Povežite se s nama

U fokusu

Traže razrješenje predsjednice Vijeća

Objavljeno:

- dana

MARUŠEVEC

Politička preslagivanja počela su u Općini Maruševec. Osam od 15 vijećnika Općinskog vijeća – petorica iz HSS-a, dvojica iz HDZ-a i nezavisni Vjekoslav Bahun – podnijeli su prijedlog za razrješenje Andreje Ptiček iz SDP-a s dužnosti predsjednice Općinskog vijeća.

– Imenovana je izabrana za predsjednicu (…) kako bi na toj funkciji pomogla u realizaciji projekata Općine Maruševec putem koordinacije u nadležnim ministarstvima. Budući da se vladajuća struktura u RH promijenila, a došlo je i do preustroja vijećnika u Općinskom vijeću, predlažemo da se razriješi s dužnosti i da se provede izbor novog predsjednika Općinskog vijeća – obrazložili su prijedlog. Andreja Ptiček je iznenađena. – Zaista nisam znala da sam izabrana za predsjednicu Vijeća zbog koordinacije s nadležnim ministarstvima s obzirom da je to nadležnost izvršne vlasti, odnosno načelnika, što kolege očito ne znaju – ističe.

 

SDP proziva za trgovinu, HDZ ih podsjeća da imaju jednu vijećnicu

Za sve proziva vijećnike HDZ-a. – HDZ bez HSS ne može na lokalne izbore, pa su se odlučili na još jedno političko trgovanje bez ikakvih argumenata. Spletkama su počeli pripremati teren, jer rezultata, kvalitetnih kandidata, a ni hrabrosti za kandidiranje nemaju – poručila je. Njezine izjave iznenadile su pak vijećnika i predsjednika maruševečkog HDZ-a Dragutina Kišića.- Moram podsjetiti da je Andreja Ptiček prije tri godine, kada je na vlasti u državi bila Kukuriku koalicija, predsjednica Vijeća postala uz pomoć županijskog SDP-a koji je obećao realizaciju nekoliko vitalnih projekata za Općinu. Međutim, gotovo ništa od obećanog nije se ostvarilo – rekao je. Podsjeća i da je Ptiček 2013. na dužnost izabrana uz podršku vijećnika SDP-a, HSS-a i nezavisnih, dok je protiv bio vijećnik HNS-a. 

– Budući da je prije više od godinu dana jedna SDP-ova vijećnica prešla u nezavisne, Andreja Ptiček je danas jedina vijećnica te stranke. Počastila nas je raznim epitetima i uvredama, a istina je samo to da je izgubila podršku većine. Svi potpisnici prijedloga o razrješenju razmišljaju isključivo svojom glavom te vjerojatno imaju razloga i argumenata zašto su se odlučili na taj potez – napominje Kišić i ističe da se HDZ u Maruševcu nikada nije služio spletkarenjem, podmetanjima i prljavim igrama, što dokazuju sjednice Vijeća na kojima su konstruktivno i argumentirano sudjelovali u raspravama. Dodaje da je činjenica da su HSS i HDZ partneri na nacionalnoj razini, pa je normalno i legitimno da surađuju i u Općini Maruševec, za koju će uz pomoć saborskih zastupnika HDZ-a iz Varaždinske županije lobirati pri državnoj vlasti. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća u slučaju Agrokor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše jutarnji.hr.

Sve ostale prigovore obrane VKS je odbio kao neosnovane, pri čemu se nije ulazilo ni u ocjenu sadržaja vještačenja, odnosno njegove vjerodostojnosti i prihvatljivosti, uz napomenu da je to zadaća raspravnog vijeća, ako dođe do suđenja. Međutim, što se tiče zakonitosti vještačenja, VKS je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit.

Sporno je to, smatra VKS, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

VKS je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove, primjerice za izvanrednu upravu, te jesu li ti poslovi mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje