Povežite se s nama

U fokusu

Tri godine nisu uspjeli osposobiti novi objekt!?

Objavljeno:

- dana

SRAMOTA

Zašto se Dom za žrtve obiteljskog nasilja Utočište Sv. Nikola nalazi u susjedstvu Prenoćišta za beskućnike? Koliko to može biti opasno, pokazalo se u slučaju Joseva Denca. Priliku da započne novi život u prenoćištu dobio je nakon odsluženja zatvorske kazne zbog brutalnog ubojstva.

Umjesto toga, mjesecima je uhodio žene i djecu iz Utočišta, sve do kolovoza kada je završio u pritvoru zbog sumnje da je silovao djevojčicu.

Novi osnivači

Ove činjenice su još tragičnije ako se zna da je Dom za žrtve obiteljskog nasilja trebao biti premješten prije više od tri godine. O preseljenju smo pisali još u travnju 2011.

Tada je rečeno da je objekt na novoj lokaciji gotovo dovršen uz pomoć New Century Lions Cluba koji je od Lionsove fondacije dobio 30.000 američkih dolara, a iz proračuna Grada Varaždina je izdvojena 31.000 kuna. S obzirom na to da je objekt kupljen i da je u njega uložen novac, nevjerojatno zvuči podatak da se sklonište za žene još uvijek nalazi na istome mjestu.

Ispada da su se od tada do danas promijenili samo osnivači ustanove. Utočište su 2003. godine osnovali Zaklada solidarnosti Grada Varaždina i Caritas Varaždinske biskupije, a osnivačka prava su prošle godine prenesena na Grad Varaždin i Varaždinsku županiju.

U odluci o prihvaćanju osnivačkih prava, koja je u srpnju 2013. stigla pred varaždinske gradske vijećnike, navedeno je da je postojeća zgrada skloništa dotrajala i predviđena za rušenje, a ona na novoj lokaciji uređena „gotovo 90 posto“.

Različiti odgovori

Iz Grada Varaždina su nam odgovorili da su radovi dovršeni tek prije mjesec dana. – Budući da je to sada završeno, podnijet će se zahtjev Ministarstvu socijalne politike i mladih za utvrđivanje minimalnih tehničkih uvjeta za otvaranje takve ustanove socijalne skrbi – naveli su.

Iz Županije je stigao drugačiji odgovor. Oni napominju da Utočište za postojeću zgradu ima pravomoćno rješenje o zadovoljavanju minimalnih uvjeta te da mogu raditi na toj lokaciji. Za novu nekretninu navode da je riječ bila o kući za stanovanje zbog čega je bila potrebna prenamjena.

Žalosno: umjesto da zajedno rade na dobrobit žrtava, u Gradu i Županiji nisu čak ni uskladili odgovore

– Nakon što se ishodi rješenje o prenamjeni, treba osigurati minimalne uvjete glede prostora, opreme i broja zaposlenih radnika za pružanje socijalnih usluga te minimalni sadržaj i opseg usluge u odnosu na pojedinu korisničku skupinu, kao i strukturu i trajanje neposrednog stručnog rada s korisnicima, strukturu i trajanje ostalih poslova te uvjete i minimalni broj stručnih i drugih radnika za pojedinu uslugu – odgovorili su iz Županije.

I dok iz Grada ističu da će biti podnesen zahtjev za utvrđivanje minimalnih uvjeta, iz odgovora Županije proizlazi da još nije ishođeno ni rješenje o prenamjeni!? Za resor socijalne skrbi u Gradu i Županiji zaduženi su članovi iste stranke, SDP-a. Zajedno bi trebali raditi na dobrobit zlostavljanih žena i njihove djece, a ispada da nisu uspjeli uskladiti čak ni odgovore na novinarski upit.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Izgleda da za oko 60 % rastu plaće premijeru, ministrima, saborskim zastupnicima…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je dugo odgađao nepopularni potez, premijer Andrej Plenković je odlučio snažno podići plaće ministrima, saborskim zastupnicima, državnim tajnicima, ustavnim sucima, ali i svim ostalim državnim dužnosnicima, javljaju 24sata.

Kako neslužbeno doznaju iz vlade, najrealnija i najvjerojatnija opcija je dizanje osnovice za izračun plaća čak 83 %. Prema računici portala, to bi značilo povećanje neto plaće od 60-ak posto za najviše državne dužnosnike.

U 24sata su izračunali da porast osnovice donosi Plenkoviću rast plaće za oko 2000 eura u neto iznosu.

Plaća premijera Andreja Plenkovića trenutno je 4646 eura bruto mjesečno. To je veća plaća nego premijera Srbije, Crne Gore, BIH, Slovenije, Albanije i Slovačke. Slična je kao plaća premijera Poljske te puno manja nego premijera Mađarske, Češke i Estonije.

S prosječnom plaćom između 3500 i 4000 eura bruto ministri u Hrvatskoj imaju oko 2.2 puta veću plaću od prosječne državne plaće, piše index.hr. Plaća im je veća nego kolegama u Sloveniji u apsolutnom iznosu i relativno je veća u odnosu na prosječnu plaću u državi, 2.2 puta u odnosu na slovenskih 1.6 puta.

Nastavite čitati

U fokusu

Najviše radnika u godinu dana izgubili su Hrvatska pošta, Kaufland i Boxmark

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Broj zaposlenih u Hrvatskoj već godinama kontinuirano raste, a posebno je to izraženo lani i ove godine.

No, ima tvrtki koje su prošle godine zabilježile osjetniji pad broj zaposlenih, iz različitih razloga. Podaci Financijske agencije otkrivaju kako je najviše radnika izgubila Hrvatska pošta, koja je lani ostala bez čak 426 ljudi, piše Danica.

U skupini najvećih hrvatskih tvrtki po prihodima, značajno manje zaposlenih nego prethodne godine bilježe i Kaufland (268), Boxmark (250) te Kraš (166).

Među 10 velikih tvrtki koje su izgubile najviše zaposlenih, najveću prosječnu neto plaću isplaćivali su lani INA i Telemach (po 1840 eura), a slijede samoborska Klimaoprema (1730), Kaufland (1390) i Hrvatske šume (1130).

Istodobno, najmanju plaću u toj skupini isplaćivao je Kraš, tek 970 eura neto mjesečno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje