Povežite se s nama

U fokusu

Trnovec Bartolovečki: Doznajte na što će se potrošiti općinski novac u ovoj godini

Objavljeno:

- dana

ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA

U općini Trnovec Bartolovečki za predškolsku djecu osigurano je 1.6 milijuna kuna, od čega 1.2 milijuna kuna odlazi na sufinanciranje ekonomske cijene vrtića u iznosu od 55 posto. Zaključili su to Vijećnici u općini Trnovec Bartolovečki na sjednici održanoj jučer, 9. veljače.

Na sjednici je odlučeno da za financiranje programa predškole odlazi 250 tisuća kuna, a 120 tisuća kuna namijenjeno je za potporu roditeljima novorođene djece. Rano učenje stranog jezika za polaznike predškole financirat će se s 40 tisuća kuna.

– Svjesni smo da su troškovi roditelja čije dijete ide u vrtić ili želi koristiti neke od programa u predškolskom uzrastu veliki. Na ovaj način Općina sudjeluje u pokrivanju dijela tih troškova kao i svake godine – izjavio je na sjednici načelnik Općine Zvonko Šamec.

Za program u djelatnosti odgoja i obrazovanja namijenjeno je 630 tisuća kuna. Unutar tog iznosa osigurano je 65 tisuća kuna za rano učenje informatike, 60 tisuća kuna za besplatan prijevoz učenika viših razreda OŠ Šemovec te 139 tisuća kuna za sufinanciranje produženog boravka.

Studenti s područja Općine i ove će godine dobivati stipendije za što je kroz program javnih potreba i kroz proračun osigurano 200 tisuća kuna.

– Nove generacije budućnost su naše Općine, a da bi budućnost bila još bolja, treba ulagati u njihovo obrazovanje. Ovim odlukama mi to upravo i činimo – izjavio je Šamec.

Novac za umirovljenike, župe, udruge, vatrogasce…

Za programe javnih potreba na području socijalne skrbi osigurano je 607 tisuća kuna, od čega 95 tisuća kuna odlazi za poklon bonove svim umirovljenicima, osobama s invaliditetom i socijalno-uzdržavanim osobama. Za potrebe u vatrogastvu osigurano je 300 tisuća kuna.

Za udruge je osigurano 240 tisuća kuna, a za uređenje prostora po župama 190 tisuća. Za poticanje poduzetništva namijenjeno je 218 tisuća kuna, za mjere poticanja poljoprivrede 100 tisuća dok će se sportske udruge u ovoj godini financirati iznosom nešto većim od 400 tisuća kuna.

– Naši sportski klubovi odlično rade i okupljaju mlade kroz sport i zdrav način života. Tamo gdje se stalno događa nešto pozitivno i dobro za naše mlade sumještane Općina će uvijek pomagati u sklopu svojih mogućnosti – izjavio je Šamec.

Gradi se novi društveni dom

Na kraju Sjednice, vijećnici su prihvatili plan građenja i opremanja za izgradnju i obnovu prometnica, zatim kanalizacije te za novi društveni dom, za kojeg se sredstva očekuju preko EU fondova, a iznosit će 7,6 milijuna kuna.

Prije nego što su prihvatili programe javnih potreba u ovoj godini, prihvaćene su izmjene i dopune istih programa za proteklu godinu.

Donijeta je i odluka o izravnoj dodjeli sredstava predviđenih proračunom za rad udruga s područja Općine. Riječ je o pet dobrovoljnih vatrogasnih društava, šest sportskih udruga te još dvadesetak ostalih udruga od KUD-a Mak i raznih udruga žena do udruga koje okupljaju branitelje, poduzetnike ili pak poljoprivrednike.

Povećanje broja nezaposlenih

Posljednje informacije iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje govore da je u studenom prošle godine na području Općine Trnovec Bartolovečki bilo 181 nezaposlenih osoba, a isti broj vrijedi i za prosinac.

– Riječ je o neznatnom povećanju broja nezaposlenih. Prema najavama iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i stanju na tržištu rada za očekivati je da će se broj nezaposlenih u narednim mjesecima smanjivati – kazao je Šamec.

Općinsko vijeće doživjelo je i jednu izmjenu. Dubravko Magić, zbog duljeg boravka izvan Hrvatske radi poslovnih obaveza, podnio je ostavku na mjesto vijećnika. Na njegovo mjesto u Vijeće je do kraja mandata stigao Milorad Barbir s kandidacijske liste HNS-SDP-HSU-HSLS. Dodajmo i da su vijećnici prihvatili program rada Općinskog vijeća za ovu godinu. Istaknuto je i da u sljedećih nekoliko mjeseci Vijeće treba donijeti odluku o izgledu grba i zastave.

Izvor: Općina Trnovec Bartolovečki
Foto:

U fokusu

Varaždin dobitnik nagrade najboljeg velikog grada u Hrvatskoj za gospodarstvo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je osvojio prestižni nagradu u kategoriji za Najbolji veliki grad za gospodarstvo na ovogodišnjem izboru najboljih gradova u organizaciji Jutarnjeg lista, u suradnji s portalom Gradonačelnik.hr, Hanza medijom i  agencijom IPSOS.

Ovo je treća godina za radom da je Grad Varaždin dobitnik nagrade na izboru Najboljeg grada u Republici Hrvatskoj s obzirom da je prethodne 2021. i 2022. godine bio dobitnik nagrada u kategoriji Najbolji veliki grad u kvaliteti života.

Nagradu za Najbolji veliki grad za gospodarstvo je u Zagrebu, u srijedu 4. listopada 2023. godine, preuzeo zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković. Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić i ministar financija Marko Primorac koji su također čestitali Gradu Varaždinu i zamjeniku gradonačelnika Miroslavu Markoviću na uspjehu.

Prilikom izbora najboljeg grada za gospodarstvo u obzir se uzimalo čak 14 pokazatelja među kojima su prosječni dohodak po stanovniku, prosječni izvorni prihodi po stanovniku, pokrivenost ukupnih gradskih rashoda prihodima, stopa prireza i efikasnost gradske uprave, te ulaganja samih gradova u poticanje gospodarstva kroz subvencije trgovačkim društvima, zadrugama, poljoprivrednicima i obrtnicima izvan javnog sektora.

Grad Varaždin je izborio ulazak u finale te naposljetku i osvojio nagradu u izboru najboljeg grada za gospodarstvo zbog vrlo pozitivnih ekonomskih pokazatelja koji su se razmatrali u ovoj kategoriji. Grad Varaždin je bio prvi po prosječnom broju zaposlenih na svakih 1000 stanovnika u kategoriji velikih gradova (681,73 zaposlenih na 1.000 stanovnika) te je bio u top 5 po prosječnom dohotku po stanovniku u kategoriji velikih gradova (5.028,31 EUR po stanovniku). Grad Varaždin je bio najbolji i kada se gleda efikasnost gradske uprave, odnosno prosjek ukupnih prihoda Grada po zaposlenome u kategoriji velikih gradova (125.522,57 EUR po zaposlenom), kao i po bruto plaći po zaposlenom u kategoriji velikih gradova (30.483,87 EUR po zaposlenom)[1]. U tijesnoj borbi u finalu Varaždinu su konkurirali gradovi Koprivnica, Krapina, Pula i Samobor.

– Veliko mi je zadovoljstvo i privilegija u ime Grada Varaždina primiti ovu značajnu nagradu koja za nas predstavlja zahvalu i priznanje za sve što činimo kako bi grad koji se ponosi svojom poviješću i kulturom održali na liderskoj poziciji kako u gospodarstvu tako i u svim drugim područjima života i rada. Umjesto nekih velikih i uopćenih fraza možda je najbolje da samo nabrojim 4 investicije koje se trenutno odvijaju ili uskoro kreću u realizaciju u našem gradu. 24. listopada bit će otvorenje najvećeg podatkovnog centra DC North u ovom dijelu Evrope vrijednog 17 milijuna eura u novoj Gospodarskoj zoni Brezje. U ovom trenutku naš prehrambeni div Podravka gradi novi tvornicu za preradu rajčice u Varaždinu vrijednu preko 13 milijuna eura – poručio je Miroslav Marković.

Prije nekoliko dana švicarski investitor NTH Mobile počeo je izgradnju poslovne zgrade  vrijednosti 10 milijuna eura u kojoj će zapošljavati mlade IT stručnjake koji će u budućnosti izlaziti iz  varaždinskih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta sjever, a prije svega Fakulteta organizacije i informatike i njihovog novog predinkubacijskog Centra koji ćemo uskoro graditi iz ITU mehanizama vrijednosti 7 milijuna eura. Uskoro počinje izgradnja nove moderne ljevaonice koju gradi njemački Hawle – novi vlasnik našeg Metalske industrije Varaždin u vrijednosti preko 55 milijuna eura. Sve te i mnoge druge investicije možemo prije svega zahvaliti sustavnom planiranju i kvaliteti srednjoškolskog i sveučilišnog obrazovanja grada i županije koje čini novi čvrsti temelj gospodarstva s dodanom vrijednošću. Na najboljem smo putu da uz podršku Ministarstava i obećanje premijera Plankovića konačno riješimo i problem baliranog otpada koji se nalazi usred nove Gospodarske zone Brezje u kojoj se već grade nove tvornice. Time ćemo za daljnje investicije osloboditi više od 100 hektara atraktivnog, komunalno opremljenog zemljišta koje već sutra možemo prodati zainteresiranim investitorima kojih, kao što ste i vidjeli, ne nedostaje u Varaždinu. Ova nagrada nam je potvrda da smo na pravom putu i zato svima koji su odlučivali o tome još jednom zahvaljujem.- rekao je tom prilikom zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Svečanost je bila također prilika da se zamjeniku gradonačelnika Miroslavu Markoviću uruči nagrada za pobjedu Grada Varaždina u velikoj akciji čišćenja prirode „Od izvora do mora“ održanoj u travnju u organizaciji Coca_cole i Jutarnjeg lista u cijeloj Hrvatskoj.

Nastavite čitati

U fokusu

Je li u redu da se djeca vrednuju po mjestu gdje žive, zašto se ne grade domovi za starije i tko je kriv za Trakošćansko jezero?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Zašto su neke općine zakinute i neće dobiti ni centa za vrtiće, tko je odgovoran za sagu o Trakošćanskom jezeru, te zašto se ni jedna općina ili grad nisu javili za sufinanciranje izgradnje domova za starije… To su samo neka od pitanja koja su bila postavljena županu Anđelku Stričaku na današnjoj sjednici Županijske skupštine.

Jadranka Bahlen pitala je zašto na području Varaždinske županije nije bilo prijava od strane općina ili gradova na natječaj za izgradnju Centra za starije osobe za koje je sredstva osigurala država preko EU fondova. Na njeno pitanje kasnije se nadovezala i Natalija Martinčević.

Župan Anđelko Stričak rekao je da je Županija bila spremna dati potporu svakoj općini ili gradu koji su bili spremni prijaviti se, ali nije bilo interesa. Dodao je kako inače na području Varaždinske županije postoji 45 domova za starije i da je ukupni kapacitet 2.315 osoba.

Vijećnica Sanja Kočet, ujedno i načelnica Općine Donja Voća, postavila je pitanje vezano uz uredbu Vlade da sufinancira cijenu vrtića.

Prema toj uredbi Općina Donja Voća neće dobiti ni centa sufinanciranja jer nema vrtić na svom području, iako ima mališana koji pohađaju vrtiće u drugim općinama. Zamolila je stoga Kočet župana da apelira na resorno ministarstvo da se kroz dodatne potpore i programe pomogne u izgradnji vrtića u općinama gdje ih nedostaje.

-Donja Voća će dobiti i vrtić i školsku-sportsku dvoranu u sklopu tamošnje škole – rekao je župan.

Luka Zrinski također je postavio pitanje vezano uz uredbu Vlade o sufinanciranju cijene vrtića. Pritom je podsjetio kako je HDZ na nedavnoj konferenciji za medije hvalio tu mjeru, te da je upravo Donja Voća bila spomenuta kao primjer općine koja će dobiti najveće sufinanciranje.

– Je li u redu da država vrednuje dijete prema tome gdje živi? Ispada da država, odnosno HDZ vrednuje dijete prema nadmorskoj visini na kojoj je kuća u kojoj živi – rekao je Zrinski i istakuo da bi djeca trebala biti nadstranačka tema.

Stričak je pak rekao kako je preko programa Vlade RH dosad izgrađeno 14 vrtića i kako će biti izgrađeno još njih 16, dakle ukupno 30. SDP-ovcima je pak poručio da su imali čak četiri stava o tome kako će funkcionirati vrtići.

-Od Grbinove izjave da vrtići trebaju biti besplatni, zatim Bosiljevog dizanja cijene vrtića, do izjave da Općina Donja Voća prva dobiva sredstva za sufinanciranje, odnosno da ne dobiva. Unutar mjesec dana vi ste kao stranka imali četiri oprečna stava o financiranju vrtića – rekao je Stričak.

Luku Brezovca zanimalo je kakva je situacija s projektom izmuljivanja jezera Trakošćan.

Župan je odgovorio da se projekt napokon pokrenuo.

-Sve se pokrenulo od kad Radimir Čačić više nema doticaja s tim projektom – rekao je Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje