Povežite se s nama

Život i društvo

Trinaest učenika iz Varaždinske županije na Malom kaju u Zelini

Objavljeno:

- dana

VOLE I ČUVAJU “KAJ”

Najuspješniji mali kajkavski pjesnici Varaždinske županije i ove su godine sudjelovali na 36. Smotri dječjega kajkavskog pjesništva – Mali kaj u Zelini. 

Ove godine na poziv Pučkog otvorenog učilišta Sv. Ivan Zelina za sudjelovanje na Smotri odazvalo se 95 osnovnih škola Hrvatske u kojima se govori kajkavskim dijalektom, a ukupno je pristiglo 539 učeničkih radova.

Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu dr.sc.Ivo Kalinski, dr. sc. Božica Pažur i prof. dr. sc. Joža Skok odabralo je 77 radova za objavu u zbirci koja ove godine nosi naslov “Črlene čižmice”. Varaždinsku županiju predstavljali su sljedeći učenici: Lea Andrašek: Je kesne? (OŠ Breznički Hum, voditeljica: Vesna Pucak), Laura Črnila: Ivanščica i ja  (OŠ Vidovec, voditeljica: Sanja Biškup), Ervina Flegar: Pu Zagurju gor i dol (OŠ Sračinec, voditeljica: Mirela Briševac), Petar Hrženjak: Nasledstvo (OŠ A. i I. Kukuljevića Sakcinskog  Varaždinske Toplice, voditeljica: Ana Lodeta), Kristina Jurić: Žarvi (OŠ Franje Serta Bednja, voditeljica: Emilija Zagrajski- Maligec), Dorian Kolman: Moja mamika ( OŠ Martijanec, voditeljica: Anita Pretković), Veronika Koprek: Kmica (OŠ Petrijanec, voditeljica: Martina Škrinjar), Danijela Kukec: Bakini štrukli (OŠ A.K.Miošića, PŠ A.G. Matoša Gornja Voća, voditeljica: Dubravka Tuđan), Klara Požgaj: Listek žotek (OŠ“Vladimir Nazor“ Sv. Ilija, voditeljica: Danica Detić), Noa Repić: Tvoji lasi (OŠ Ludbreg, voditeljica: Nataša Sedlar), Sebastijan Sakač: Puh deklu išče (OŠ Ljubeščica, voditeljica: Sanja Horžić), Mirela Šargač: Moja mama (OŠ Novi Marof, voditeljica: Ljubica Bešenić) i  Sara Solar: Negda… (OŠ Šemovec, voditeljica: Maja Vitković).

Na Smotri je istaknuto kako su radovi malih pjesnika iz godine u godinu sve bolji,a odlikuju se jednostavnošću izričaja i dječjom spontanosti kojom se teme odabiru.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Na Odjel pedijatrije OB Varaždin stigli čestitari s puno vrijednih darova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članice Ženske inicijative HNS-a Varaždin u svojoj tradicionalnoj akciji, u suradnji s Podružnicom HNS-a Varaždin i Županijskom organizacijom HNS-a Varaždinske županije, darivale su Odjel pedijatrije Opće bolnice Varaždin u četvrtak, 7. prosinca, povodom dana Grada Varaždina i nadolazećih božićnih blagdana.

Među darovima bili su televizor, nekoliko pulsnih oksimetara te igračke, slikovnice, bojanke i voće za najmlađe pacijente.

Darivanju su prisustvovali Andreja Parlaj, predsjednica Ženske inicijative HNS-a, Mirko Korotaj, v.d. predsjednika HNS, Krunoslav Lukačić, predsjednik ŽO HNS Varaždinske županije, te Igor Klopotan, predsjednik Podružnice HNS-a Varaždin.

– Ovo je naša tradicionalna akcija darivanja, koju smo pokrenuli još 2008. Na ovaj način pokazujemo našu ljubav i poštovanje prema djelatnicima Odjela pedijatrije koji se svakodnevno bore za zdravlje i živote naše djece, ali i pacijentima odjela. Djeca ponajviše zaslužuju našu pažnju i brigu, a ovim skromnim poklonima želimo uljepšati njihov boravak u bolnici, te im pružiti malo radosti i veselja u ovom blagdanskom razdoblju – poručila je Andreja Parlaj.

Klopotan je istaknuo kako HNS ima dugu i bogatu tradiciju humanitarnog djelovanja i brige za najugroženije članove našeg društva.

– Ovo je jedan od onih dana kada se osjećam ponosno i sretno što sam dio Hrvatske narodne stranke. HNS je stranka koja se zalaže za kvalitetno i dostupno zdravstvo za sve građane! Danas smo to pokazali i dokazali na djelu, darivajući djecu na odjelu pedijatrije u Varaždinu. Nadamo se da će naša donacija pomoći unapređenju uvjeta liječenja i oporavka djece na Odjelu pedijatrije.

Pohvalu liječnicima, sestrama i ostalom medicinskom i nemedicinskom osoblju koji rade na Odjelu pedijatrije i koji se nesebično i predano brinu za zdravlje i dobrobit djece uputio je i Mirko Korotaj, v.d. predsjednika HNS-a.

Nastavite čitati

Život i društvo

Općina Petrijanec osigurala božićnice za umirovljenike, potrebno se upisati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obavještavaju se umirovljenici s područja Općine Petrijanec čija mirovina iznosi manje od 400 eura (3013.8 kuna) da će Općina Petrijanec vršiti isplatu prigodnih novčanih pomoći umirovljenicima, povodom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Iznos potpore iznosit će 30 eura (226.04 kuna).

Uvjeti za isplatu novčane potpore:
– da umirovljenik nije korisnik inozemne mirovine ili neke druge mirovine,
– da je ukupna mirovina umirovljenika manja od eura (3013.8 kuna) (u navedeni iznos računa se i inozemna mirovina).

Upis korisnika koji zadovoljavaju uvjete vršit će se od četvrtak, 7. prosinca, do petka, 15. prosinca, od 9 do 14 sati u prostorijama Općine Petrijanec, Vladimira Nazora 157.

PRILIKOM UPISA KORISNIKA POTREBNO JE PREDOČITI:
– OSOBNU ISKAZNICU,
– POSLJEDNJI ODREZAK MIROVINE,
– OIB I IBAN RAČUN.

Novčane potpore će se isplaćivati 19. prosinca 2023. godine u vremenu od 12 do 14 sati.

– Naši su nam umirovljenici mnogo toga ostavili u nasljeđe, a na nama je da uzvratimo zahvalnošću i brigom. Vaša Općina u koju ste uložili godine truda i ljubavi je Općina koja želi pružiti najbolje i najviše svojim građanima starije dobi. Zadatak zajednice je osigurati dostojno starenje i aktivno sudjelovanje u društvu, kako bi se našim umirovljenicima, kroz podršku, barem u malom dijelu odužili za sve što su učinili za razvoj našeg društva. Ove godine podigli smo cenzus za “božićnice” s 2000 kuna ili 265.45 eura na 3013.8 kuna ili 400 eura, a isto tako povećali smo i iznos jednokratne novčane potpore na 30 eura prilikom isplate novčane pomoći za Uskrs ove godine i na taj način omogućili i razveselili još više umirovljenika iz naše Općine. Pozivam umirovljenike da se prijave – naglasio je Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje