Povežite se s nama

Međimurje

Trajna zahvala hrvatskim braniteljima i dr. Tuđmanu

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA PRIZNANJA

Paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca, služenjem svetih misa i prigodnom molitvom, s pijetetom i velikim poštovanjem diljem Međimurja obilježena je 25. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Obilježavanju u najsjevernijem gradu Međimurske županije u nedjelju, 15. siječnja, prisustvovali su Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća, sa zamjenikom Zvonkom Vrtarićem i potpredsjednicom Gradskog vijeća Ivanom Maltarić. U svečanome mimohodu i prigodnom programu sudjelovale su udruge s područja grada – Rudarski zbor, Društvo žena Mursko Središće, DVD Mursko Središće te Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Mursko Središće. Misno slavlje je predvodio župnik vlč. Tomislav Antekolović, a po završetku sv. mise učenice Osnovne škole Mursko Središće Leona Balent i Katja Posavec izvele su prigodnu recitaciju o Lijepoj našoj. Potom je kod spomenika braniteljima položen vijenac, a zapaljene su i svijeće u čast svim žrtvama koje su dale svoj život za Republiku Hrvatsku. Podsjećamo, prije 25 godina njezinu je neovisnost zajedno priznalo 12 zemalja tadašnje Europske zajednice, a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, tog je dana ujedno i uspostavila diplomatske odnose s Hrvatskom. Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island, koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Istog dana takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta Stolica, a 14. siječnja San Marino.

Učenice Osnovne škole M. Središće izvele su prigodnu recitaciju o Lijepoj našoj

– Međimurska županija dala je svoj doprinos obilježavajući četvrt stoljeća diplomatskog priznanja zemlje svetom misom i odavanjem počasti ispred Spomen-zida, a sve to s razlogom. Naime, 1992. godine, koje se ovom prigodom prisjećamo, živjeli smo u ratno vrijeme, kada su mnogi branitelji otišli braniti svoju zemlju sa snažnom vjerom i krunicom u rukama, jer su se borili protiv višestruko nadmoćnije vojske želeći svoju vlastitu državu. Stoga ni mi u svakoj prilici i obilježavanju ne zaboravljamo na svoje branitelje – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom dostojanstvenog obilježavanja ovog dana u Čakovcu. Pritom je dodao da je tadašnji, ujedno prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman dao jednu poruku koje se moramo prisjećati i danas, a ta je da smo stvorili državu te je moramo izgrađivati da bude moderna i pristojna.

– To neka bude svakome na obavezu, ali i čast i ponos. Mi to u Međimurju radimo u mnogim aspektima, a iako taj posao nikada neće biti gotov, na svima nama je da to čini na svoj način i daje svoj osobni doprinos – pojasnio je međimurski župan, dok je u ime saborskih zastupnika Darko Horvat dodao da su hrvatski branitelji i vojna sila koja je tada nastajala na prostoru RH sami kreirali, planirali i izveli sve vojne akcije koje su pridonijele tome da međunarodna zajednica prizna Hrvatsku kao samostalnu državu.
– Tim priznanjem međunarodna je zajednica nakon mjeseci oklijevanja ipak pokazala da narodi imaju pravo na samoodređenje i na izbor u kakvoj i kojoj državi će, kako god veliki ili mali bili, živjeti – nadovezao se gradonačelnik Čakovca i saborski zastupnik Stjepan Kovač.

Posao nije gotov

Obilježavanje međunarodnog priznanja kao krune višestoljetne borbe Hrvata za svoju državnost i nacionalni identitet svojim su dolaskom na obilježavanje obljetnice u Međimurskoj županiji podržali još i saborska zastupnica Bernarda Topolko, državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta RH Hrvoje Šlezak, predstavnici vjerskog života na čelu s gvardijanom franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željkom Železnjakom te brojne Međimurke i Međimurci. Svi prisutni pritom su počast odali svim hrvatskim braniteljima paljenjem svijeća kod Spomen-zida poginulima i nestalima hrvatskim braniteljima, ali i svečanime mimohodom od crkve sv. Nikole biskupa Čakovec. Kako je napomenuto, kruna međunarodnog priznanja Republike Hrvatske bio je njezin primitak u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992. godine.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO U školama održane pokazne vježbe evakuacije i spašavanja u slučaju potresa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja, u većini je školskih ustanova prvog dana drugog polugodišta održana pokazna vježba evakuacije i spašavanja u slučaju potresa.

Jedna od ustanova u kojima su naučili kako postupiti u slučaju zemljotresa je Osnovna škola Tomaša Goričanca Mala Subotica, u kojoj je vježba održana radi sigurnosti učenika i zaposlenika škole.

– Učitelji su na prvom satu upoznali učenike s postupcima ponašanja tijekom i nakon potresa, a na pokaznoj vježbi učenici i učitelji vježbali su izlazak iz zgrade škole prema planu evakuacije – navela je Sanja Posavec iz osnovne škole u Maloj Subotici.

Vježbi su prionuli i u Murskom Središću. U tamošnjoj osnovnoj školi u 10:15 zazvonilo je školsko zvono koje je označilo imaginarni potres, tijekom kojeg je također provedena vježba evakuacije i spašavanja.

– Učenici su se sklonili ispod školskih klupa, a nakon „potresa“ su svi zajedno sa svojim učiteljicama i svim zaposlenicima škole krenuli prema školskom dvorištu, na mjesto koje je sigurno od dodatnih mogućih urušavanja – ističu iz OŠ Mursko Središće.

Voditelj evakuacije bio je Vladimir Huzjan, a svi učenici ponijeli su se veoma zrelo i pribrano te je vježba uspješno provedena.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju ove nedjelje 16 novooboljelih, preminula je jedna osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 188 osoba, od čega je evidentirano 16 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19 u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavile su se 23 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 302.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36 841 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec, hospitalizirano je 55 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19, od toga je njih 4 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 6 pacijenata.

Na invazivnoj respiraciji se nalazi 1 COVID pozitivan pacijent. U protekla 24 sata preminula je jedna ženska osoba stara 95 godina s pridruženim bolestima.

U nedjelju, 24. siječnja, sedmodnevna incidencija u Međimurskoj županiji i dalje je u trendu pada te iznosi 132 pozitivnih na 100.000 stanovnika (u odnosu na 205 prošle nedjelje), odnosno 154 pozitivnih ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi (u odnosu na 255 prošle nedjelje).

U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 957 osoba te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 15,1 %, što je manje nego tjedan ranije kada je iznosio 18,5%.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi  [email protected] Pozivni centar Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije vezan uz virus COVID-19 je na broju 040/386-835. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 040/372-372.

Nastavite čitati