Povežite se s nama

U fokusu

Treba doraditi odredbe o porezu na nekretnine, nedopustivo je plaćati porez i za štalu

Objavljeno:

- dana

GRADONAČELNICI I NAČELNICI SA ŽUPANOM

Pojedine odredbe Zakona o lokalnim porezima, odnosno porez na nekretnine, treba doraditi kako bi se spriječilo višestruko oporezivanje ruralnih područja u odnosu na dosadašnja davanja.

Zaključeno je to na prvom sastanku Savjeta župana, općinskih načelnika i gradonačelnika iz Varaždinske županije u ponedjeljak.

U opasnosti seoska domaćinstva

Riječ je o Savjetu koji je osnovan na inicijativu varaždinskog župana Radimira Čačića s ciljem unapređenja suradnje Županije s jedinicama lokalne samouprave.  

Seoska domaćinstva imaju kuće, staje, spremišta i gospodarske zgrade, koji će doći pod obuhvat novog poreza

– Zakonom je određeno da se porez plaća na poslovne prostore, garaže i druge pomoćne prostore te ostale prostore bez namjene, što ukazuje na opasnost  višestrukog povećanja davanja u odnosu na komunalnu naknadu, i to upravo u ruralnim dijelovima Hrvatske. Naime, seoska domaćinstva iz Varaždinske županije na svojem gruntu, osim kuće, imaju i staje, spremišta i različite gospodarske zgrade. Veliki broj njih je zadnjih godina legaliziran, pa će doći pod obuhvat ovog novog poreza – upozorio je Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica.  Upravo je on, uz načelnika Općine Sračinec Božidara Novoselca, bio inicijator teme o kojoj se raspravljalo na Savjetu.  

Zbog toga su se načelnici, gradonačelnici i župan složili da bi se Zakonom izričito trebalo propisati da se porez na nekretnine ne plaća za građevine poljoprivredne namjene u vlasništvu fizičkih osoba u građevinskom području.

Uz to, složili su se da je nužno formulirati odredbe o neizgrađenom građevinskom zemljištu da ne bi bilo dvojbi plaća li se porez samo za ono zemljište za koje su izdane dozvole za gradnju ili za svo zemljište. Predložili su i da županije budu izuzete plaćanja obveze poreza. Time bi se spriječilo da zdravstvene, obrazovne i socijalne ustanove plaćaju porez, koji bi opteretio njihove proračune, kao i proračun Županije.

Izvor:
Foto: Varaždinska županija

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje