Povežite se s nama

Međimurje

Trajna zahvala hrvatskim braniteljima i dr. Tuđmanu

Objavljeno:

- dana

OBLJETNICA PRIZNANJA

Paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca, služenjem svetih misa i prigodnom molitvom, s pijetetom i velikim poštovanjem diljem Međimurja obilježena je 25. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Obilježavanju u najsjevernijem gradu Međimurske županije u nedjelju, 15. siječnja, prisustvovali su Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća, sa zamjenikom Zvonkom Vrtarićem i potpredsjednicom Gradskog vijeća Ivanom Maltarić. U svečanome mimohodu i prigodnom programu sudjelovale su udruge s područja grada – Rudarski zbor, Društvo žena Mursko Središće, DVD Mursko Središće te Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Mursko Središće. Misno slavlje je predvodio župnik vlč. Tomislav Antekolović, a po završetku sv. mise učenice Osnovne škole Mursko Središće Leona Balent i Katja Posavec izvele su prigodnu recitaciju o Lijepoj našoj. Potom je kod spomenika braniteljima položen vijenac, a zapaljene su i svijeće u čast svim žrtvama koje su dale svoj život za Republiku Hrvatsku. Podsjećamo, prije 25 godina njezinu je neovisnost zajedno priznalo 12 zemalja tadašnje Europske zajednice, a Njemačka, koja je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u tom procesu, tog je dana ujedno i uspostavila diplomatske odnose s Hrvatskom. Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island, koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Istog dana takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta Stolica, a 14. siječnja San Marino.

Učenice Osnovne škole M. Središće izvele su prigodnu recitaciju o Lijepoj našoj

– Međimurska županija dala je svoj doprinos obilježavajući četvrt stoljeća diplomatskog priznanja zemlje svetom misom i odavanjem počasti ispred Spomen-zida, a sve to s razlogom. Naime, 1992. godine, koje se ovom prigodom prisjećamo, živjeli smo u ratno vrijeme, kada su mnogi branitelji otišli braniti svoju zemlju sa snažnom vjerom i krunicom u rukama, jer su se borili protiv višestruko nadmoćnije vojske želeći svoju vlastitu državu. Stoga ni mi u svakoj prilici i obilježavanju ne zaboravljamo na svoje branitelje – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec prilikom dostojanstvenog obilježavanja ovog dana u Čakovcu. Pritom je dodao da je tadašnji, ujedno prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman dao jednu poruku koje se moramo prisjećati i danas, a ta je da smo stvorili državu te je moramo izgrađivati da bude moderna i pristojna.

– To neka bude svakome na obavezu, ali i čast i ponos. Mi to u Međimurju radimo u mnogim aspektima, a iako taj posao nikada neće biti gotov, na svima nama je da to čini na svoj način i daje svoj osobni doprinos – pojasnio je međimurski župan, dok je u ime saborskih zastupnika Darko Horvat dodao da su hrvatski branitelji i vojna sila koja je tada nastajala na prostoru RH sami kreirali, planirali i izveli sve vojne akcije koje su pridonijele tome da međunarodna zajednica prizna Hrvatsku kao samostalnu državu.
– Tim priznanjem međunarodna je zajednica nakon mjeseci oklijevanja ipak pokazala da narodi imaju pravo na samoodređenje i na izbor u kakvoj i kojoj državi će, kako god veliki ili mali bili, živjeti – nadovezao se gradonačelnik Čakovca i saborski zastupnik Stjepan Kovač.

Posao nije gotov

Obilježavanje međunarodnog priznanja kao krune višestoljetne borbe Hrvata za svoju državnost i nacionalni identitet svojim su dolaskom na obilježavanje obljetnice u Međimurskoj županiji podržali još i saborska zastupnica Bernarda Topolko, državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta RH Hrvoje Šlezak, predstavnici vjerskog života na čelu s gvardijanom franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željkom Železnjakom te brojne Međimurke i Međimurci. Svi prisutni pritom su počast odali svim hrvatskim braniteljima paljenjem svijeća kod Spomen-zida poginulima i nestalima hrvatskim braniteljima, ali i svečanime mimohodom od crkve sv. Nikole biskupa Čakovec. Kako je napomenuto, kruna međunarodnog priznanja Republike Hrvatske bio je njezin primitak u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992. godine.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Nedavno predstavljeni „Rječnik govora Kotoribe“ čuva jezično blago toga kraja Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Kotoriba

U subotu, 9. rujna 2023. godine, u Kotoribi je u večernjim satima održana promocija knjige „Rječnik govora Kotoribe“ autora Ane Jauk i prof. dr. sc. Đure Blažeke.

Ovaj Rječnik je svojevrstan povijesni dokument za Kotoribu koji sadrži jezično blago ovog kraja Međimurja.

Još 2017. godine Ministarstvo kulture, Uprava za zaštitu kulturne baštine, proglasilo je kotoripsku skupinu govora nematerijalnim kulturnim dobrom koje je potrebno očuvati za buduće naraštaje, a ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznalo je važnost projekta i dodijelilo sredstva za njegovu finalizaciju.

Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, zastupnica u EU parlamentu Sunčana Glavak, saborska zastupnica Andreja Marić, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik nakladnika – Ogranka Matice hrvatske Čakovec – Zoran Turk, doktorica znanosti iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Ivana Kurtović Budja i mnogi drugi. Naslovnicu „Rječnika govora Kotoribe“ oslikala je Josipa Dornik.

Među ostalim, na nedavno održanu promociju „Rječnika govora Kotoribe“ osvrnuo se župan Međimurske županije Matija Posavec na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Kotoriba, održanoj 15. rujna.

– Upućujem pohvale učiteljici hrvatskog jezika Ani Jauk koja je posljednjih 15 godina marljivo skupljala materijal za ovaj rječnik, želim joj zahvaliti na čuvanju naše tradicije, kulture i baštine. Ovim rječnikom ne ponosi se samo Kotoriba već i cijelo Međimurje – istaknuo je župan.

Nastavite čitati

Međimurje

U subotu ponovno dobrotvorna akcija “Radio gorice za Katružu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo izdanje dobrotvorne akcije “Radio gorice za Katružu” održat će se u subotu, 23. rujna, diljem gornjeg Međimurja gdje će organizatori iz Humanitarne zaklade solidarnosti Katruža Međimurske županije i Radija 1 s prijateljima, donatorima i gostima obilaziti gorice te prikupljati grožđe, mošt i ostale oblike donacije za nove cikluse pomoći međimurske Zaklade građanima.

Polazak je ispred Gradskih bazena Marija Ružić u Čakovcu, odakle se u 8 sati kreće prema Svetom Urbanu, a na brojnim postajama diljem bregovitog dijela našega kraja povorku će pratiti glazba za koju će se pobrinuti provjereni međimurski glazbenici – članovi Skandal benda, Josip Sanjković Mitrica te DJ Radija 1.

U Humanitarnoj zakladi Katruža Međimurske županije ističu da je cjelokupni prihod akcije isključivo namijenjen pomaganju bolesnim osobama s ovog područja, te pozivaju građane da se uključe donacijom u grožđu, moštu, novčanim prilozima ili nekim drugim oblikom doprinosa postanu sudionici ove lijepe priče koja dugi niz godina širi svjetlost nade ljudima u potrebi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje