Povežite se s nama

Novosti

Traktorima blokirana balirka!

Objavljeno:

- dana

Prosvjed na odlagalištu otpada u varaždinskom Brezju

Mlijeko je poteklo cestom u Varaždinu, ali ne iz stočarskih spremnika, nego s odlagališta u varaždinskom  Brezju. Tu su se okupili građani koji su traktorima blokirali rad uređaja za omatanje otpada u bale upozoravajući da se ne odlaže samo komunalni, nego i industrijski otpad.

– Ovdje se, kao što se jasno vidi, balira sve i svašta, od kartona i starih mliječnih proizvoda, pa do biljnog i drugog otpada. Toliko o selekciji otpada u Varaždinu i tvrdnjama da se radi samo o miješanom otpadu iz domaćinstva koji je prethodno prošao primarnu selekciju, veli Nino Lučić (VAGA), varaždinski gradski vijećnik koji se odazvao pozivu prosvjednika.

Naglašavajući da ga žalosti što je jedini od vijećnika došao na odlagalište, Lučić se posebno osvrnuo na nedolazak inspekcije na teren.

– Inspekciju zaštite okoliša, koja je već tri puta odgađala zabranu odlaganja otpada u Brezju,  pozvali smo da vidi što se ovdje zapravo radi, ali je nema. Uvjeren sam da nakon izlaska ne bi mogli objasniti zašto stalno odlažu izvršenje svoje zabrane, odnosno ništa suvislo ne bi mogli reći o nekompetentnoj i prijevarnoj gradskoj politici kada je u pitanju postupanje s otpadom, ustvrdio je Lučić koji smatra da su prosvjedi posljedica nerješavanja problema na primjereni način.

Iz Grada Varaždina, međutim, poručuju da su raspisali više natječaja za koncesije radi zbrinjavanja otpada od kojih su neki pri završetku jer se o budućim koncesionarima još treba samo izjasniti Gradsko vijeće, što bi moglo biti već u srijedu. Naime, nakon prošlotjednog otvaranja ponuda, utvrđeno je da je zajednica ponuditelja  tvrtki Babić i T7 VIS dala najpovoljniju ponudu za tekući otpad s područja Varaždina, dok je varaždinski Univerzal  dao najpovoljniju ponudu za odlaganje otpada iz općina Petrijanec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki i Vinica. Prihvate li ove ponude gradski vijećnici, baliranje i odlaganje otpada u Brezju konačno bi moglo stati nakon sedam godina.

To, međutim, ne zadovoljava članove VAGA-e koja je pozvala da se provjeri sva dokumentacija koja omogućava obradu otpada u Brezju, točnije neposredno uz Zagrebačku ulicu.

– Nije rješenje ako otpad s ovih livada samo premjestimo na drugu livadu ili sličan prostor. To je samo multipliciranje problema. Rješenja ima, ali trebalo bi konačno poslušati struku na dobrobit građana i svih onih na koje se politika zna pozivati kad joj odgovara, upozorava Lučić.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje