Povežite se s nama

Život i društvo

Tri gala koncerta na FolkoFoniji 2016. godine – u subotu koncert trideset tamuraša novosadskog orkestra

Objavljeno:

- dana

Festival Tradicijske kulture

Na Kapucinskom će se trgu, od 7. do 9. srpnja održati treća po redu FolkoFonija, međunarodni festival tradicijske kulture. Festival, u organizaciji varaždinskog Centra tradicijske kulture, svojevrstan je vrhunac stvaralašta CTK te je kao jedinstveni u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Festival će ugostiti domaće i inozemne folklorne i glazbene izvođače i svaki će dan biti posvećen određenoj temi vezanoj uz tradicijsku kulturu

-Folkofonija je više od festivala, ona ima i značajan edukacijski segment, rekao je Tibor Bun, umjetnički voditelj tamburaškog ansambla i voditelj tamburaškog orkestra na razgovoru s novinarima u Gradskoj vijećnici.  Jer, uz programski dio, tijekom FolkoFonije se održavaju i brojne edukacijske radionice- folklorni i tamburaški tabori za djecu te tabor tradicijskih glazbala. Održat će se i stručni skup pod nazivom „Primjena odgojno – obrazovnih metoda u tradicijskoj kulturi“.

Gala koncerti

Inače, Festival osim folklora, afirmira i sve dosege tamburaške glazbe – tambura u klasičnoj, rock glazbi… – Glavni ciljevi projekta su vezani uz podizanje svijesti multikulturalnost naroda, očuvanja hrvatske tradicijske baštine te popularizacija tradicijske kulture među mladima, piše u najavi programa.

Festival će ugostiti domaće i inozemne folklorne i glazbene izvođače i svaki će dan biti posvećen određenoj temi vezanoj uz tradicijsku kulturu.

Svaka će večer završiti velikim, gala koncertom.  

Raspored
četvrtak, 7. srpnja
15 sati – Dječji folklorni tabor
19 sati – Dječja FolkoFonija
21 sat – Večer tamburaške glazbe

petak, 8. srpnja

15 sati – Dječji tabor tradicijskih glazbala
19,30 sati – Dječja tamburaška FolkoFonija
21 sat – Večer tamburaške glazbe

subota, 9. srpnja

19 sati – Mimohod ulicama grada
20,30 sati – Gala etno večer (hrvatski folklor)

nedjelja, 10. srpnja

15 sati – Stručni skup i okrugli stol
21 sat – Gala etno večer (inozemni folklor)

Izvor:
Foto: Arhiva

Život i društvo

Uz pomoć Općine Sračinec još 40 učenika naučilo plivati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastavljen je projekt škole plivanja, koju za učenike i učenice Osnovne škole Sračinec u cijelosti financira Općina Sračinec.

Na ovogodišnjoj školi plivanja sudjelovali su učenici 4. a i 4. b razreda OŠ Sračinec, sveukupno 40 učenika.

Zbog epidemioloških mjera bili su podijeljeni u dvije grupe, a škola se odvijala od 17. do 21. siječnja na bazenima u Varaždinu.

– Ponovno smo uradili nešto dobro za budućnost ove djece, a i razveselili ih. Općina više od desetljeća u potpunosti financira školu plivanja i prijevoz učenika u Varaždin, a s tim ćemo nastaviti i u budućnost. Vještina plivanja koju su djeca stekla kroz ovu školu, koristit će im cijeli život – rekao je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Život i društvo

U “staroj ambulanti” u Lepoglavi besplatan prostor za rad udruga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt “stare ambulante” u Lepoglavi, koji se do prije nekoliko godina koristio za potrebe održavanja čipkarskih festivala, do daljnjeg će moći koristiti organizacije civilnog društva.
Naime, Grad Lepoglava je odlučio prenamijeniti njegovu funkciju te je raspisao natječaj za dodjelu slobodnih gradskih prostora koji se nalaze u navedenom objektu na besplatno korištenje udrugama.

Tako je, nakon provedenog javnog natječaja, udruzi P.A.S. Lepoglava dodijeljen prostor od gotovo 50 četvornih metara koji će članovi ove aktivne lepoglavske udruge besplatno koristiti u naredne tri godine.

– Uvažavajući aktivnosti, rad i potrebe udruga s područja Grada Lepoglave, koje čine dodatno bogatstvo našeg grada, donijeli smo odluku da se objekt tzv. stare ambulante, koji se prethodno koristio za potrebe održavanja čipkarskih festivala, prenamijeni za potrebe udruga – pojasnio je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić prilikom potpisivanja ugovora o korištenju dodijeljenog prostora.

Pri tom je istaknuo kako se ovime neće utjecati na projekt Centra za posjetitelje koji bi trebao biti izgrađen upravo na mjestu objekta stare ambulante, a za čiju izgradnju Grad Lepoglava potrebna sredstva nastoji osigurati iz drugih izvora. Do tada, navedeni prostor neće biti prazan i neiskorišten već će ga za svoj rad moći koristiti udruge.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje