Povežite se s nama

Život i društvo

Trasiranje hodočasničke dionice “Camino Podravina”, ići će se do Ludbrega

Foto: Varaždinska biskupija

Objavljeno:

- dana

Bratovština Sv. Jakova tijekom vikenda, 3. i 4. srpnja počinje, s trasiranjem dionice “Camino Podravina”, novog dodatka hrvatske Camino rute, objavila je Varaždinska biskupija.

Hrvatski Camino predstavlja dio europske mreže puteva Sv. Jakova pod zaštitom UNESCO-a i Vijeća Europe, koji vode u Santiago de Composteli i koje prohoda preko 1,5 milijuna ljudi svake godine.

Hrvatska je donedavno bila jedina europska zemlja bez Camino rute unatoč tradiciji ovog hodočašća još od 1203. godine.

Nakon uspješno predstavljenih dionica kroz otok Krk i Imotsku krajinu koji su zabilježili preko 2500 noćenja tijekom prvih mjeseci ove godine, Camino dolazi u Podravinu. U vikendu 3. i 4. srpnja prvi hodočasnici trasirat će prva dva dana Camina koja prolazi kroz Podravinu, od Ferdinandovca preko Podravskih Sesveta, Kloštra Podravskog, Kalinovca, Đurđevca,Virja do Molvi.

Tijekom hodnje prvi hodočasnici će imati priliku upoznati bogatu kulturnu baštinu, običaje i kršćanske korijene ovog dijela Hrvatske. Upoznati će i ljude koji žele predstaviti svoj kraj, svoju bogatu povijest, svoju prirodnu baštinu. Tijekom hodočašća moći će zastati u tišini, molitvi, kontemplaciji, kao i razmišljati o aktualnom trenutku kroz kateheze, upoznati kršćanske legende i priče, zastati pred likom Majke Božje u Molvama.

Projekt Camino kroz Hrvatsku uključuje obnovu srednjovjekovnih hodočasničkih ruta kroz Hrvatsku prema Santiago de Composteli. Jedna od 18 planiranih dionica je i Camino Podravina, koncipirana kao zasebni turistički proizvod, motiv dolaska za višednevni boravak na području destinacije.

Ukupna ruta Camina Podravina ima šest dnevnih dionica prosječne dužine 20-ak kilometara:

  1. Ferdinandovac – Podravske Sesvete – Kloštar Podravski – Kalinovac
  2. Kalinovac – Đurđevac – Virje – Molve
  3. Molve – Hlebine – Koprivnica
  4. Koprivnica – Bakovčica – vrh Bilogore- Reka
  5. Reka – Močile – Rasinja
  6. Rasinja – Kuzminec – Ludbreg

Projekt Camino Podravina realizira Bratovština Sv. Jakova uz potporu Turističke zajednice Koprivničko križevačke županije i Turističke zajednice Dravski Peski. Bratovština Sv. Jakova je također službeni predstavnik Hrvatske u Nadbratovštini Sv. Jakova u Santiago de Composteli, središnjoj instituciji koja okuplja Camino udruge iz cijelog svijeta.

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje