Povežite se s nama

U fokusu

„Transparentni Varaždin“: građani odsad mogu vidjeti sve isplate iz gradskog proračuna

Objavljeno:

- dana

Građani Varaždina, ali i sva zainteresirana javnost, od jučer, 19. listopada, mogu jednostavno putem računala i interneta dobiti sve podatke o isplatama iz varaždinskog gradskog proračuna unatrag 5 godina. 

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković na konferenciji za novinare predstavili su aplikaciju „Transparentni Varaždin“ koja se može već otvoriti na linku https://transparentni.varazdin.hr/

Gradonačelnik je objasnio kako ovom aplikacijom želi vratiti povjerenje građana u politiku i sustav.

– 94 posto građana Hrvatske smatra da je korupcija duboko ukorijenjena u naše društvo. Kako bismo probali vratiti povjerenje građana u politiku, u političare, u sustav, pokrenuli smo ovu aplikaciju koja je korak naprijed u odnosu na sve ostale aplikacije u drugim gradovima. Ovdje, ne samo da će se vidjeti svaki račun iz gradske riznice, nego se mogu vidjeti i bruto plaće svih zaposlenika Grada Varaždina. Uskoro će to biti vidljivo i za sve zaposlenike javnih gradskih ustanova. Svi računi koji su prošli i prolaze kroz gradsku riznicu u zadnjih 5 godina, od 2017. godine, bit će vidljivi svakom našem građaninu. Nemamo što skrivati i želimo da građani osjete da ne želimo ništa skrivati. Želimo vratiti povjerenje građana u politiku i u trošenje javnog novca – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković uz prezentaciju i on-line upisivanje podataka objasnio je da je aplikacija vrlo jednostavna za uporabu.

– Dovoljno je pratiti upute na ekranu. Klikom se otvaraju polja, pretraživanje se može vršiti na različite načine – po prezimenu i imenu, OIB-u neke tvrtke, stavci i svrsi isplate kao što je primjerice reprezentacija, može se odabrati vremenski raspon. S obzirom na to da je ovo testna faza, molim za razumijevanje naših sugrađana, ako naiđu na nekakve poteškoće ili greške, molimo da nas obavijeste. Do 1. siječnja 2022. godine aplikacija će proći kroz sve probne faze i u potpunosti zaživjeti. Pretraživati se može do pet godina unatrag po ključnom pojmu, nazivu tvrtke, imenu službenika i dužnosnika, vremenskom periodu. Plaće su prikazane u bruto 1 iznosu, što znači da se ne prikazuje neto plaća – zbog GDPR-a, već trošak koliko službenik košta Grad – rekao je zamjenik.

Naglasili su da je s ovim danom napravljena prekretnica, veliki korak naprijed u upravljanju Gradom Varaždinom te da su značajno pomaknuta mjerila i standardi transparentnosti rada jedinica lokalne samouprave.

Softver koji omogućava uvid u sve te podatke vezano uz e-riznicu Grada Varaždina izradila je tvrtka Infomare d.o.o. koja već godinama surađuje s Gradom na raznim programskim rješenjima.

U fokusu

Ove se subote u Varaždinskoj županiji ponovo cijepi u 86 ordinacija obiteljske i opće medicine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinskoj županiji će ove subote, 4. prosinca, ponovno biti održan Dan cijepljenja u  ordinacijama obiteljske i opće medicine.

Građani će se moći cijepiti prvom, drugom ili trećom dozom u 86 ordinacija diljem županije od 8 do 12 sati. Riječ je cijepljenju po jedinstvenom modelu u Hrvatskoj, koje je u Varaždinskoj županiji prvi put održano 13. studenoga.

Građani se na cijepljenje mogu najaviti svojem izabranom obiteljskom liječniku, no mogu doći i bez najave.

Nastavite čitati

U fokusu

Šokirani vlasnik: naslonili su panoramski kotač na kuću koja je kulturno dobro, ispod kotača su instalacije!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička zajednica Grada Varaždina jučer se pohvalila novom atrakcijom – panoramskim kotačem, koji je postavljen u Gajevoj ulici. Međutim, problem je što je taj kotač gotovo naslonjen na privatnu kuću, koja je još k tome i kulturno dobro.

Osim toga, kuća je djelomično oštećena u potresu, a trenutno se tamo obavljaju i radovi na sanaciji i renoviranju. Vlasnici stoga upozoravaju na potencijalnu opasnost za ljude i imovinu zbog vibracije kotača na tlu ispod kojeg se nalaze instalacije.

– Ovo je van svake pameti. Iz Turističke zajednice su nam javili da će postaviti taj kotač, ali tri metra od naše kuće. No, kotač se sad nalazi tik do kuće koju trenutno renoviramo – rekao nam je šokirani vlasnik prof. Vladimir Andročec, inače poznati stručnjak za hidrodinamiku i predsjednik Akademije tehničkih znanosti.

Kaže kako je kuća oštećena u potresu, unutar objekta trenutno traju radovi, a sporno je i to na čemu je kotač postavljen.

– Oni nisu uopće provjerili što je ispod kotača. Pa tu se nalaze cijevi i instalacije od kuće. Ne znam ni kako su konzervatori ovo dopustili, ako ih je uopće netko i pitao – ističe Andročec. Pitao je u Turističkoj zajednici zašto kotač nije postavljen recimo malo dalje, na parkiralištu Banus placa.

– Rekli su mi da bi time ometali koncesionara, umjesto da su mu nadoknadili gubitak ako već nisu mogli naći drugo mjesto u Varaždinu. Tko će nama nadoknaditi štetu ako se nešto dogodi – kaže Andročec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje