Povežite se s nama

U fokusu

Trnovec Bartolovečki: Doznajte na što će se potrošiti općinski novac u ovoj godini

Objavljeno:

- dana

ODRŽANA SJEDNICA VIJEĆA

U općini Trnovec Bartolovečki za predškolsku djecu osigurano je 1.6 milijuna kuna, od čega 1.2 milijuna kuna odlazi na sufinanciranje ekonomske cijene vrtića u iznosu od 55 posto. Zaključili su to Vijećnici u općini Trnovec Bartolovečki na sjednici održanoj jučer, 9. veljače.

Na sjednici je odlučeno da za financiranje programa predškole odlazi 250 tisuća kuna, a 120 tisuća kuna namijenjeno je za potporu roditeljima novorođene djece. Rano učenje stranog jezika za polaznike predškole financirat će se s 40 tisuća kuna.

– Svjesni smo da su troškovi roditelja čije dijete ide u vrtić ili želi koristiti neke od programa u predškolskom uzrastu veliki. Na ovaj način Općina sudjeluje u pokrivanju dijela tih troškova kao i svake godine – izjavio je na sjednici načelnik Općine Zvonko Šamec.

Za program u djelatnosti odgoja i obrazovanja namijenjeno je 630 tisuća kuna. Unutar tog iznosa osigurano je 65 tisuća kuna za rano učenje informatike, 60 tisuća kuna za besplatan prijevoz učenika viših razreda OŠ Šemovec te 139 tisuća kuna za sufinanciranje produženog boravka.

Studenti s područja Općine i ove će godine dobivati stipendije za što je kroz program javnih potreba i kroz proračun osigurano 200 tisuća kuna.

– Nove generacije budućnost su naše Općine, a da bi budućnost bila još bolja, treba ulagati u njihovo obrazovanje. Ovim odlukama mi to upravo i činimo – izjavio je Šamec.

Novac za umirovljenike, župe, udruge, vatrogasce…

Za programe javnih potreba na području socijalne skrbi osigurano je 607 tisuća kuna, od čega 95 tisuća kuna odlazi za poklon bonove svim umirovljenicima, osobama s invaliditetom i socijalno-uzdržavanim osobama. Za potrebe u vatrogastvu osigurano je 300 tisuća kuna.

Za udruge je osigurano 240 tisuća kuna, a za uređenje prostora po župama 190 tisuća. Za poticanje poduzetništva namijenjeno je 218 tisuća kuna, za mjere poticanja poljoprivrede 100 tisuća dok će se sportske udruge u ovoj godini financirati iznosom nešto većim od 400 tisuća kuna.

– Naši sportski klubovi odlično rade i okupljaju mlade kroz sport i zdrav način života. Tamo gdje se stalno događa nešto pozitivno i dobro za naše mlade sumještane Općina će uvijek pomagati u sklopu svojih mogućnosti – izjavio je Šamec.

Gradi se novi društveni dom

Na kraju Sjednice, vijećnici su prihvatili plan građenja i opremanja za izgradnju i obnovu prometnica, zatim kanalizacije te za novi društveni dom, za kojeg se sredstva očekuju preko EU fondova, a iznosit će 7,6 milijuna kuna.

Prije nego što su prihvatili programe javnih potreba u ovoj godini, prihvaćene su izmjene i dopune istih programa za proteklu godinu.

Donijeta je i odluka o izravnoj dodjeli sredstava predviđenih proračunom za rad udruga s područja Općine. Riječ je o pet dobrovoljnih vatrogasnih društava, šest sportskih udruga te još dvadesetak ostalih udruga od KUD-a Mak i raznih udruga žena do udruga koje okupljaju branitelje, poduzetnike ili pak poljoprivrednike.

Povećanje broja nezaposlenih

Posljednje informacije iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje govore da je u studenom prošle godine na području Općine Trnovec Bartolovečki bilo 181 nezaposlenih osoba, a isti broj vrijedi i za prosinac.

– Riječ je o neznatnom povećanju broja nezaposlenih. Prema najavama iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i stanju na tržištu rada za očekivati je da će se broj nezaposlenih u narednim mjesecima smanjivati – kazao je Šamec.

Općinsko vijeće doživjelo je i jednu izmjenu. Dubravko Magić, zbog duljeg boravka izvan Hrvatske radi poslovnih obaveza, podnio je ostavku na mjesto vijećnika. Na njegovo mjesto u Vijeće je do kraja mandata stigao Milorad Barbir s kandidacijske liste HNS-SDP-HSU-HSLS. Dodajmo i da su vijećnici prihvatili program rada Općinskog vijeća za ovu godinu. Istaknuto je i da u sljedećih nekoliko mjeseci Vijeće treba donijeti odluku o izgledu grba i zastave.

Izvor: Općina Trnovec Bartolovečki
Foto:

U fokusu

Siniša Jenkač ulazi u utrku za novi mandat uz podršku velike koalicije stranaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon šest godina na čelu Grada Novog Marofa, aktualni gradonačelnik Siniša Jenkač ulazi u utrku za novi mandat i to uz podršku velike koalicije stranka – Hrvatske demokratske zajednice, Hrvatske seljačke stranke Braće Radić, Hrvatske narodne stranke–Liberalni demokrati i Hrvatske stranke umirovljenika.

Saborski zastupnik i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Novi Marof, Siniša Jenkač, svoju je kandidaturu za gradonačelnika za predstojeće lokalne izbore predstavio u utorak, 20. travnja, u novomarofskom Kulturnom centru Ivan Rabuzin, a predstavljanju su nazočili i predsjednik Gradske organizacije HSS-a Braće Radić i aktualni zamjenik gradonačelnika Ivica Šantek, predsjednik novomarofske podružnice HNS-a Dragutin Đakmanec, predsjednik Gradske organizacije HSU-a i gradski vijećnik Vinko Pošta te aktualni zamjenik gradonačelnika Ivan Tuk.

Prije šest godina, na prijevremenim lokalnim izborima, gradski HDZ je opet preuzeo vlast u svoje ruke i okrenuo razvoj grada u investicijskom smjeru, rečeno je na predstavljanju kandidature te istaknuto da je tih šest godina obilježilo nekoliko stotina milijuna kuna ostvarenih investicija u komunalnu, prometnu, ali i društvenu infrastrukturu, što znači i povećanje standarda življenja. Na temelju rezultata koji su ostvareni, s pravom se može reći da je ova koalicija stvorena da se nastavi pravi smjer za Novi Marof, stoga su koalicijski partneri podržali odluku GO HDZ-a Novi Marof da u novi mandat za gradonačelnika ide Siniša Jenkač, sa zamjenikom Ivanom Tukom.

Obrativši se okupljenima, Jenkač je podsjetio na dosad realizirane projekte i one koji su u tijeku, ali i najavio ambiciozne planove i program za naredno razdoblje.

– Kad imaš viziju, ali i potporu na lokalnoj i državnoj razini, mnogo je lakše ostvariti zacrtano. Trenutno je na području Novog Marofa aktivno 28 projekata, ali to je samo dio onoga što smo naumili napraviti kako bi unaprijedili naš kraj, poboljšali kvalitetu života svim našim žiteljima. U protekle četiri godine bilo je više od 300 milijuna kuna projekata i samo s razine Grada su pokrenuti i provedeni i ovih dana riješeni neki od najvećih problema – rekao je Jenkač.

Dodao je da je u tijeku cijeli niz manjih projekata te skrenuo pažnju na one velike – projekte financirane europskim sredstvima.

– Nama nitko ne može reći da nismo bili uspješni u povlačenju europskih sredstava kad pogledamo 2019. godinu, a pokazatelji za 2020. i ovu godinu sigurno će dokazati da smo najjači u Varaždinskoj županiji i čitavoj regiji. Kad smo 2015. godine preuzeli odgovornost vođenja Grada, nismo dobili u nasljedstvo građevinske dozvole. Ideja jest nešto, svi mi imamo ideje i želje, ali ih morate pretočiti na papir i to traje. Nismo imali ni Strategiju razvoja grada Novog Marofa, ali to je iza nas. Krenuli smo i odmah 2015. godine pokrenuli projekte koji su danas završili, projekte za koje smo dobili europski novac – kazao je Jenkač.

Govoreći o velikim projektima realiziranim u proteklom razdoblju, kandidat za još jedan mandat na čelu Grada Novog Marofa posebno je spomenuo sanaciju odlagališta neopasnog otpada Čret, izgradnju reciklažnog dvorišta, obnovu osnovnih i srednje škole, Aglomeraciju, izgradnju istočne obilaznice…

Za budućnost planovi su brojni i veliki, a Jenkač je, prije svega, obećao da će se nastaviti voditi briga o djeci, učenicima i studentima.

– Vjerujem da ćemo zadobiti povjerenje i da ćemo i dalje nastaviti voditi grad Novi Marof jer kao što i slogan veli – idemo u pravom smjeru!. Vjerujem da će nas građani na predstojećim izborima podržati i omogućiti nam da nastavimo s projektima i programima jer mi nudimo realnost, nudimo ono što je moguće izvesti, ono što je u djelokrugu Grada i svih onih komunalnih i društvenih poduzeća koja se naslanjaju na Grad, ali i onih koja se naslanjaju na Republiku Hrvatsku. To su Hrvatske ceste, Hrvatske vode, Hrvatska elektroprivreda, ali i lokalne, odnosno županijske tvrtke poput Varkoma, Termoplina, Županijske uprave za ceste s kojima smo odlično surađivali i s kojima smo pokrenuli puno velikih projekata. Pozivam birače da meni i kandidatu za mojeg zamjenika ukažu povjerenje na izborima, da nam pruže podršku u osvajanju novog mandata i da zajedno nastavimo u pravom smjeru – poručio je Siniša Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Novo ruho: energetski je obnovljen Dom zdravlja u Lepoglavi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Doma zdravlja Varaždinske županije u Lepoglavi“, a projekt obnove prezentirao je jučer, 20. travnja, ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec.

– Nakon provedene energetske obnove ove zgrade očekujemo smanjenje godišnje primarne potrošnje energije za čak 70,60 %. Također, izgradnjom sunčane fotonaponske elektrane na krovu zgrade uvode se nove mjere korištenja obnovljivih izvora energije. Navedenim projektnim aktivnostima osigurati će se smanjenje emisije CO2 za 71,54 %. Aktivnostima promocije i vidljivosti podići će se svijest korisnika zgrade, ali će i šira javnost biti informirana o učinkovitijem korištenju energije i svakodnevnim prednostima povećanja energetske učinkovitosti – rekao je ravnatelj Podbojec.

Zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin je u svom obraćanju rekao kako je obnova Doma zdravlja u Lepoglavi jedna od tri obnove Domova zdravlja u našoj županiji, uz obnovu u Novom Marofu i Varaždinskim Toplicama, dok je gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić naznačio kako sudjelovanje u EU projektima ima veliku važnost i korist za građane grada Lepoglave.   

Dodajmo da je Dom zdravlja u Lepoglavi središte pružanja primarne zdravstvene zaštite na tome području, obuhvaća četiri ordinacije dentalne medicine, tri ordinacije opće obiteljske medicine i jednu pedijatrijsku ordinaciju. Tu je smještena i fizikalna medicina i rehabilitacija te patronaža, kao i ljekarna.

Procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosi 3.702.193,95 kuna. Od toga 2.068.221,67 kuna sufinancira Europski fond za regionalni razvoj putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Prioritetna os 4 Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije“.

Putem Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata (MRRFEU) sufinancirano je 964.663,37 kuna. Vlastita sredstva Doma zdravlja Varaždinske županije iznose 669.308,37 kuna.

Nastavite čitati