Povežite se s nama

Život i društvo

Trinaest učenika iz Varaždinske županije na Malom kaju u Zelini

Objavljeno:

- dana

VOLE I ČUVAJU “KAJ”

Najuspješniji mali kajkavski pjesnici Varaždinske županije i ove su godine sudjelovali na 36. Smotri dječjega kajkavskog pjesništva – Mali kaj u Zelini. 

Ove godine na poziv Pučkog otvorenog učilišta Sv. Ivan Zelina za sudjelovanje na Smotri odazvalo se 95 osnovnih škola Hrvatske u kojima se govori kajkavskim dijalektom, a ukupno je pristiglo 539 učeničkih radova.

Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu dr.sc.Ivo Kalinski, dr. sc. Božica Pažur i prof. dr. sc. Joža Skok odabralo je 77 radova za objavu u zbirci koja ove godine nosi naslov “Črlene čižmice”. Varaždinsku županiju predstavljali su sljedeći učenici: Lea Andrašek: Je kesne? (OŠ Breznički Hum, voditeljica: Vesna Pucak), Laura Črnila: Ivanščica i ja  (OŠ Vidovec, voditeljica: Sanja Biškup), Ervina Flegar: Pu Zagurju gor i dol (OŠ Sračinec, voditeljica: Mirela Briševac), Petar Hrženjak: Nasledstvo (OŠ A. i I. Kukuljevića Sakcinskog  Varaždinske Toplice, voditeljica: Ana Lodeta), Kristina Jurić: Žarvi (OŠ Franje Serta Bednja, voditeljica: Emilija Zagrajski- Maligec), Dorian Kolman: Moja mamika ( OŠ Martijanec, voditeljica: Anita Pretković), Veronika Koprek: Kmica (OŠ Petrijanec, voditeljica: Martina Škrinjar), Danijela Kukec: Bakini štrukli (OŠ A.K.Miošića, PŠ A.G. Matoša Gornja Voća, voditeljica: Dubravka Tuđan), Klara Požgaj: Listek žotek (OŠ“Vladimir Nazor“ Sv. Ilija, voditeljica: Danica Detić), Noa Repić: Tvoji lasi (OŠ Ludbreg, voditeljica: Nataša Sedlar), Sebastijan Sakač: Puh deklu išče (OŠ Ljubeščica, voditeljica: Sanja Horžić), Mirela Šargač: Moja mama (OŠ Novi Marof, voditeljica: Ljubica Bešenić) i  Sara Solar: Negda… (OŠ Šemovec, voditeljica: Maja Vitković).

Na Smotri je istaknuto kako su radovi malih pjesnika iz godine u godinu sve bolji,a odlikuju se jednostavnošću izričaja i dječjom spontanosti kojom se teme odabiru.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

VI. OŠ Varaždin: pandemija ne može zaustaviti međunarodnu školsku suradnju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Erasmus+ KA2 projekt „Breaking Barriers“ započeo je 2019. godine., a osim VI. osnovne škole Varaždin, u projektu sudjeluju i škole iz Portugala, Španjolske, Švedske i Slovačke.

Razmjena znanja i dobre prakse, upoznavanje novih ideja i poticanje kreativnosti uključivala je i mobilnost učenika i učitelja, ali se u kontekstu mjera zaštite od koronavirusa međunarodna suradnja nastavlja u online obliku.

Ovim se projektom promiču zajedničke europske vrijednosti, socijalna integracija, te osjećaj pripadnosti zajednici. Kao prvi domaćin virtualnoga susreta, VI. osnovna škola za 93 sudionika projekta osmislila je program petodnevnih aktivnosti, od 19. do 24. travnja.

Prvi je dan bio rezerviran za predstavljanje škole, Varaždina i Hrvatske; drugoga dana učenici promišljaju o vršnjačkom nasilju, osobito nasilju na internetu. Treći će se dan učenici okušati u radionicama: Mladi znanstvenici, Mladi tehničari, Domaćinstvo i Debata.

Zajedničko vježbanje te učenje tradicionalnih narodnih plesova obilježit će četvrti dan susreta, a peti će dan sudionici predstaviti rezultate svojega rada, izdvojiti najzanimljivije pojedinosti razmjene te vrednovati varaždinski susret.

Svi učenički radovi u digitalnim alatima (Canva, Kahoot, MakeBelief comic, Powtoon, Genially) bit će predstavljeni i ostalim učenicima škole, a projekt će, sasvim sigurno, doprinijeti i razvijanju vještine komunikacije na stranom jeziku.

U Erasmus+ projektu sudjeluje osam učenika i šest djelatnika VI. osnovne škole: Mario Stančić, Tina Ivčić, Aleksandra Oreški, Petra Kanešić, Petra Lončarić-Časar i Zdenka Šopar.

Nastavite čitati

Život i društvo

Gradu Lepoglava isporučeno više od 2000 spremnika za odlaganje papira

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradu Lepoglavi krajem prošle godine isporučeno 2014 spremnika za odlaganje plastike, ovih mu je dana isporučeno isto toliko spremnika za odlaganje papira.

Spremnici su Gradu Lepoglavi isporučeni u okviru projekta kojeg Grad provodi u partnerstvu s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Isporučeni spremnici bit će podijeljeni domaćinstvima s gradskog područja koja će ubuduće moći odvajati otpad na kućnom pragu. Ovaj projekt kao i ostali projekti i aktivnosti zbrinjavanja otpada, koje provodimo u Gradu Lepoglavi, doprinose očuvanja okoliša u kojem živimo i kojeg želimo sačuvati za buduće generacije – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Spremnici se trenutno, zajedno s ranije isporučenim spremnicima za odlaganje plastike, nalaze u dvorištu tvrtke Ivkom koja će u budućnosti voditi brigu o zbrinjavanju otpada koji će u tim spremnicima biti prikupljan.

Inače, u okviru spomenutog projekta osigurana je nabavka 2014 spremnika za prikupljanje papira i 2014 spremnika za prikupljanje plastike (kante od 120 litara), 32 spremnika (kanti od 360 litara) za prikupljanje biootpad, 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje papira i 26 spremnika (kontejnera od 1100 litara) za prikupljanje plastike. Riječ je o ukupno 4112 spremnika koji se Gradu isporučuju prema mogućnostima dobavljača.

Projekt je vrijedan oko 750.000 kuna od kojih je 85 % osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a preostalih 15% Grad Lepoglava.

Nastavite čitati