Povežite se s nama

U fokusu

Tri godine nisu uspjeli osposobiti novi objekt!?

Objavljeno:

- dana

SRAMOTA

Zašto se Dom za žrtve obiteljskog nasilja Utočište Sv. Nikola nalazi u susjedstvu Prenoćišta za beskućnike? Koliko to može biti opasno, pokazalo se u slučaju Joseva Denca. Priliku da započne novi život u prenoćištu dobio je nakon odsluženja zatvorske kazne zbog brutalnog ubojstva.

Umjesto toga, mjesecima je uhodio žene i djecu iz Utočišta, sve do kolovoza kada je završio u pritvoru zbog sumnje da je silovao djevojčicu.

Novi osnivači

Ove činjenice su još tragičnije ako se zna da je Dom za žrtve obiteljskog nasilja trebao biti premješten prije više od tri godine. O preseljenju smo pisali još u travnju 2011.

Tada je rečeno da je objekt na novoj lokaciji gotovo dovršen uz pomoć New Century Lions Cluba koji je od Lionsove fondacije dobio 30.000 američkih dolara, a iz proračuna Grada Varaždina je izdvojena 31.000 kuna. S obzirom na to da je objekt kupljen i da je u njega uložen novac, nevjerojatno zvuči podatak da se sklonište za žene još uvijek nalazi na istome mjestu.

Ispada da su se od tada do danas promijenili samo osnivači ustanove. Utočište su 2003. godine osnovali Zaklada solidarnosti Grada Varaždina i Caritas Varaždinske biskupije, a osnivačka prava su prošle godine prenesena na Grad Varaždin i Varaždinsku županiju.

U odluci o prihvaćanju osnivačkih prava, koja je u srpnju 2013. stigla pred varaždinske gradske vijećnike, navedeno je da je postojeća zgrada skloništa dotrajala i predviđena za rušenje, a ona na novoj lokaciji uređena „gotovo 90 posto“.

Različiti odgovori

Iz Grada Varaždina su nam odgovorili da su radovi dovršeni tek prije mjesec dana. – Budući da je to sada završeno, podnijet će se zahtjev Ministarstvu socijalne politike i mladih za utvrđivanje minimalnih tehničkih uvjeta za otvaranje takve ustanove socijalne skrbi – naveli su.

Iz Županije je stigao drugačiji odgovor. Oni napominju da Utočište za postojeću zgradu ima pravomoćno rješenje o zadovoljavanju minimalnih uvjeta te da mogu raditi na toj lokaciji. Za novu nekretninu navode da je riječ bila o kući za stanovanje zbog čega je bila potrebna prenamjena.

Žalosno: umjesto da zajedno rade na dobrobit žrtava, u Gradu i Županiji nisu čak ni uskladili odgovore

– Nakon što se ishodi rješenje o prenamjeni, treba osigurati minimalne uvjete glede prostora, opreme i broja zaposlenih radnika za pružanje socijalnih usluga te minimalni sadržaj i opseg usluge u odnosu na pojedinu korisničku skupinu, kao i strukturu i trajanje neposrednog stručnog rada s korisnicima, strukturu i trajanje ostalih poslova te uvjete i minimalni broj stručnih i drugih radnika za pojedinu uslugu – odgovorili su iz Županije.

I dok iz Grada ističu da će biti podnesen zahtjev za utvrđivanje minimalnih uvjeta, iz odgovora Županije proizlazi da još nije ishođeno ni rješenje o prenamjeni!? Za resor socijalne skrbi u Gradu i Županiji zaduženi su članovi iste stranke, SDP-a. Zajedno bi trebali raditi na dobrobit zlostavljanih žena i njihove djece, a ispada da nisu uspjeli uskladiti čak ni odgovore na novinarski upit.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje