Povežite se s nama

Kultura

Trg tradicijskih obrta nominiran za nagradu EU za suvremenu arhitekturu

Objavljeno:

- dana

Veliko priznanje Varaždinu je i projekt Trga tradicijskih obrta, autorski rad arhitektonskog studija KONNTRA,  koji je nominiran je za najvažnije i najprestižnije priznanje u arhitekturi na europskoj razini.

Time je, ističu u Gradu, Varaždin stavljen na mapu suvremene europske arhitekture. Projekt varaždinskog Trga tradicijskih obrta nominiran je za nagradu Europske unije za suvremenu arhitekturu – Mies van der Rohe Award 2022.

Ova je nagrada najvažnije priznanje u arhitekturi na europskoj razini. Mies van der Rohe Award utemeljena je 1987. godine kao nagrada koja vrednuje i promiče doprinose europskih arhitekata razvoju novih ideja i tehnologija, a dodjeljuju je Europska Komisija i Fondacija Mies van der Rohe.

Postupak dodjele nagrada 2022. organiziran je u dvije faze. Prva objedinjuje nominacije radova završenih između listopada 2018. i listopada 2020. a druga, iznimna faza, uključuje radove završene u razdoblju od studenoga 2020. do travnja 2021.

Postupak nominacija u prvoj fazi je završen te su objavljeni nominirani radovi, dok će radovi nominirani u drugoj fazi biti objavljeni u rujnu. Početkom sljedeće godine bit će objavljeno 5 finalista, dok će pobjednik biti objavljen u travnju sljedeće godine.

U prvoj fazi nominirano je 449 projekata iz 41 europske zemlje, a među najbolje arhitektonske projekte iz cijele Europe, nastalih u protekle 2 godine, uvršteno je i 10 projekata iz Hrvatske, a jedan od njih je i Trg tradicijskih obrta.

Već sama nominacija varaždinskog Trga tradicijskih obrta za ovu najprestižniju nagradu u arhitekturi u Europi veliko je priznanje za grad Varaždin, koji je ovime stavljen na mapu suvremene europske arhitekture.

Redizajnirani Trg tradicijskih obrta s novim izlagačkim kućicama otvoren je krajem svibnja prošle godine. Na arhitektonsko – urbanističko – oblikovnom natječaju koji je Turistička zajednica grada Varaždina provela u suradnji s Društvom arhitekata Varaždin i uz potporu Grada Varaždina ocjenjivački sud je za najbolje rješenje uređenja Trga tradicijskih obrta izabrao rad arhitektonskog studija KONNTRA, odnosno skupine autora: Silvije Shaleve, Mirjane Lozanovske, Erika Juriševića i Nine Pahović.

Projekt uređenja Trga tradicijskih obrta započet je 2018. godine, te je u samo uređenje Trga, sanaciju zida, uređenje partera i izradu novih kućica utrošeno 350 tisuća kuna, a sredstva je osigurao Grad Varaždin. 

Foto: KONNTRA

Kultura

FOTO Potpisani ugovori između Grada Varaždina i udruga u kulturi te samostalnih umjetnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Gradskoj vijećnici grada Varaždina je jučer, 19. travnja, održano potpisivanje ugovora između Grada Varaždina i udruga u kulturi te samostalnih umjetnika. 

Ukupno 760.000 kuna rezervirano je za udruge i samostalne umjetnike u proračunu Grada Varaždina za 2021. godinu te je nakon raspisivanja javnog poziva i nakon završenih prijava te evaluacije taj iznos i dodijeljen.

U ime Grada ugovore je potpisao gradonačelnik Ivan Čehok. Gradonačelnik je naglasio kako Grad Varaždin prošle godine nije smanjio udrugama ni kunu za programe, a tako je bilo i ove godine te je s udrugama njegovao partnerski odnos povjerenja.

Naime, zbog pandemije i neizvjesne situacije prepušteno je udrugama da same procjene hoće li i kako moći organizirati programe, a gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo ostvarenim te svima zaželio puno uspjeha u ostvarenju programa ove godine.

Nastavite čitati

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati