Povežite se s nama

U fokusu

Trebaju li Varaždinci strepiti zbog ilegalno odloženog otpada na Vinokovščaku?

Objavljeno:

- dana

Da se kojim slučajem vodocrpilište Vinokovščak ne puni iz korita rijeke Drave, zabrinutost Varaždinaca za njegovu zaštitu i ispravnost vode možda bi bila itekako opravdana.

Podsjećamo, u neposrednoj blizini III. zone zaštite spomenutog izvorišta već 15-ak godina se ilegalno odlaže otpad, te su u zadnje vrijeme u javnost putem društvenih mreža plasirane teze da taj otpad ugrožava podzemne vode. No, u varaždinskoj gradskoj tvrtki Varkom d.d. smatraju kako nema mjesta panici jer je smeće odbačeno jugoistočno od vodocrpilišta.

Koncentracija tetrakloretena u podzemnim vodama se i dalje ispituje u Bartolovcu

– Takve priče su neutemeljene, a upravo zbog sigurnosti građana Varkom je od Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta naručio izradu „Programa za provođenje mjera zaštite u zonama vodocrpilišta Bartolovec, Vinokovščak i Varaždin“. Svi podaci o tom vodocrpilištu su temeljeni na znanju i zahvaljujući spomenutom projektu od 2016. godine poznato je sve o načinima na koje Grad Varaždin crpi svoju vodu – ističe Varkomov direktor Željko Bunić.
Fakultetski Zavod za geologiju i geološko inženjerstvo je detaljno identificirao sve potencijalne onečišćivače na područjima iz kojih grad Varaždin dobiva pitku vodu. Riječ je o „teoretski“ tri, a zapravo postoje dva ključna vodocrpilišta – Bartolovec i Vinokovščak. Potonje se nalazi sjeverno od odvodnoga kanala HE Varaždin i puni se tako da vodni tokovi dođu do određenog sloja iz kojeg ima prinos.

– Na karti s ucrtanim trasama smjera kretanja podzemnih voda jasno je vidljivo da se Vinokovščak zapravo puni iz korita rijeke Drave. A sporni, ilegalno odloženi otpad nalazi se u zagađenoj zoni koja je južno od vodocrpilišta i definitivno nema nikakvog utjecaja na vodocrpilište, s bušotinama ili zdencima od 40 do 80 metara – uvjeren je Bunić, od kojeg doznajemo i detalje o trima vodozaštitnim zonama koje je analizirao Fakultet.

“Crvena zona“

Za svaku od njih vrijede stroga pravila, pa je „crvena“ uvijek ograđena i najstrože čuvana. Druga je „plava“ i samo ponekad je zaštićena ogradama, dok je treća „zelena“ i sugerira da je u njoj skoro cijelo varaždinsko područje.

– Varkom je svoje ključne resurse na vodocrpilištima Vinokovščak i Bartolovec zaštitio ogradom i nadzorom u prvoj zoni zaštite. U drugoj pak zoni nije dozvoljena gradnja nikakvih objekata niti unos bilo kakvih nitrata u tlo. Naša ispitivanja vode na vodocrpilištima pokazuju da je voda više-manje ispravna, a naročito nakon obrade, jer povremeno se dogodi da pojedini zdenac ima problema s mikrobiološkom kakvoćom vode, što anuliramo postupcima dezinfekcije – pojasnio je Bunić.

Varkom je svoje ključne resurse na vodocrpilištima Vinokovščak i Bartolovec zaštitio ogradom u prvoj zoni zaštite

No, spomenuti otpad ilegalno odložen na Vinokovščaku nalazi se u III. zoni, što nije baš daleko od zdenaca.

– Stav Varkoma je tu jasan, apsolutno se protivimo ovakvom protuzakonitom postupanju pojedinaca koji odbacuju smeće u prirodi. No, čak i da padne kiša na to područje, oborine neće prodrijeti do struja koje prinose vodu u zonu vodocrpilišta. Čak su veće šanse da zbog smjera kretanja podzemnih voda ovakav prinos u minimalnoj mjeri zahvati naše najznačajnije vodocrpilište Bartolovec. Srećom, ono je dosta udaljeno – veli čelnik tvrtke koja je iz razumljivih razloga pod povećalom javnosti.

Dodajmo da Varkom ima četiri ključna izvora vode, koju uglavnom crpi iz prinosa rijeke Drave. To su Bartolovec, iz kojeg je lani ispumpano 6,9 milijuna m³ vode, kaptaža Belski dol s 1,27 milijuna m³, Vinokovščak s 1,89 milijuna m³ zahvaćene vode, dok se vodocrpilište Varaždin ne koristi.

Oborine koje ispiru otpad na Vinokovščaku podzemne vode nose prema Bartolovcu

– Ukupno je lani ispumpano 9,5 milijuna m³ vode, od čega najviše (više od 70 %) na Bartolovcu. Vodocrpilište Varaždin (kod gradskoga groblja) nije u funkciji, jer je intenzivno korištenje umjetnih gnojiva u vidovečkom kraju dovelo do povišenih koncentracija nitrata u podzemnim vodama. Ovo vodocrpilište je sada rezervno, jer se i takva voda može koristiti, ali Varkom se želi držati svih zakonskih propisa pri isporuci zdravstveno ispravne vode – ističe.

Za razliku od vodocrpilišta Varaždin, u kojem je prisutnost nitrata u podzemnim vodama konstantno iznad maksimalno dopuštene, koncentracija tetrakloretena se i dalje ispituje u Bartolovcu.

Pad tetrakloretena

– Monitoring je uveden nakon zagađenja koje je prvi put evidentirano 2013. godine. Te je godine Varkom nabavio i uređaj za filtraciju vode aktivnim ugljenom. Prema podacima iz 2017. i 2018. godine, ni u jednom uzorku vode nije pronađena koncentracija tetrakloretena iznad maksimalno dozvoljene i dobro je da je u stalnom padu. Oko 2100 uzoraka vode iz regionalnog vodovoda Varaždin se analizira svake godine u laboratoriju Varkoma i rezultate objavljujemo na našim službenim internetskim stranicama – zaključio je Željko Bunić.

Svake sekunde ispumpaju 800 litara vode

Ovih dana na Vinokovščaku će u upotrebu biti pušten novi zdenac kapaciteta 80 litara vode u sekundi, a voda će se ispumpavati kroz bušotinu duboku 40 metara. Dodajmo da vodocrpilište Bartolovec ima ukupni kapacitet od 500 litara vode u sekundi, Vinokovščak 230 lit/sek, Belski dol svega 50 lit/sek, a Varaždin (koji se ne koristi, iako ima jedan zdenac opremljen postrojenjem za skidanje nitrata) ima kapacitet od 50 litara u sekundi.
– Varkom trenutno na svojim vodocrpilištima ostvaruje kapacitet od oko 800 litara vode u sekundi, a u razdoblju od nekoliko godina povećat će ga na oko 1000. No, trenutna prosječna dnevna potrošnja na vodoopskrbnom području je oko 200 do 250 lit/sek, što dovoljno govori o kapacitetu koji naša tvrtka ima – rekao je Bunić, od kojeg doznajemo da nikakvih naznaka za poskupljenje vode još uvijek nema.

Štoviše, ima dobrih vijesti za ljubitelje tzv. „muške vode“ iz Belskog dola, uz koju se vežu brojne legende. Naime, nju Varkom namjerava i marketinški iskoristiti, putem mini-projekta flaširanja.

U fokusu

Donosimo nove poslove: Prilike i za kandidate bez iskustva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

New Yorker zapošljava u Čakovcu i Varaždinu na poziciji suradnik u prodaji (m/ž). Prijave su otvorene do 19.5. Od kandidata se traži minimalno srednja stručna sprema, orijentiranost prema kupcima, sklonost timskom radu, komunikativnost i fleksibilnost te sklonost prema modi i trendovima New Yorker. Aplicirajte ovdje.

MTS online d.o.o. traži pojačanja na pozicijama specijalist korisničke podrške sa znanjem stranog jezika (m/ž), PHP developer (m/ž) i App developer (m/ž). Lokacije rada su Varaždin i Jalkovec, a prijaviti se možete najkasnije do 9.6. Od kandidata se očekuju srednja, odnosno visoka stručna sprema, minimalno dvije godine iskustva te znanje njemačkog jezika. Poslodavac nudi mogućnost rada na neodređeno, priliku za usavršavanjem stranog jezika s izvornim govornicima, rad u ugodnoj atmosferi. Prijavite se.

iC artprojekt d.o.o. zapošljava diplomiranog inženjera strojarstva (m/ž) u Varaždinu. Prijave se zaprimaju do 24.5. Potrebna je visoka stručna sprema i radno iskustvo. Traži se poznavanje rada u MS Officeu, Autocadu, Revitu i DDS-Cadu. Potrebno je članstvo u Hrvatskoj komori inženjera strojarstva. Aplicirajte.

Glovo zapošljava dostavljača (m/ž) u Varaždinu. Prijave su otvorene do 3.6. Nudi se zarada do 12.000 kuna mjesečno, isplata svaka dva tjedna ili prema dogovoru s poslodavcem te fleksibilno radno vrijeme. Moguće je korištenje vlastitog vozila. Prijavite se.

Pučko otvoreno učilište Novak zapošljava instruktora vožnje B kategorije (m/ž). Lokacija rada je Mala Subotica, a prijaviti se možete najkasnije do 25.5. Posao obuhvaća radne zadatke osposobljavanja kandidata za vozača B kategorije. Potrebno je posjedovanje važaće dozvole instruktora vožnje i položena provjera stručne osposobljenost. Prednost donose položene i ostale kategorije. Više na linku.

NTH Mobile d.o.o. zapošljava na poziciji Java razvojni programer (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijaviti se možete najkasnije do 17.5. Od kandidata se očekuju minimalno godina dana radnog iskustva, dobro razumijevanje Java programskog jezika, razumijevanje objektno orijentiranog programiranja i razvoja web aplikacija, razumijevanje API-ja i arhitekture usmjerenih na usluge. Prednost donosi poznavanje alata za inačicu koda (GIT). Prijavite se.

