Povežite se s nama

Život i društvo

Trinaest učenika iz Varaždinske županije na Malom kaju u Zelini

Objavljeno:

- dana

VOLE I ČUVAJU “KAJ”

Najuspješniji mali kajkavski pjesnici Varaždinske županije i ove su godine sudjelovali na 36. Smotri dječjega kajkavskog pjesništva – Mali kaj u Zelini. 

Ove godine na poziv Pučkog otvorenog učilišta Sv. Ivan Zelina za sudjelovanje na Smotri odazvalo se 95 osnovnih škola Hrvatske u kojima se govori kajkavskim dijalektom, a ukupno je pristiglo 539 učeničkih radova.

Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu dr.sc.Ivo Kalinski, dr. sc. Božica Pažur i prof. dr. sc. Joža Skok odabralo je 77 radova za objavu u zbirci koja ove godine nosi naslov “Črlene čižmice”. Varaždinsku županiju predstavljali su sljedeći učenici: Lea Andrašek: Je kesne? (OŠ Breznički Hum, voditeljica: Vesna Pucak), Laura Črnila: Ivanščica i ja  (OŠ Vidovec, voditeljica: Sanja Biškup), Ervina Flegar: Pu Zagurju gor i dol (OŠ Sračinec, voditeljica: Mirela Briševac), Petar Hrženjak: Nasledstvo (OŠ A. i I. Kukuljevića Sakcinskog  Varaždinske Toplice, voditeljica: Ana Lodeta), Kristina Jurić: Žarvi (OŠ Franje Serta Bednja, voditeljica: Emilija Zagrajski- Maligec), Dorian Kolman: Moja mamika ( OŠ Martijanec, voditeljica: Anita Pretković), Veronika Koprek: Kmica (OŠ Petrijanec, voditeljica: Martina Škrinjar), Danijela Kukec: Bakini štrukli (OŠ A.K.Miošića, PŠ A.G. Matoša Gornja Voća, voditeljica: Dubravka Tuđan), Klara Požgaj: Listek žotek (OŠ“Vladimir Nazor“ Sv. Ilija, voditeljica: Danica Detić), Noa Repić: Tvoji lasi (OŠ Ludbreg, voditeljica: Nataša Sedlar), Sebastijan Sakač: Puh deklu išče (OŠ Ljubeščica, voditeljica: Sanja Horžić), Mirela Šargač: Moja mama (OŠ Novi Marof, voditeljica: Ljubica Bešenić) i  Sara Solar: Negda… (OŠ Šemovec, voditeljica: Maja Vitković).

Na Smotri je istaknuto kako su radovi malih pjesnika iz godine u godinu sve bolji,a odlikuju se jednostavnošću izričaja i dječjom spontanosti kojom se teme odabiru.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

„Priprema, pozor, van!“: Općini Petrijanec povelja za naj-akciju u 2020. godini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Protekle se godine Općina Petrijanec uključila se u provedbu aktivnosti akcije „Gradovi i općine – prijatelj djece”, kojoj je cilj potaknuti lokalnu zajednicu, udruge i pojedince, u uključivanje, poticanje aktivnosti i projekata usmjerenih na poboljšanje kvalitete života djece i mladih.

Središnji koordinacijski odbor akcije Društva “Naša djeca” dodijelio je ove godine Općini Petrijanec Povelju „Naj akcija u 2020.“ za uspješno proveden projekt pod nazivom „Priprema, pozor, van!“.

– Cilj je akcije uključivanjem djece u donošenje odluka, razvijanjem ideja te samom participacijom u njihovom ostvarivanju, poticati razmjenu iskustva, razvijati građanske i socijalne kompetencije te zadovoljiti potrebu za kretanjem i boravkom na otvorenom, što doprinosi općem poboljšanju zdravlja i koordinacije pokreta, a s krajnjim ciljem uređenja prostornih uvjeta za boravak na otvorenom. Usprkos epidemiološkoj situaciji planirane radionice uređenja vanjskog prostora škole, sportska radionica, čitaonica na otvorenom, ekološke radionice sadnje biljaka i sadnica drveća odrađene su u manjim grupama djece različitih dobnih uzrasta – ističu iz Općine.

Kako bi igrališta i otvoreni prostori ostali i dalje mjesta rekreacije, aktivnosti i okupljanja djece i mladih, u planu je Općine Petrijanec uređivanje učionice na otvorenom te sadnja drvoreda pored dječjih igrališta.

Podsjetimo, Općina Petrijanec je zadnjih godina uložila značajna sredstva u revitalizaciju dječjih igrališta. Tako je prošle godine napravljeno novo dječje igralište kod dječjeg vrtića u Petrijancu vrijedno 50.825 kuna sa nekoliko različitih kombiniranih igrala.

Također, napravljena su i nova igrališta u naseljima Družbinec, Strmec Podravski i Nova Ves Petrijanečka ukupne vrijednosti 30.125 kuna.

Spomenimo i to da je Općina Petrijanec u rujnu 2018. godine donijela Odluku Općinskog vijeća o uključenju u akciju “Gradovi i općine – prijatelji djece”, a ukupno je za Povelje i Pohvale za “Naj akcije” 2020. godine bilo prijavljeno 57 projekata.

Nastavite čitati

Život i društvo

Počelo podnošenje inicijativa za dodjelu javnih priznanja Grada Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja Grada Ludbrega raspisalo je oglas kojim se pozivaju građani, pravne osobe, političke stranke i udruge građana na podnošenje inicijativa za dodjelu javnih priznanja Grada Ludbrega.

Javna priznanja Grada Ludbrega su:

  1. Proglašenje počasnim građaninom Grada Ludbrega
  2. Nagrada Grada Ludbrega za životno djelo
  3. Nagrada Grada Ludbrega
  4. Plaketa Grada Ludbrega
  5. Zahvalnica Grada Ludbrega

Podnositelji inicijativa za dodjelu javnih priznanja dužni su svoje pismene prijedloge na priloženom obrascu dostaviti Povjerenstvu za dodjelu javnih priznanja Grada Ludbrega, Trg Svetog Trojstva 14 na email: [email protected] te poštom ili osobno, i to najkasnije do 12. veljače 2021. godine.

Nastavite čitati