Povežite se s nama

Život i društvo

Na trenutak Varaždinci oslijepili, postali nepokretni i bolovali od multiple sklereoze

Objavljeno:

- dana

ČUJMO GLASOVE RAZLIČITIH

Kako je to biti slijep, kretati se samo u invalidskim kolicima ili boriti se svakodnevno s ravnotežom danas su prijepodne, bar na trenutak, mogli isprobati Varaždinci na Korzu. Tamo se održavalo događanje „Čujmo glasove različitih“ čiji je koordinator  Udruga slijepih Varaždinske županije.

Jedan krug po trgu kao i povez na oči i štap u ruke uzeo je i Patrick Galeski. – Sada barem mogu zamisliti kako je to kretati se u kolicima. Pretpostavljam da je najteže savladavati stepenice, a ne mogu ni zamisliti kako je živjeti u zgradi bez lifta. Ipak,  čini mi se da je život u kolicima lakši nego život bez osjeta vida. Kad sam stavio povez bio sam totalno izgubljen – kaže Patrick.
Teže jest, ali se može. Život slijepih bio bi još lakši kada bi se prema njima „obični“ ljudi ponašali bez predrasuda. – Događa i događalo mi se da drugi glazbenici sa mnom ne žele raditi zato što ne vidim. Ne mogu shvatiti zašto – rekao nam je Mario Perčinić, basist grupe Blind Sharks koja je nastupila danas na Korzu, a u kojoj su još trojica slijepih bubnjar Marko Baković, klavijaturist Davor Janjušević te gitarist Kruno Drenski.

Slijepi nemaju više sluha jer ne vide

Mario, koji je voditelj grupe, profesionalni je glazbenik i već 20 godina svira u zagrebačkim  klubovima, a svirao je i sa Zabranjenim pušenjem, kaže da slijepe osobe uče svirati baš poput onih koji vide – čitaju note na brajici, a potreban im je i dobar sluh. Opovrgnuo nam je i mit “da slijepi imaju više sluha jer ne vide”. – To su gluposti. Ima slijepih koji uopće nemaju sluha za glazbu – objasnio je.

Nismo pijani nego bolesni

Događanju se pridružilo i Društvo multiple skleroze Varaždinske županije. To što  prolaze pokušali su prolaznicima pokazati tako da su im stavili tzv. pijane naočale . – Ova bolest ima 1000 lica, a najčešći simptom je gubitak ravnoteže. Ljudima sa strane oni koji pare od multiple zato i djeluju pijano – pojašnjava predsjednica Društva Irena Vrdoljak.

Kada bi svi bar na trenutak doista stali u poziciju nekog drugog možda bi naše društvo bilo bolje, bez predrasuda. A možda bi i grad bio bez silnih prepreka koje onemogućavaju kretanje onima koji ne mogu hodati.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

U gađanju glinenih meta pobijedili LD Fazan Maruševec i Josip Horvat

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Lovačkog saveza Varaždinske županije u subotu, 19. lipnja, na streljani domaćina LD Jareb iz Visokog održano je županijsko natjecanje u gađanju glinenih meta, discipline trap.

Snage su odmjerile ukupno 23 ekipe s po šest strijelaca, a najuspješniji u ekipnom poretku bili su strijelci iz LD Fazan Maruševec, koji su obranili naslov prošlogodišnjih pobjednika. Drugo mjesto nakon raspucavanja pripalo je ekipi domaćina LD Jareb Visoko, a treće mjesto osvojila je ekipa LD Šljuka iz Petrijanca.

U pojedinačnoj konkurenciji pobjedu je odnio Josip Horvat iz ekipe LD Jareb Visoko, drugo mjesto pripalo je Tomislavu Horvatu iz Srnjaka Ludbreg, a treće Siniši Greguru iz pobjedničke ekipe Fazana Maruševec.

Natjecanje je službeno otvorio načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković, a u nastavku natjecanju se pridružio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, koji je najuspješnijim ekipama i pojedincima s načelnikom Općine podijelio pehare i medalje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na području Grada Varaždina provedena dezinsekcija komaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je jučer na svojoj internetskoj stranici objavio da su počeli borbu protiv komaraca.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije je od 16. do 18. lipnja proveo mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina.

Adulticidna dezinsekcija je suzbijanje letećih oblika komaraca na otvorenom prostoru.

Dezinsekcija je provedena sredstvom na bazi aktivne tvari: cipermetrin, tetrametrin, piperonil butoksid, a sukladno “Programu mjera suzbijanja patogenih mikroorganizama, štetnih clankonozaca (Arthropoda) i štetnih glodavaca čije je planirano, organizirano i sustavno suzbijanje mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od javnozdravstvene važnosti za Grad Varaždin u 2021. godini”, te sukladno Provedbenom planu provođenja preventivne i obvezatne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao posebne ODD mjere na području Grada Varaždina i prema Pravilniku o načinu provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!