Wollsdorf Components d.o.o. zapošljava radnika u proizvodnji (m/ž). Mjesto rada je Jalžabet, a prijave su otvorene do 28.5. Potrebno je više osoba na poziciji. Posao podrazumijeva rad u proizvodnji u pogonu za obradu kože. Poslodavac nudi stimulativna i redovita primanja, dodatak za rad u noćnoj smjeni i za ostvarene ciljeve u grupi. Više na linku.

Pavlic – Asfalt – Beton d.o.o. traži vozača kamiona (m/ž) u Donjem Kraljevcu. Rok prijave je 25.5. Potrebna je osoba s vozačkom dozvolom C+E kategorije. Nema rada vikendom, a nude se redovita i iznadprosječna primanja. Provjerite detalje ovdje.

H.E.V. j.d.o.o. zapošljava prezentatora (m/ž) u Varaždinu. Rok prijave je 12.6. Uvjeti su mogućnost korištenja vlastitog vozila, komunikativnost, iskustvo u trgovini barem godinu dana. Poželjno je obrazovanje iz managementa ili marketinga. Provjerite detalje putem linka.

Framos Technologies d.o.o. traži HR asistenta (m/ž) u Čakovcu. Rok prijave je 18.5. Posao podrazumijeva pripremu podataka za obračun plaće, onboarding aktivnosti za nove zaposlenike, potporu voditelju, izradu dokumenta i slično. Traži se osoba s osnovnim poznavanjem procesa ljudskih resursa kao i Zakona o radu. Više na linku.

Sretno kandidatima!

Nastavite čitati

U fokusu

VIDEO Patafta: Varaždinke i Varaždinci imaju pravo izbora žele li bolji grad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gospodarstvenik i kandidat za gradonačelnika Davor Patafta obratio se Varaždinkama i Varaždincima:

VIDEO Patafta: Veće plaće i mirovine, besplatni vrtići i manje režije

U nedjelju 16. svibnja ne biramo samo imena ljudi ili stranke, mi biramo svoju budućnost.

Barem jednom u četiri godine imate priliku odlučiti hoće li se naš Varaždin razvijati, hoće li mališani imati besplatne vrtiće, a umirovljenici više novca u svom kućnom budžetu. Birate i hoćete li imati stabilno gospodarstvo, bolji standard i veće plaće.

Barem jednom u četiri godine pita se sve Vas hoće li centar našeg grada oživjeti ili ćemo i dalje imati prazne izloge, hoće li se svi dijelovi našeg lijepog Varaždina ravnomjerno razvijati te hoćemo li napokon urediti obalu Drave.

Naš grad mora biti bolji, mora biti grad sretnih ljudi sa sigurnim radnim mjestom, mora biti bolji za svaku obitelj, za svakog čovjeka.

Razumijem da ne vjerujete u politiku. Kako i bi kad već godinama gledamo i slušamo svađe, afere, a sve se nažalost svodi na to daje politika tek alat za ispunjavanje osobnih interesa pojedinaca.

I meni je toga dosta, želim bolji grad, bez podobnih i nesposobnih, grad koji će se razvijati i učiniti nas ponosnim Varaždincima i Varaždinkama.

Politika mi ne treba, nitko od političara ne može me ni kupiti ni fascinirati.

Moj je motiv za bavljenje politikom isključivo stvaranje boljeg Varaždina jer znam da s pravim vodstvom može brzo postati jači i napredniji. Varaždinci su ponosni i vrijedni ljudi koji zaslužuju bolji grad, grad u kojem se glas građana sluša, grad u kojem politika služi ljudima. Dajte mi povjerenje na izborima i jamčim Vam da ćemo zajedno izgraditi najbolje mjesto za život, da ćemo zajedno izgraditi Varaždin kao bolji grad!

Varaždin može brzo postati bolji grad. Ali za to mu treba vodstvo koje zna, vodstvo koje ne razmišlja o nikakvim osobnim interesima, vodstvo koje ga neće gledati kao plijen političara, vodstvo koje je nezavisno i bez stranačkih stega i instrukcija političkih centrala iz Zagreba. Naš grad mora biti bolji, mora biti grad sretnih ljudi sa sigurnim radnim mjestom, mora biti bolji za svaku obitelj, za svakog čovjeka. Grad u kojem su ljudi na prvom mjestu, bolji grad u koji se doseljava, a ne iseljava, grad koji brine o mladim obiteljima i našim starijim sugrađanima.

To je Varaždin kakav vidim – grad bez prireza, grad s besplatnim vrtićima, grad koji raste i koristi prednosti velikog tržišta Europske unije za stvaranje jakog gospodarstva. To je moja vizija Varaždina. Za stvaranje takvog Varaždina imam znanje, iskustvo i dokazani tim sjajnih suradnika.

Nemojte dopustiti da drugi biraju umjesto Vas jer imate pravo odlučiti da želite bolji grad.

Davor Patafta, kandidat za gradonačelnika Varaždina

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!