Povežite se s nama

Život i društvo

Tri škole iz Varaždinke županije odabrane za korištenje Sustava za informatizaciju poslovanja ustanove

Objavljeno:

- dana

U korak s vremenom

Tri škole iz Varaždinske županije odabrane su u sklopu pilot projekta e-Skole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola.

Od 64 prijavljenih, odabrano je 28 škola, dok je Varaždinska županija najzastupljenija s čak 3 škole. Tako će se sustav za informatizaciju poslovanja ustanove primjenjivati u V. osnovnoj školi u Varaždinu, Osnovnoj školi Visoko i u Prvoj gimnaziji Varaždin.   

Ideja uspostave nove usluge je informacijski sustav za podršku poslovnim procesima u sklopu škole. Sustav, u osnovi baziran na proračunskom računovodstvu i poslovanju korisnika državnog proračuna, treba biti integriran s postojećom imeničkom infrastrukturom i po potrebi s ostalim uslugama za škole.

CARNet će kao dio projektnih aktivnosti u pilot projektu e-Skole osigurati infrastrukturne preduvjete za implementaciju sustava, nabaviti računalnu opremu za korištenje sustava u školama, osigurati razvoj osnovnog i dodatnog modula sustava za informatizaciju poslovanja ustanove, edukaciju korisnika u školama za korištenje sustava, podršku korisnicima i održavanje sustava za vrijeme trajanja pilot faze projekta.

Poziv za iskaz interesa za korištenje Sustava za informatizaciju poslovanja ustanove (SIPU) u sklopu projekta “e-Skole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)”  je u rujnu 2017. godine objavila Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet.

Izvor:
Foto: Arhiva

Život i društvo

Ribič zapeo autom u koritu Drave, problem su riješili vatrogasci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/JVP Varaždin

Varaždinski profesionalni vatrogasci zaista pomažu u raznim nevoljama.

Tako su u ponedjeljak, 1. ožujka, primili smo dojavu o potrebi izvlačenja vozila iz korita rijeke Drave, na predjelu Beli Kipi, budući da mu je prijetilo poplavljanje.

– Dolaskom na mjesto utvrdili smo da se osobno vozilo Citroen C3 nalazi usred korita te ga je vlasnik (dojavitelj) pokušao sam izvući na obalu no bezuspješno. Prema njegovim riječima uputio se na ribolov za vrijeme kad je vodostaj bio nizak, no s obzirom da se počela rijeka Drava dizati, zaglavio je te se nije mogao sam izvući do obale. Uporabom traka za teret, povukli smo, vatrogasnim terenskim vozilom, osobno vozilo uspješno do obale. Šteta nije utvrđena – objavio je JVP Varaždin na svojoj internetskoj stranici.

Nastavite čitati

Međimurje

Kada će se sanirati putovi u Globetki korišteni pri izgradnji dalekovoda?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto čitateljice

Mještanka Dunjkovca obratila nam se s pitanjem o sanaciji putova u Globetki između Dunjkovca, Nedelišća i Čakovca.

– Hoće li itko sanirati devastirane putove u Globetki nakon postavljanja dalekovoda? Doista su u katastrofalnome stanju, a vole ih ljubitelji prirode, šetači, vlasnici ne mogu do svojih parcela… – piše Dunjkovčanka.

Općinski načelnik Darko Dania uputio nas je na tvrtku HOPS (Hrvatski operator prijenosnog sustava) koja je zadužena za izgradnju spomenutoga dalekovoda.

Dinamika ovisi i o vremenskim uvjetima

– Izgradnjom voda DV 110 kV Nedeljanec – Lenti u TS 110/35 kV Čakovec dobit će se još jedan pravac za opskrbu električnom energijom međimurske regije koja bilježi kontinuirani rast konzuma, kao i rasterećenje postojećeg DV 110 kV Nedeljanec – Čakovec.

Ugovorom za izgradnju uvoda DV 110 kV Nedeljanec – Lenti u TS 110/35 kV Čakovec predviđena je sanacija postojećih puteva koji su korišteni za vrijeme izgradnje dalekovoda. Po završetku svih radova na predmetnom dalekovodu, koji su u završnoj fazi, pristupit će se sanaciji korištenih putova.

Početak sanacije predviđen je u drugom tjednu ožujka 2021., a dinamika i završetak radova izravno ovise o vremenskim uvjetima s obzirom na to da se radovi na sanaciji ne mogu izvoditi pri velikoj zasićenosti tla vodom, odnosno za vrijeme visokih razina podzemne vode – kažu iz tvrtke HOPS.

Nastavite čitati