski profesor njemačkoga i latinskoga jezika, Branko Stojko. Riječi zahvalnosti uputit ćemo mu na komemoraciji koja će se održati u petak, 6. kolovoza, u Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec u 12 sati.

Posljednji ispraćaj dragog nam kolege i profesora bit će u petak u 15 sati na groblju u Mihovljanu. Uspomenu na našega dragog profesora Stojka vječno ćemo nositi u srcima i mislima – stoji u objavi.

Obitelji i najbližima redakcija Regionalnog tjednika iskazuje iskrenu sućut.

Nastavite čitati

Međimurje

Ovog vikenda u Žabniku predstavljanje knjige “Makovo zrno” i prekrasan koncert “Klasika uz Muru”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U tijeku su zanimljivi i sadržajno bogati programi u sklopu manifestacije „Dani turizma 2021.” u Svetome Martinu na Muri.

U subotu, 7. kolovoza, od 19 sati kod Centra za posjetitelje u Žabniku održavat će se predstavljanje knjige “Makovo zrno” Božene Malekoci-Oletić, koja govori o dugogodišnjem načelniku Općine Sveti Martin na Muri Franji Makovcu, koji je iz potencijala malenih kao makovo zrno preobrazio svoj kraj.

Padarić, Zamuda i gošće

Volite li klasičnu glazbu, u subotu ponesite svoju dekicu i na neklasičan način uživajte na tradicionalnom koncertu „Klasika uz Muru“ u režiji baritona Dominika Padarića, studenta Kraljevske glazbene akademije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pratit će ga pijanist virtuoz Patrik Zamuda, dok će se kao gošće pojaviti i Gabriela Hrženjak te Barbara Suhodolčan.

Što se tiče ostalih sadržaja “Dana turizma 2021.”, možete ih pogledati na priloženom plakatu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje