Povežite se s nama

U fokusu

Treba li mladima zabraniti da ispijaju alkohol u parkovima?

Objavljeno:

- dana

IZAZOV

– Hrvatska je vrlo visoko pozicionirana kada govorimo o pijenju mladih od 15-16 godina. U posljednjih 12 mjeseci preko 85 posto mladih u toj dobi je pilo.

Obrazac koji kod nas u Hrvatskoj prevladava je ekscesivno pijenje, tzv. binge drinking, pijenje više od pet alkoholnih pića zaredom u roku od dva sata s ciljem opijanja. Događa se u parkovima, u uobičajenim mjestima okupljanja, nečijem stanu prije večernjeg izlaska… Smatra se da će deset posto onih koji prakticiraju binge drinking razviti alkoholnu ovisnost. Hrvatska je na trećem mjestu po ekscesivnom opijanju, odmah nakon Danske i Malte te se na taj način popije čak 90 posto alkohola od strane mladih – objasnila je dr. Irena Stipešević Rakamarić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije na javnoj tribini pod nazivom „Varaždin, mladi, alkohol“, koja je održana 12. listopada u Varaždinu. Cilj tribine bio je potaknuti donošenje preporuka za Varaždin vezanih uz maloljetničku konzumaciju alkohola. Posebno se raspravljalo o tome treba li se uvesti zabrana konzumacije alkohola na javnim površinama samo za maloljetnike ili za sve dobne skupine. – Najviše dojava na 112 vezano je uz remećenje javnog reda i mira. Tridesetak gradova u Hrvatskoj već je donijelo odluku o zabrani konzumacije alkohola na javnim površinama. Kazne u tim gradovima su od 300 do 1.000 kuna. Mi bismo se u zabrani orijentirali ipak samo na maloljetnike, a ne na sve dobne skupine – istaknuo je voditelj Službe policije Policijske uprave Varaždinske Darko Dragičević.

Negativne posljedice?

Dr. Stipešević Rakamarić upozorila je i na moguće izazove i teškoće koje bi mogla uzrokovati takva zabrana.
– Kod ovakvih mjera dolazi do migracija mladih iz mjesta gdje postoji zabrana u mjesta gdje ona ne postoji. Konkretno, ako Grad Varaždin donese takvu regulativu, a općine u okolici grada ne, mi ćemo imati migracije mladih prema tim općinama i njihovim javnim površinama. Hoće li oni migrirati putem javnog prijevoza ili će se voziti u nečijem autu? Tko će voziti? U kakvom će stanju biti ta osoba? Hoćemo li imati negativne posljedice takvih migracija? To je nešto o čemu treba razmišljati unaprijed. Izazov je to i za zdravstvene i socijalne službe te sudstvo, a i za donositelje političkih odluka, jer nitko ne želi donositi odluku koju će morati modificirati ili povući jer ona može imati kontraefekt – ističe uz napomenu da ipak treba nešto poduzeti, jer su posljedice prekomjernog pijenja raznovrsne i brojne.

Ostale mogućnosti

Lana Petö Kujundžić, predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, predstavila je projekt “STOP”, u okviru kojeg se maloljetnika od 14 do 18 godina koji je prvi put počinio prekršajno djelo i za njega prihvatio odgovornost upućuje na rad u određenim udrugama, uz suglasnost roditelja. 

Tridesetak gradova u Hrvatskoj već je donijelo odluku o zabrani konzumacije alkohola na javnim površinama, a kazne su od 300 do 1.000 kuna

Projekt se već provodi u pojedinim dijelovima Zagreba te u Velikoj Gorici i daje vrlo pozitivne rezultate. Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Varaždin Siniša Česi održao je predavanje o ulozi Centra za socijalnu skrb u prevenciji alkoholizma mladih, a Mario Medenjak iz PU Varaždinske predstavio je projekt „Zdrav za 5“, koji se već četiri godine provodi u Varaždinskoj županiji, a ciljana skupina su učenici osmih razreda osnovnih škola kojima se prezentira što se zapravo događa kada 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe u Hrvatskoj, cijepljenje u studenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe, koja može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza, čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama, gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje