Povežite se s nama

Međimurje

Trajna zahvala hrvatskim braniteljima i dr. Tuđmanu

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA PRIZNANJA

Paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca, služenjem svetih misa i prigodnom molitvom, s pijetetom i velikim poštovanjem diljem Međimurja obilježena je 25. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Obilježavanju u najsjevernijem gradu Međimurske županije u nedjelju, 15. siječnja, prisustvovali su Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća, sa zamjenikom Zvonkom Vrtarićem i potpredsjednicom Gradskog vijeća Ivanom Maltarić. U svečanome mimohodu i prigodnom programu sudjelovale su udruge s područja grada – Rudarski zbor, Društvo žena Mursko Središće, DVD Mursko Središće te Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Mursko Središće. Misno slavlje je predvodio župnik vlč. Tomislav Antekolović, a po završetku sv. mise učenice Osnovne škole Mursko Središće Leona Balent i Katja Posavec izvele su prigodnu recitaciju o Lijepoj našoj. Potom je kod spomenika braniteljima položen vijenac, a zapaljene su i svijeće u čast svim žrtvama koje su dale svoj život za Republiku Hrvatsku. Podsjećamo, prije 25 godina njezinu je neovisnost zajedno priznalo 12 zemalja tadašnje Europske zajednice, a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, tog je dana ujedno i uspostavila diplomatske odnose s Hrvatskom. Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island, koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Istog dana takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta Stolica, a 14. siječnja San Marino.

Učenice Osnovne škole M. Središće izvele su prigodnu recitaciju o Lijepoj našoj

– Međimurska županija dala je svoj doprinos obilježavajući četvrt stoljeća diplomatskog priznanja zemlje svetom misom i odavanjem počasti ispred Spomen-zida, a sve to s razlogom. Naime, 1992. godine, koje se ovom prigodom prisjećamo, živjeli smo u ratno vrijeme, kada su mnogi branitelji otišli braniti svoju zemlju sa snažnom vjerom i krunicom u rukama, jer su se borili protiv višestruko nadmoćnije vojske želeći svoju vlastitu državu. Stoga ni mi u svakoj prilici i obilježavanju ne zaboravljamo na svoje branitelje – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom dostojanstvenog obilježavanja ovog dana u Čakovcu. Pritom je dodao da je tadašnji, ujedno prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman dao jednu poruku koje se moramo prisjećati i danas, a ta je da smo stvorili državu te je moramo izgrađivati da bude moderna i pristojna.

– To neka bude svakome na obavezu, ali i čast i ponos. Mi to u Međimurju radimo u mnogim aspektima, a iako taj posao nikada neće biti gotov, na svima nama je da to čini na svoj način i daje svoj osobni doprinos – pojasnio je međimurski župan, dok je u ime saborskih zastupnika Darko Horvat dodao da su hrvatski branitelji i vojna sila koja je tada nastajala na prostoru RH sami kreirali, planirali i izveli sve vojne akcije koje su pridonijele tome da međunarodna zajednica prizna Hrvatsku kao samostalnu državu.
– Tim priznanjem međunarodna je zajednica nakon mjeseci oklijevanja ipak pokazala da narodi imaju pravo na samoodređenje i na izbor u kakvoj i kojoj državi će, kako god veliki ili mali bili, živjeti – nadovezao se gradonačelnik Čakovca i saborski zastupnik Stjepan Kovač.

Posao nije gotov

Obilježavanje međunarodnog priznanja kao krune višestoljetne borbe Hrvata za svoju državnost i nacionalni identitet svojim su dolaskom na obilježavanje obljetnice u Međimurskoj županiji podržali još i saborska zastupnica Bernarda Topolko, državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta RH Hrvoje Šlezak, predstavnici vjerskog života na čelu s gvardijanom franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željkom Železnjakom te brojne Međimurke i Međimurci. Svi prisutni pritom su počast odali svim hrvatskim braniteljima paljenjem svijeća kod Spomen-zida poginulima i nestalima hrvatskim braniteljima, ali i svečanime mimohodom od crkve sv. Nikole biskupa Čakovec. Kako je napomenuto, kruna međunarodnog priznanja Republike Hrvatske bio je njezin primitak u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992. godine.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Oporovcu misna slavlja i proštenje povodom blagdana Gospe Snježne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Svečano je danas u Oporovcu, gdje se slavi blagdan Gospe Snježne uz proštenje.

Misna slavlja na rasporedu su od 10.30 te 15 sati, pri čemu je već održano jedno ujutro u 7.30.

U 19.30 organizira se pak proščenjska zabava uz Mirka Švendu Žigu i Oporovskog teteca.

Nastavite čitati

Međimurje

Dan Kuršanca na blagdan Gospe Snježne obilježen u svečanom tonu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Svetom misom, polaganjem vijenaca, sportskim igrama te zabavom i druženjem obilježen je Dan Kuršanca. Ovo naselje u sastavu Grada Čakovca 5. kolovoza (blagdan Gospe Snježne) obilježava kao svoj dan.

Kao i ranijih godina, položen je vijenac i zapaljene svijeće podno spomenika Branku Kosu. Odavanjem počasti ovom jedinom poginulom hrvatskom branitelju iz Kuršanca, ujedno je i obilježen današnji Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Uime Grada Čakovca i Mjesnog odbora Kuršanec vijenac su položili predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga i predsjednik Mjesnog odbora Siniša Kregar. Uz članove obitelj, počast poginulim Kosu dali su i predstavnici udruga koje djeluju na kuršanečkom području i brojni mještani, a molitvu za njega i sve poginule branitelje predvodio je župnik Župe sv. Nikole biskupa Novo Selo na Dravi, vlč. Ivan Munđar.

Velečasni Munđar predvodio je i misno slavlje u kapeli Gospe Snježne, te molitvu pred svečani ručak. Pozdravljajući okupljene, predsjednik Gradskog vijeća Josip Varga, mještanima je čestitao njihov dan te ih pozvao da svi zajedno radimo kako bi uvjeti života i rada na cijelom gradskom području bili na visokoj razini. Mještanima, posebno onima koji aktivno sudjeluju u društvenom životu preko neke od udruga, zahvalio se na svemu što čine kako bi se naš grad predstavio u što boljem svjetlu.

– Ove godine obnovljeno je pročelje na društvenom domu, postavljena kamera za kontrolu prometa, na nekoliko mjesta uređena oborinska kanalizacija, postavljeno novo dječje igralište, a čim se otvori mogućnost, za sufinanciranje putem europskih fondova, prijavit će se dogradnja školske sportske dvorane – kažu iz Grada Čakovca.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje