Povežite se s nama

U fokusu

Traktorima na autocestu Zagreb-Goričan!?

Objavljeno:

- dana

Prosvjed seljaka u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Nezadovoljstvo poljoprivrednika, nakon blagdanskog zatišja, širi se s istoka na sjeverozapad Hrvatske. Poljoprivrednici s varaždinskog područja u petak kreću u blokadu autoceste A4 Zagreb-Goričan, veli Miljenko Ivanuša, koordinator nezadovoljnih poljoprivrednika za Varaždinsku županiju.

U petak iza deset sati namjeravamo se pridružiti prosvjedu i blokadama poljoprivrednicima naših istočnih županija. U početku očekujemo manji broj traktora na prosvjedu, možda četrdesetak, ali vjerujem kako će vrlo njihov broj brzo narasti na šezdesetak’, veli Ivanuša dodajući da su razlozi zbog kojih idu u prosvjed isti kao i kod slavonskih poljoprivrednika.

Prosvjed je najavljen policiji na potezu od dvadesetak kilometara između Varaždina i Zamlake kod Ludbrega, dakle bez točnog mjesta održavanja kako bi se uspjelo u smjelom naumu: blokada autoceste A4 koja iz Zagreba prolazi kroz Zagrebačku, Varaždinsku i Međimursku županiju te se u Goričanu spaja s autocestom iz Mađarske.
U blokadi varaždinskim poljoprivrednicima mogli bi se pridružiti i nezadovoljni poljoprivrednici iz Međimurske županije koji odlučuju gdje će i kada točno početi s prosvjedom.
‘I mi ćemo sasvim sigurno prosvjedovati jer je katastrofalna situacija u poljoprivredni, a pogotovo za nas manje proizvođače’, veli Stjepan Jurinec, koordinator nezadovoljnih međimurskih poljoprivrednika.

Kao razlog za prosvjed, osim bolje prenisku cijene za pšenicu, Jurinec navodi i isplatu preostaloga dijela poticaja za 2012., ali i ponašanje ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i posebice ministra financija Slavka Linića tijekom pregovora u Zagrebu.

‘Ne samo da smo obmanuti od ministara i cijelog vrha kada je u pitanju isplata poticaja za prošlu godinu, nego smo bili svjedoci bahatog i prepotentnog ponašanja kakvo si ne bi smio ministar Linić dopustiti prema bilo kome, a pogotovo ne prema ljudima koji pošteno rade da bi prehranili sebe i Hrvatsku. Tko je on da nam može nama prijeti burzom, poručivati nam da možemo pomrijeti ali da ništa nećemo dobiti? To je sramotno ponašanje, a očekivali smo pregovore i neko rješenje jer mi ne tražimo milostinju, već samo poštivanje onog što je dogovoreno za prošlu godinu. Naime, poljoprivrednici su dobili 37 posto manje sredstava od obećanog, dok za poljoprivredu odlazi svega tri posto hrvatskog proračuna, a čak 40 posto proračuna EU. Stoga se ne slažemo da novaca nema’, naglašava Jurinec koji smatra da bi bilo poštenije kada bi Hrvatskom upravljao MMF nego aktualna vlast.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje