Povežite se s nama

Novosti

Traže sve izvore financiranja, zaštitu i ispriku

Objavljeno:

- dana

Na referendumu 6306 promatrača „U ime obitelji“

Građanska inicijativa “U ime obitelji” prijavila je Državnom izbornom povjerenstvu 6306 promatrača koji će 1. prosinca promatrati prvi narodni ustavotvorni referendum, izvijestila je gđa Anamarija Marković iz nacionalne koordinacije Građanske inicijative „U ime obitelji“.

Volonteri građanske inicijative će na  95 posto biračkih mjesta u Republici Hrvatskoj pratiti broj birača koji su izišli na referendum te sudjelovati u brojanju glasova, prateći  odvija li se referendumsko izjašnjavanje u skladu sa zakonom. Zahvaljuju i brojnim volonterima koji su željeli biti promatrači, a koje, zbog kratkoće roka prijave, nisu stigli uvrstiti u promatrače.

Pravni tim Građanske inicijative od Državnog izbornog povjerenstva zatražio objašnjenja  njihovog Priopćenja o referendumskoj promidžbi i praćenju financiranja  referendumske promidžbe od 18. studenoga.

„Tražili smo da DIP pojasni jesu li zatražili od svih uključenih strana u referendumsku promidžbu izvještaj o financiranju pa tako i najviše zainteresiranu i angažiranu Vladu Republike Hrvatske, EuropaPress Holding, Hrvatsku radioteleviziju i sve nevladine udruge koje provode agresivnu anti-kampanju. Nadalje, zanima nas na koji će način Državno izborno povjerenstvo, ukoliko Građanska inicijativa “U ime obitelji” prihvati njihov savjet i objavi sve pravne i fizičke osobe koje su inicijativu podržale financijski, zaštititi te osobe od mobbinga, prijetnji i napada, kakvom su sada izložene osobe koje su se već javno izjasnile da podupiru inicijativu, rekao je Šime Matak.

Predsjedniku Vlade RH Zoranu Milanoviću Građanska inicijativa „U ime obitelji“ uputila je zahtjev da se javno ispriča zbog uvreda koje je Nikša Spremić, član SDP-a i voditelj ureda SDP-ova zastupnika u Europskom parlamentu  Olega Valjala uputio građanima okupljenim oko inicijative „U ime obitelji“.

Spremić, sudjelujući na sastanku na kojem nije predviđeno da mogu sudjelovati voditelji ureda, oduzimajući riječ parlamentarnim zastupnicima koji su došli čuti izlaganje predstavnica „U ime obitelji“ o prvom građanskom referendumu u Hrvatskoj, vičući napao cijelu inicijativu te ju okarakterizirao kao fašističku. 

Uz to, prije nekoliko dana Stazić, SDP-ov saborski zastupnik također je napao predstavnicu „U ime obitelji“.

 Od premijera Milanovića zatraženo je da pokrene postupak opoziva Spremića te zaustavi politički pritisak i zastrašivanje svih onih koji žele glasati ZA brak kao životnu zajednicu žene i muškarca. 

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ već je pokrenula postupak za naknadu štete radi povrede prava osobnosti protiv gospodina Stazića i Spremića, a pravni tim ispituje i postojanje kaznene odgovornosti.

 

Izvor: U ime obitelji
Foto: rt

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje