Povežite se s nama

Kultura

Trash film festival ove godine u znaku akcijskog filma

Objavljeno:

- dana

USUSRET ATIPIČNOM FESTIVALU

Ljubitelji masakra motornom pilom, nemrtvih duša, zmajevog gnijezda i teksaškog rendžera sa kung-fu pedigreom i ove će godine pohoditi Varaždin. U tijeku su naime pripreme za 7. Trash film festival koji će ove godine biti u znaku akcijskog filma. Na svoje bi tako trebali doći svi ljubitelji Johna Ramba, pukovnika Jamesa Braddocka, vojnika Joea T. Braddocka i ostalih glavnih junaka kultnih akcijskih filmova pretežno ih 80-ih godina prošlog stoljeća.

– Udruga Trash se ne predaje i nikad ne odustaje. Odlučili smo i ove godine organizirati festival koji je postao zaštitni znak grada Varaždina unatoč činjenici da se i ove godine suočavamo sa krizom i recesijom i činjenicom da zbog su zbog toga gospodarstvenici vrlo oprezni sa svojim donacijama i sponzorstvima – poručio je predsjednik Udruge Trash i direktor festivala Martin Keretić.

Kao i svake godine i ovogodišnji će 7. Trash film festival biti održan u multimedijalnom centru Kult, a kao i ove vas godine očekuju pregršt niskobudžetnih filmova sa atipičnim junacima, odlični koncerti, predavanja o trash umjetnosti i prije svega – dobra zabava!

U novom terminu

Ove godine organizatori su se odlučili promijeniti termin i duljinu održavanja festivala pa će tako 7. TFF biti održan 14. i 15. rujna. Ovih dana otvoren je i javni natječaj za filmove koji se žele natjecati na festivalu i boriti za kultnu nagradu u filmskom svijetu, famoznu „Zlatnu motorku“. Zainteresirani filmaši svoje filmove mogu slati do 15. lipnja, a više informacija o natječaju možete pronaći na internet stranicama Udruge Trash www.trash.hr.

Najbolje trash filmove i dobitnike „Zlatnih motorki“ u pet kategorija ove će godine odabrati stručni žiri u kojem su redateljica Irena Škorić (7sex7), redatelj Ivan Goran Vitez (Šuma Summarum, Male ruke, inače porijeklom Varaždinac), a treći član žirija trebao bi biti jedan od najboljih hrvatskih glumaca Goran Navojec koji bi svoj konačni odgovor i definitivno „DA“ Trash film festivalu trebao reći ovih dana.  U projekt 7. Trash film festivala aktivno je uključen i jedan od najboljih varaždinskih glumaca svih vremena Ljubomir Kerekeš kao stručni savjetnik organizacijskog odbora.

No, to nije sve. U off programu ljubitelji trasha će po prvi puta na jednom mjestu moći vidjeti najbolje filmove slavnog Chucka Norrisa, a neće naravno izostati ni crveni tepih, odlični koncerti te sjajna predavanja na temu trasha.

Izvor:
Foto: Arhiva RT-a

Kultura

Dvije obljetnice glavne teme novog broja “Hrvatskoga kajkavskog kolendara”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čakovečki Ogranak Matice hrvatske od 1991. godine bez prekida izdaje publikaciju “Hrvatski kajkavski kolendar”.

Radi se o godišnjaku u kojem o lokalnim i kajkavskim temama pišu (najviše) autori i autorice uglavnom s područja sjeverozapadne Hrvatske. Na više od 400 stranica u izrazito pristupačnom “Kolendaru” obrađuju se različite teme.

Izdanje je nedavno predstavljeno u prostorijama Matice u Čakovcu, a slavi svoju 30. obljetnicu.

– S ponosom možemo reći da predstavljamo jednu od važnijih tiskovina u Hrvatskoj, koja se prodaje u čak 2000 primjeraka. Osim 30. obljetnice godišnjaka, jedna od dviju glavnih tema broja je i 30. godišnjica oslobođenja Međimurja – naglasio je predsjednik Ogranka, prof. Ivan Pranjić, jedan od članova uredništva. Dodao je da je “Hrvatski kajkavski kolendar” izdanje koje se može naći u skoro svakome kućanstvu na području Međimurja, dok istodobno okuplja neke od najistaknutijih povjesničara, književnika, filozofa, akademika i stručnjaka u svim sferama života.

Jezična baština

– Ne samo da je “Kolendar” jako popularan u kajkavskim krajevima, osobito Međimurju, nego i širom Hrvatske, pa čak i u inozemstvu! Ljudi nas znaju pitati i za starije brojeve kako bi upotpunili kolekcije – postali su dijelom kajkavske tradicije. Izdanje smo raspodijelili u 14 poglavlja, a teme se protežu od onih iz područja kulture, umjetnosti, gospodarstva, prirodoslovlja, književnosti, povijesti, etnologije do beletrističkih radova na kajkavskom jeziku i na standardu – u razgovoru za Regionalni tjednik razjasnila je urednica i lektorica “Kolendara” Anita Novak, ujedno tajnica čakovečkog Ogranka Matice.

Na kraju godišnjaka, dodaje Anita, objavljen je blok s radovima učenika osnovnih i srednjih škola Međimurske županije, koji su objavljeni zato što su na Matičinu natječaju za Nagradu “Zvonimir Bartolić” osvojili nagrade ili pohvale.

– Posebno zadovoljstvo članovima i članicama uređivačkog odbora i Ogranka izaziva činjenica da se u “Kolendaru” objavljuju i radovi naših najmlađih, osobito stoga što su na kajkavskom u vrijeme kad strane riječi sve više prodiru u naš jezik. Svake godine krajem studenoga tijekom 30 godina “Kolendar” se tiska i održava se promocija. Obično se okupe svi suradnici pa se druže uz kulturno-umjetnički program u božićnom ozračju, no to sada nije bilo moguće organizirati zbog epidemiološke situacije.

O 30. obljetnici pisao je Tomo Blažeka, također tajnik Ogranka, dugogodišnji pomoćnik urednika/urednice, koji je na predstavljanju godišnjaka izrazio zadovoljstvo što mnoge obitelji na sjeveru prate izdavanje svakoga novog broja te ih čuvaju u obiteljskim knjižnicama. Na naslovnici za 2022. godinu nalazi se fotografija spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Čakovcu, dok su na zadnjoj stranici naslovnice svih dosad izdanih brojeva. Tako smo lijepo ilustrirali i dvije glavne teme ovoga broja – kaže urednica.

Originalne teme

Predstavljanju novog izdanja u petak, 26. studenoga, prisustvovala je i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

– Čakovečki Ogranak Matice hrvatske najprepoznatljiviji je upravo po ovoj publikaciji i svake nas godine ugodno iznenadi temama koje “Kolendar” obrađuje, kao i kvalitetom tekstova. Čestitam urednici, uređivačkom odboru i Ogranku na novom izdanju “Hrvatskoga kajkavskog kolendara”; uvjerena sam da ćemo dogodine ponovno promociju izdanja obavljati svečano u većem prostoru, kakav ovom izdavačkom pothvatu i dolikuje – poručila je tom prigodom Cividini.

Više od stotinu tekstova ove godine dostavila su čak 94 autora, a svoj primjerak “Hrvatskoga kajkavskog kolendara” možete naručiti i dobiti poštom ili osobno preuzeti u prostorima čakovečkog Ogranka Matice hrvatske u Parku Rudolfa Kropeka na broju 2.

Nastavite čitati

Kultura

Kerekeši dobili građevinsku dozvolu za svoj Kulturni centar i poručili da sutra zabijaju prvu lopatu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska glumačka obitelj Kerekeš danas je objavila dobru vijest.

Naime, Kerekesh Teatar dobio je građevinsku dozvolu za svoj Kulturni centar Kerekesh Teatar u Varaždinu, uz bivšu školu Tomislav Špoljar u Graberju.

Izgradnja Kulturnog centra Kerekesh teatra mogla bi krenuti u lipnju

– IMAMO GRAĐEVINSKU DOZVOLU!!! Dragi naši prijatelji, konačno imamo pravomoćnu građevinsku dozvolu za Kulturni centar Kerekesh Teatar u Varaždinu. Kerekesh Teatar i partnerska firma Keraktiv do sad su podmirili sve troškove dokumentacije radova u iznosu od 420.000 kuna. SUTRA ZABIJAMO PRVU LOPATU. Hvala vam svima na podršci. NAJVEĆI KULTURNI CENTAR U HRVATSKOJ – objavio je Kerekesh tetara na svojoj Facebook stranici uu fotografiju hrpe papirologije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje