Povežite se s nama

Događanja

Trash (ni)je ispunio očekivanja

Objavljeno:

- dana

7. Trash film festival

Iza nas je sedmo izdanje Trash film festivala u organizaciji Udruge Trash. I iako u udruzi kažu kako su iznimno zadovoljni ovogodišnjim festivalom, poluprazno kino na otvorenju i slična situacija na parkiralištu Multimedijalnog centra KULT tijekom dva dana festivala govore ipak o manjku interesa posjetitelja za festival. – Već godinama dolazimo na Trash, ali ove godine fali „ono nešto“ – u principu je izjava koju smo u raznim verzijama čuli od više posjetitelja.

A crveni tepih?

Najveća zamjerka posjetitelja bila je to što osim predavanja o atomskoj bombi praktički nije bilo popratnog programa te da su nedostajali trash eventi poput dolaska lokalnih glumaca i režisera na crveni tepih, šašave revije skijaške mode iz 80-ih ili revije na rolšuama. Osim toga, subotnji glazbeni program bio je namijenjen uskoj publici.

Podsjetimo, u subotu su festival zatvorili žestoki metalci Cold Snap, koji su se za tu prigodu preodjenuli u stanare nekog doma umirovljenika. Iako su se dečki vrhunski prerušili u starce, to nekima nije bilo dovoljno da osjete pravu trash atmosferu na kakvu nas je ekipa iz Udruge Trash navikla svih prethodnih godina.

Ipak, organizatori smatraju da je program bio ispunjen sadržajem „za svakoga ponešto“. – Od filmova, predavanja do koncerata. Najbitnije je da nismo prekinuli tradiciju i zbog toga moram biti zadovoljan – kaže direktor festivala Martin Keretić. No s njim se ne bi složili mnogi koji smatraju da nije dovoljno samo „ne prekinuti tradiciju“. Jer iz festivala se, pa čak i u ovo recesijsko doba, očekuje da bude iz godine u godinu na sve višem ili barem na istom nivou kao prethodnih godina, a tu je Trash film festival ove godine podbacio.

Budućnost je neizvjesna

Na pitanje što možemo očekivati od TFF-a u budućnosti Keretić je odgovorio: – Nakon sedam godina možemo reći da smo odrasli i da je prvi ciklus iza nas, a budućnost je neizvjesna… Planove za sljedeću godinu uvijek donosimo na godišnjoj skupštini udruge u prosincu.”

Mi bismo dodali kako je Trash film festival potencijalno vrlo vrijedan turistički i kulturni proizvod grada Varaždina, a publika Trash film festivala nije i ne treba biti prvenstveno varaždinska. Je li u privlačenju specijalizirane publike iz drugih krajeva Hrvatske i inozemstva spas ovog festivala, možda je pitanje koje bi si trebali postaviti organizatori i bez skromnosti u trash stilu, krenuti u osvajanje europske festivalske publike.

Rezime: Dva dana, 25 filmova

Ljubitelji trash umjetnosti u dva dana trajanja festivala mogli su vidjeti 25 filmskih uradaka iz 12 zemalja, šest koncerata te raspravljati o atomskim ombama i Dr. Strangeloveu. U subotu je dodjelom festivalskih nagrada, Zlatnih motorki, završio 7. TFF, a najbolje filmove odabrali su redateljica Irena Škorić, redatelj Ivan Goran Vitez te akademski glumac Stojan Matavulj. Jednu Zlatnu motorku dodijelila je i festivalska publika. Zlatna motorka za najbolji akcijski film dodijeljena je britanskom filmašu Eliasu Georgopoluosu za film Breakdown reward; za najbolji horor film dodijeljena je španjolskom filmašu Ainhoa Menendezu za film Unfarewell; za najbolji borilački film proglašen je Thy kill be done, a za najbolji SF film One way ticket. Festivalska publika je glasovanjem Zlatnu motorku dodijelila Hrvoju Muževiću za njegov film Vrijeme mutanata.

Izvor:
Foto: Oliver Knolmajer

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje