Povežite se s nama

Život i društvo

Trinaest učenika iz Varaždinske županije na Malom kaju u Zelini

Objavljeno:

- dana

VOLE I ČUVAJU “KAJ”

Najuspješniji mali kajkavski pjesnici Varaždinske županije i ove su godine sudjelovali na 36. Smotri dječjega kajkavskog pjesništva – Mali kaj u Zelini. 

Ove godine na poziv Pučkog otvorenog učilišta Sv. Ivan Zelina za sudjelovanje na Smotri odazvalo se 95 osnovnih škola Hrvatske u kojima se govori kajkavskim dijalektom, a ukupno je pristiglo 539 učeničkih radova.

Ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu dr.sc.Ivo Kalinski, dr. sc. Božica Pažur i prof. dr. sc. Joža Skok odabralo je 77 radova za objavu u zbirci koja ove godine nosi naslov “Črlene čižmice”. Varaždinsku županiju predstavljali su sljedeći učenici: Lea Andrašek: Je kesne? (OŠ Breznički Hum, voditeljica: Vesna Pucak), Laura Črnila: Ivanščica i ja  (OŠ Vidovec, voditeljica: Sanja Biškup), Ervina Flegar: Pu Zagurju gor i dol (OŠ Sračinec, voditeljica: Mirela Briševac), Petar Hrženjak: Nasledstvo (OŠ A. i I. Kukuljevića Sakcinskog  Varaždinske Toplice, voditeljica: Ana Lodeta), Kristina Jurić: Žarvi (OŠ Franje Serta Bednja, voditeljica: Emilija Zagrajski- Maligec), Dorian Kolman: Moja mamika ( OŠ Martijanec, voditeljica: Anita Pretković), Veronika Koprek: Kmica (OŠ Petrijanec, voditeljica: Martina Škrinjar), Danijela Kukec: Bakini štrukli (OŠ A.K.Miošića, PŠ A.G. Matoša Gornja Voća, voditeljica: Dubravka Tuđan), Klara Požgaj: Listek žotek (OŠ“Vladimir Nazor“ Sv. Ilija, voditeljica: Danica Detić), Noa Repić: Tvoji lasi (OŠ Ludbreg, voditeljica: Nataša Sedlar), Sebastijan Sakač: Puh deklu išče (OŠ Ljubeščica, voditeljica: Sanja Horžić), Mirela Šargač: Moja mama (OŠ Novi Marof, voditeljica: Ljubica Bešenić) i  Sara Solar: Negda… (OŠ Šemovec, voditeljica: Maja Vitković).

Na Smotri je istaknuto kako su radovi malih pjesnika iz godine u godinu sve bolji,a odlikuju se jednostavnošću izričaja i dječjom spontanosti kojom se teme odabiru.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Život i društvo

Vozače će razveseliti vijest da će obje vrste goriva pojeftiniti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izgleda da će pad cijena goriva od utorka, 9. kolovoza, razveseliti vozače.

Od utorka će tako litra Eurosupera 95 stajati 11,30 kuna, što je 70 lipa manje od dosadašnjih 12,00 kn po litri, piše dnevnik.hr.

Pojeftinit će i eurodizel pa će sada litra biti na 12,14 kuna, umjesto dosadašnjih 12,80.

Plavi eurodizel ide na 8,50 kuna sa 9,16 što je također smanjenje za 66 lipa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Međimurski i varaždinski vatrogasci uvježbali indijske kolege za vatrogasna natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlogodišnja uspješna organizacija svjetskog juniorskog prvenstva u vatrogasnom sportu u Čakovcu u skladu s očekivanjima pokrenula je daljnji razvoj ove vrste vatrogasnih natjecanja u Hrvatskoj.

Posebni gosti tom su prilikom bili vatrogasci iz Indije, diveći se zavidnoj spretnosti, uvježbanosti, izdržljivosti i brzini u nekoliko disciplina koje su dio svakodnevne rutine vatrogasaca. Njihovi su čelnici odmah prionuli ozbiljnim koracima za početno uvježbavanje u području vatrogasnog sporta, potraživši podršku od strane hrvatskih kolega. Rođena je pritom ideja o organizaciji određenog oblika višednevnog programa obuke, u kojem bi svoja znanja i vještine indijskim vatrogascima prenijeli hrvatski instruktori.

U organizaciji Međunarodnog trening kampa „Vatrogasni sport 2022.“, održanog krajem srpnja ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, uz domaće predstavnike sudjelovalo je 39 polaznika „Indo Fire Fighter Academy“ iz Indije, dok kolege iz Senegala na žalost nisu stigle zbog tehničkih poteškoća s rješavanjem viza.

U jednotjednom programu trening kampa, sudionici su uvježbavali penjanje na toranj pomoću ljestve kukače, utrku na 100 metara s preprekama, štafetnu utrku na 400 metara s preprekama i mokru vatrogasnu vježbu. Program obuke je obuhvatio i edukaciju o namjenski strukturiranom planu kondicijskih priprema, uvježbavanje za pojedine vatrogasne taktičke zadaće te posjete značajnim vatrogasnim subjektima u sjevernoj Hrvatskoj, uključujući Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu. Organizirani su posjeti DVD-u Ludbreg te DVD-u Sveti Đurđ, tijekom kojih su indijski kolege primili informacije o organizaciji dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj, kao oblika samozaštite stanovništva od požara i drugih nesreća, što je potpuno nepoznat pojam za goste koji su stigli iz zemlje koja broji 1,5 milijardi stanovnika.

Domaćin ovog događanja bila je Vatrogasna sportska udruga Žiškovec, uz sudjelovanje Vatrogasne sportske udruge Merhatovec, DVD-a Varaždinske Toplice, DVD-a Gornji Kućan, DVD-a Ludbreg, DVD-a Sveti Đurđ, DVD-a Karlovec Ludbreški i DVD-a Komarnica Ludbreška.

Svi sudionici kampa bili su smješteni u jedinstvenim objektima Poljoprivrednog gospodarstva Geler iz Malog Mihaljevca, čiji su nedavno prošireni smještajni kapaciteti zajedno s adrenalinskim parkom predstavljali mamac za brojne domaće i strane goste. Uz njihove terene, lokacije samih treninga bile su na više mjesta u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji (ponajviše na poligonu VSU Žiškovec i VSU Merhatovec u Merhatovcu te u okviru vatrogasnog doma DVD-a Varaždinske Toplice), jamčivši zanimljiv i atraktivan program boravka za sve sudionike.

Pri kraju rada kampa održano je završno interno natjecanje sudionika, a za sve njih pripremljene su i posebne diplome organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje