Povežite se s nama

Život i društvo

Trnovec Bartolovečki: izmjene proračuna omogućile početak gradnje novog vrtića

Objavljeno:

- dana

Općina Trnovec Bartolovečki, odnosno Općinsko vijeće, napravilo je ovih dana jedan od završnih koraka kako bi se konačno moglo krenuti s izgradnjom novog objekta dječjeg vrtića, s ciljem da što veći broj mališana s područja Općine može pohađati vrtić.

Naime, nakon što je Općina uspješno napravila i prijavila projekt, donijeta je odluka, odnosno prihvaćanje projekta „Izgradnja i opremanje matičnog dječjeg vrtića u Trnovcu Bartolovečkom” na natječaju iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Projekt je uspješno prošao procjenu kvalitete Ministarstva znanosti i obrazovanja te ukupna bespovratna sredstva iznose 1.146.726 eura. Riječ je o najvećem kapitalnom projektu u općini, vrijednom oko 4,5 milijuna eura. Novi dječji vrtić u naselju Trnovec bit će kapaciteta za 200 djece.

U međuvremenu raspisana je javna nabava na koju su pristigle prijave, a slijedeći je korak osiguranje preostalih sredstava u sklopu općinskog proračuna.

– Nakon što je s nacionalne razine osiguran iznos od 1,146 milijuna eura za izgradnju novog vrtića u općini Trnovec Bartolovečki ostatak sredstva osigurat će se kroz proračun. Iz tog razloga nedavno je održana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je većinom glasova podržan rebalans proračuna, kako bi osigurali sva potrebna sredstva za izgradnju vrtića – pojasnila je načelnica Općine Trnovec Bartolovečki, Verica Vitković te zahvalila svima vijećnicima koji su prepoznali važnost izgradnje novog vrtića i dali svoj glas za osiguranje sredstava.

Naime, svojim su glasom izmjene proračuna podržali vijećnici iz redova HNS-a, Narodna stranka – Reformisti te HDZ, dok su protiv bili vijećnici SDP-a i HSS-a.

– Ova odluka Vijeća, iako nije bila jednoglasna, omogućuje osiguranje sredstava za realizaciju kapitalnog projekta. Izgradnja novog vrtića ne samo da je naš financijski najveći projekt, to je projekt za budućnost naše općine. Uime svih mještana Općine, posebice mladih obitelji, zahvaljujem svim vijećnicima koji su prepoznali važnost tog projekta – poručila je Vitković.

Naime, u Općini Trnovec Bartolovečki dio djece trenutno polazi vrtić u Trnovcu u 47 godina starom montažnom objektu koji više ne udovoljava propisima i standardima te ga nije moguće renovirati ili dograđivati. 65 mališana polaze vrtiće u drugim, okolnim općinama i gradovima, dok je na listi čekanja konstantno više od 60 djece.

Kako je rekla načelnica, Općina Trnovec Bartolovečki u protekle četiri godine ima pozitivan trend u broju novorođenih, što je dalo dodatni vjetar u leđa odluci o izgradnji novog vrtića.

Život i društvo

Pacijenti u Hrvatskoj nekoliko će dana dobivati papirnate uputnice i recepte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Pacijentima će od petka biti nešto teže doći do uputnica i recepata.

HZZO je najavio radove na sustavu CEZIH (Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske) zbog migracije, od petka, 26.7.2024. godine od 12 sati do ponedjeljka, 29.7.2024. godine do 12 sati.

– Obavještavamo vas kako će CEZIH zbog radova na migraciji sustava biti nedostupan od petka, 26. srpnja, od 12 sati, do ponedjeljka, 29. srpnja, do 12 sati. Radovi će se maksimalno optimizirati kako bi što ranije završili, tako je moguće da završe u ponedjeljak i prije 12 sati. Korisnici sustava CEZIH za vrijeme navedenih radova prijeći će na način rada u izvanrednim okolnostima (odnosno rad u papirnatom obliku, odnosno izdavanje uputnica i recepata na papiru), kako bi se osiguralo nesmetano i kontinuirano pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima – objavio je HZZO.

Nastavite čitati

Život i društvo

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dopustila preuzimanje Čakovečkih mlinova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Čakovečki mlinovi/Facebook

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je na prvoj razini namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi poduzetnika Mlin i pekare d.o.o., Sisak, Plodinec d.o.o., Velika Gorica, ALLIANZ ZB d.o.o. Zagreb i PBZ CO d.d., Zagreb (u svoje ime, a za račun fondova) i Čakovečki mlinovi d.d., Čakovec.

Zahtjev za ocjenom koncentracije u Čakovečkim mlinovima podnijeli su sisačka tvrtka Mlin i pekare, tvrtka Plodinec te mirovinski fondovi AZ i PBZ-CO

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) dopustila je preuzimanje Čakovečkih mlinova, ocijenivši da tom transakcijom ne dolazi do nedopuštene koncentracije niti ugrožavanja tržišnog nadmetanja, izvijestili su iz te agencije u ponedjeljak, 22. srpnja.

Zahtjev za ocjenom koncentracije u Čakovečkim mlinovima podnijeli su sisačka tvrtka Mlin i pekare, tvrtka Plodinec te mirovinski fondovi AZ i PBZ-CO, koji zajedno u toj čakovečkoj tvrtki drže blizu 65 % vlasničkog udjela. Tvrtka Mlin i pekare postala je lani najveći dioničar preuzimanjem 24,78 % dionica od bračnog para Varga. AZ fondovi posjeduju oko 21 %, PBZ-Croatia osiguranje 16 %, a Plodinec oko 4 %.

– Detaljnom analizom svih dostupnih podataka, za sva utvrđena mjerodavna tržišta, može se zaključiti da na niti jednom utvrđenom mjerodavnom tržištu ne dolazi do znatnog jačanja položaja stjecatelja. Na tržištu proizvodnje brašna, ukoliko se i promatra uže definirano tržište, odnosno teritorij Republike Hrvatske, nakon provedbe koncentracije kao i na području cijele EU, položaj sudionika koncentracije nije značajan. Kada je riječ o tržištima iz pekarske djelatnosti, provedbom predmetne koncentracije, također ne može doći do narušavanja tržišnog natjecanja kako na tržištu proizvodnje, tako niti na trgovini na veliko i na malo pekarskim proizvodima. Postoji niz poduzetnika koji su prisutni na tim tržištima, koji i proizvode pekarske proizvode, ali i sudjeluju u trgovini na veliko i na malo, a osim toga, za krajnje kupce, osim velikih poduzetnika koji su navedeni u tom dijelu, postoji i veliki broj poduzetnika prisutnih na trgovini na malo, a koji nisu dijelovi velikih poduzetnika. Također, na tržištu trgovine na malo, kako na teritoriju Republike Hrvatske, tako i na području promatranih županija, razvidno je da na niti jednom području ne dolazi do znatnog jačanja položaja stjecatelja. Uz to prisutan je veliki broj poduzetnika, posebice velikih trgovačkih lanaca, a koji spadaju među vodeće i na nacionalnoj razini te niz poduzetnika koji nisu dijelovi trgovačkih lanaca. Slijedom svega navedenog, AZTN je ocijenio da proizlazi kako nije riječ o zabranjenoj koncentraciji koja može značajno narušiti tržišno natjecanje na mjerodavnom tržištu osobito jer se tom koncentracijom ne stvara novi niti jača postojeći vladajući položaj sudionika koncentracije, odnosno da nije riječ o koncentraciji koja ima značajan učinak na tržišno natjecanje – objavio je AZTN.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje