Povežite se s nama

Novosti

Tri kandidata željelo biti direktor. Pobijedio kandidat s iskaznicom SDP-a

Objavljeno:

- dana

IZABRAN DIREKTOR PARKOVA

Izabran je novi direktor Parkova. To će biti Marin Bašić koji je do prošle srijede i bio direktor Parkova pod nazivom zamjenik člana Uprave. Bašić je na to mjesto postavljen nakon što je na svoj zahtjev s direktorskog mjesta otišao Slavko Vegar kojemu je nakon toga isplaćena otpremnina.

Još tada, 18. lipnja, u zapisniku sjednice Nadzornog odbora čiji je do tada član bio Bašić, stajalo je da je njegovo imenovanje na tu funkciju dogovoreno sa gradskom vlasti, a da je plaća dogovorena sa zamjenikom varaždinskog gradonačelnika Vjeranom Radelićem predsjednikom varaždinskog SDP-a čiji je Bašić višegodišnji član.

Tada se znalo da će se ubrzo i raspisati natječaj za radno mjesto direktora Parkova što se i dogodilo, a natječaj je, sa poznatim ishodom, završio prošlog tjedna. Za poželjno radno mjesto javilo se svega troje ljude. Uz Bašića, agronoma po struci, javila se i mag. inž. prehrambenog inženjerstva Edita Juraga te ekonomist Milivoj Kolonić.

Slab interes

– Zaista ne znam zašto je bio takav slab interes u ovo doba nezaposlenosti – komentirao je predsjednik Nadzornog odbora (NO) Antun Mišanović. Slab odaziv još više čudi jer je tekst natječaja za direktorsko mjesto tražio samo diplomu i svega tri godine iskustva.

– Nismo tražili čovjeka s tim i tim brojem cipele i s plavim očima. Tad bi, u slučaju specificiranja natječaja, rekli da je on namješten. Natječaj je bio takav, objavljen u Večernjem listu i opet su nas optužili da nije dobro. Pet od šest članova NO-a tajno je glasalo za Bašića – veli Mišanović.

Natječaj je bila predstava koja se morala odraditi

No iza malog interesa krije se nešto drugo. – Gledajte, znalo se da će Bašić ionako biti potvrđen jer je on SDP-ov kadar, a Parkove su oni “rezervirali”. Natječaj je samo bila predstava koja se morala odraditi – rekao nam je sugovornik upućen u rad Parkova.

Da se intervju za posao “odrađuje” osjećaj je koji je imala i kandidatkinja Edita Juraga, Varaždinka sa 16-godišnjim iskustvom na tehnološkim i rukovodećim pozicijama u privatnom sektoru. U medije je odlučila izaći sa svojim iskustvom nakon što je u jednom dnevnom listu pročitala svoje ime s netočnim podacima te posumnjala da neki članovi NO-a nisu detaljno pročitali dokumentaciju kandidata.

Edita Juraga: Javila sam se na natječaj vođena mišlju da u odabiru neće biti ključna politička opcija

– Javila sam se na natječaj vođena mišlju da u odabiru neće biti ključna politička opcija, već spremnost da se uhvatimo u koštac s problemima i pristupom koji se bazira na radu i viziji kako izdići Parkove na europsku razinu te ih izgraditi u održivu tvrtku. Kako sam se pripremala za intervju i istraživala o poslovanju Parkova uočila sam i njihove slabe točke – ovisnost o prihodima iz proračuna koji je ionako u minusu, sezonski karakter i lokalni gabariti. Možda nekog boli istina, ali ona je da u kriznim vremenima gradovi odustaju od hortikulturnih projekata, stoga treba razmisliti kako osigurati i zaraditi novac za osobne dohotke 101 djelatnika. Ukoliko tvrtka nastavi ovako poslovati moram reći da se slažem sa procjenom jednog od člana NO koju sam pročitala u Regionalnom tjedniku objavljenom u rujnu, a to je da im za tri godine prijeti stečaj – ispričala nam je.

Program pun projekata

Pripremila je program koji obuhvaća i objedinjuje komunalnu djelatnost kao primarnu, a s druge strane komercijalnu s vrlo jednostavnim i izvedivim projektima koje bi uklopila u Parkove poput usluge čišćenja snijega, uzgoja i preradu ljekovitog i začinskog bilja pripremljenog za tržište, otvaranja kompostišta za zeleni otpad za građane, ali i kompliciranijih projekata poput “Varaždinskog vrtnog centra” – mjesta gdje bi građani mogli kupiti sadnice, bilje, vrtni alat, ali i zatražiti projektiranje dvorišta. Zamislila ga je poput šetnice u kojem bi se građani i družili, s malim rustikalnim objektima za obrte i ugostitelje. Navedeno je, tvrdi, moguće aplicirati na različite EU fondove. To je samo manji dio njenog programa.

Brdar: Nastup Jurage bio je daleko iznad ostala dva kandidata

No njen program i nastup fascinirali su samo jednog člana nadzornog odbora.

– Njen nastup bio je izvanredan i daleko iznad ostala dva kandidata. Predstavila je jasnu komercijalnu viziju Parkova. Ja sam očito jedini prepoznao te kvalitete. Mogu poštivati odluku NO-a, ali ne moram se s njom slagati – rekao nam je član NO-a Josip Ljubomir Brdar koji je bio direktor Parkova prije Miljenka Ptičeka.

Još jednom su se obistinile glasine, a stranačke boje pokazale se bitnom karakteristikom u odabiru kandidata. Ne-izbor Edite Jurage nije uspio popraviti sramotni postotak od 7% koliko žena se u Hrvatskoj nalaze na vodećim funkcijama u lokalnoj samoupravi, dok je taj postotak u Europskoj uniji 25%.

Prevagnula struka?
Smatram da je u izboru Marina Bašića prevagnulo to što je on po struci agronom. Gledajte, Parkovi su ipak tvrtka koja 90% prihoda naplaćuje od “mrtvaca” i uređivanja zelenih površina. Nema tu baš komercijalnih poslova – objasnio nam je Mišanović. Kandidatkinja Juraga napominje da agronomska struka nije bila uvjet natječaja, i smatra da nikako ne bi trebala biti presudna u odabiru, budući da tvrtka Parkovi ima zaposlene vrsne agronome koji se bave hortikulturnim projektima i uzgojem raslinja. Prema njenom mišljenju zadatak direktora je upravljanje ljudskim resursima, oformljenje i vođenje stručnih timova, provođenje vizije, misije i razvoja tvrtke, te koordinacija i praćenje rada kako bi se postigli pozitivni rezultati.

Potvrđena plaća od 14.000 kuna
Još u lipnju, na nadzornom odboru, čiji posjedujemo zapisnik dogovoreno je da će neto plaća Marina Bašića biti 14.000 kuna. – Ako je to dogovoren iznos sa zamjenikom gradonačelnika, onda mi to trebamo poštovati – izjavio je tada član NO-a Vjekoslav Vrbanec. Sada je taj isti iznos i potvrđen. – Dogovoreno je da će to biti neto plaća od prvog siječnja. Također, to će biti običan ugovor o radu, a ne menadžerski ugovor i neće biti dozvoljeno korištenje automobila u privatne svrhe – rekao je predsjednik NO-a Antun Mišanović. Podsjetimo, dobit Parkova u 2012. bila je 12.999 kuna.

Radelić: Članstvo u SDP-u sigurno nije utjecalo na izbor
Dogradonačelnika Vjerana Radelića pitali smo što nam može reći o navodu da je direktorska fotelja Parkova rezervirana za SDP i da je Bašićevo imenovanje kao i njegova plaća dogovorena s njim unaprijed. – Natječaj za direktora Parkova raspisan je, proveden i zaključen sukladno zakonskim propisima i statutu tvrtke, a Nadzorni odbor sukladno svojim ovlastima sklopio je ugovor s direktorom tvrtke u kojem se između ostalog utvrdio i iznos plaće koji se temelji na pozitivnim zakonskim propisima. Za više detalja mogu vas samo uputiti na Nadzorni odbor Parkova d.d. u čijoj ovlasti je izbor članova uprave društva – rekao nam je Radelić. Veli, Bašić je višegodišnji član stranke. – Međutim, to sigurno nije imalo utjecaja na izbor već su, uvjeren sam, bili presudni ponuđeni program rada i kvalitete kandidata – tvrdi Radelić.

Od svojih izvora saznali smo i da Marin Bašić u svom intervjuu nije dao neku strategiju razvoja već je prezentirao podatke u proteklih nekoliko mjeseci koliko je na čelu tvrtke. Zato smo ga sami prošlog petka pitali koji su to projekti koje misli ostvariti u sljedećih pet godina kao i koja je njegova vizija razvoja.

– Parkovima nužno predstoji redefiniranje procesa, proizvoda i usluga te usmjeravanje većim dijelom na komunalnu djelatnost. Glavninu napora u slijedećih pet godina usmjerit ću u restrukturiranje društva kroz jasno odvajanje komunalnih od gospodarskih djelatnosti te usmjeravanja napora u svim segmentima društva na unapređenje usluga koje nudimo našim građanima i gradu Varaždinu. Cilj mi je ostvarenje zadovoljstva korisnika proizvoda i usluga Parkova d.d., promicanje Varaždina u široj regiji, biti podrška lokalnoj samoupravi u daljnjem razvoju turizma, razvijati kvalitetnu komunikaciju sa svim zainteresiranim stranama, surađivati sa ostalim gradskim tvrtkama i ustanovama i pružati mogućnosti razvoja vlastitih potencijala svakom zaposleniku – odgovor je Bašića na pitanje koje glavne projekte misli provesti kao direktor u sljedećih pet godina.

Njegova vizija je da Parkovi postanu lider u hortikulturnoj djelatnosti. – U ostvarenju svoje vizije koristit ću dosadašnje iskustvo Parkova osvježeno novim znanjima, inovacije, uvođenje novih metoda rada i usluga, povećanje kvalitete usluge te razumijevanje i zadovoljenje specifičnih potreba naših građana, korisnika usluga i ostalih zainteresiranih strana – kaže.

– Za daljnji razvoj Parkova d.d. svakako su bitne investicije, posebno u sredstva i opremu za rad u koju se godinama nije ulagalo. Koje će biti mogućnosti aplikacije na natječaje za fondove Europske unije koji bi mogli pokrivati područja od interesa daljnjeg razvoja Parkova d.d. ovisi o natječajima koji će biti raspisani – odgovorio nam je na pitanje da li vidi mogućnost za parkove da se jave na natječaj iz fondova Europske unije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje