Povežite se s nama

Život i društvo

Trnovečka načelnica Verica Vitković: “Nema odustajanja od projekta izgradnje novog vrtića“!

Objavljeno:

- dana

Kako bi se osigurao daljnji razvoj Općine Trnovec Bartolovečki te osnovni preduvjeti za daljnje privlačenje mladih obitelji i promjenu negativnog demografskog trenda na području Općine, pod hitno je potrebno izgraditi novi objekt vrtića s ukupno 10 vrtićkih skupina, odnosno novi objekt kapaciteta 200-tinjak djece.

Upravo je zbog toga Općina Trnovec Bartolovečki i podnijela prijavu projektnog prijedloga „Izgradnja i opremanje matičnog dječjeg vrtića u Trnovcu Bartolovečkom“ na Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova.

Riječ je mjeri Nacionalnog programa obnove i oporavka, a radi se o projektu ukupne vrijednosti  preko 23 milijuna kuna gdje bi iznos bespovratnih sredstava iznosio 14,4 milijuna. Nažalost, sam javni poziv svojim uvjetima nije išao u prilog potrebama Općine Trnovec Bartolovečki koja pod hitno i bez iznimke treba novi objekt spomenutog kapaciteta.

– Samim javnim pozivom bila je omogućena prijava projekata za izgradnju novih kapaciteta vrtića do ukupnog broja živorođene djece u proteklih 5 godina prema DZS-u. Upravo kroz prijavu projekta Općina Trnovec Bartolovečki dokazivala je da postojeći kapaciteti vrtićkog smještaja ne zadovoljavaju Državne pedagoške standarde. Nadalje, samoj prijavi projekta priložili smo stručno mišljenje nezavisnog arhitektonskog ureda i sudskog vještaka kako bi ostvarili financiranje izgradnje novog objekta vrtića – objasnila je načelnica Općine Verica Vitković.

Nažalost, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije prihvatilo projektni prijedlog, odnosno nije uvažilo činjenicu da postojeći kapaciteti vrtićkog smještaja ne zadovoljavaju uvjete smještaja djece i daljnju obnove ili dogradnje.

Nepobitne činjenice

– Moja obveza, kao načelnice, je brinuti se za sve mještane. Da, mogli smo prijaviti projekt koji bi prošao zadane uvjete, ali izgradnja vrtića manjeg kapaciteta ne bi bila dovoljna da svi naši mališani imaju jednake uvjete za stjecanje vrtićkog obrazovanja. Jednostavno, postojeći vrtić u Trnovcu više se ne može niti renovirati niti dograđivati. Postojeći privatni vrtići dobro rade, ali ne zadovoljavaju potrebne kapacitete. Moja je dužnost, kao i dužnost Općinskog vijeća boriti se za izgradnju potpuno novog vrtića i upravo to želimo dokazati resornom ministarstvu i od toga nećemo odustati – poručila je Vitković.

Općina trenutno ima 345 djece u dobi od  0-7 godina, a smještajni kapaciteti oba vrtića na području Općine dovoljni su za 188 djece.  Njih 11-tero polazi program predškole, 65-ero djece polazi vrtiće u okolnim gradovima i općinama, dok 81 dijete nije zbrinuto u vrtićima jer oni na području Općine nemaju slobodnih mjesta.

– Ako se projekt izgradnje novog vrtića ne realizira, djeca će ostati bez svog mjesta u vrtiću čime će se doprinijeti povećanju nedostupnosti usluga ranog predškolskog odgoja i obrazovanja na području Općine Trnovec Bartolovečki. To je u suprotnosti s ciljevima Poziva na koji smo se prijavili te ciljevima Republike Hrvatske da se dostupnost kvalitetnog predškolskog odgoja i obrazovanja omogući svoj djeci u Hrvatskoj bez obzira na socioekonomski status – rekla je Vitković te najavila daljnju borbu, odnosno korištenje svih sredstava kako bi se resornom Ministarstvu dokazala nužnost izgradnje potpuno novog objekta vrtića.

U najavi je da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja do kraja godine raspisati novi javni poziv te da će na tom natječaju spomenute – nepobitne činjenice uzeti u obzir.

– S pravom očekujemo da se Ministarstvo složi i da nam da zeleno svjetlo, kao i potrebna sredstva za izgradnju novog vrtića u našoj Općini – zaključila je načelnica Vitković.

Život i društvo

Križni put mladih Varaždinske biskupije okupio tristotinjak mladih koji su poručili da je to bilo divno iskustvo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska biskupija

Tristotinjak mladih započelo je u subotu, 25. ožujka, ujutro u Maloj Subotici dvodnevni 23. po redu Križni put mladih Varaždinske biskupije.

Nakon prijeđenih dvadesetak kilometara i sedam postaja pobožnosti Križnoga puta stigli su u večernjim satima u Belicu gdje su u župnoj crkvi Uznesenja Marijina slavili svetu misu svetkovine Navještenja Gospodinova.

Svetu misu predslavio je povjerenik za pastoral mladih Varaždinske biskupije vlč. Marko Domiter, a koncelebrirali su domaći župnik vlč. Karlo Kruljac i svećenici koji su uz vlč. Domitera cijeloga dana bili s mladima na Križnom putu, vlč. Tomislav Kos i vlč. Dominik Cestar.

Prije svete mise mladi su imali priliku za sakrament pomirenja gdje im je na raspolaganju bilo više svećenika okolnih župa.

Pjevanje je na misi animirao Zbor mladih Varaždinske biskupije.

Vlč. Domiter je u svojoj homiliji mladima govorio o najvećem čudu ljudske povijesti, utjelovljenju sina Božjega. Polazeći od naviještenog evanđeoskog odlomka o anđelovom navještenju Mariji vlč. Marko je mladima govorio o ključnim trenucima povijesti spasenja u kojima je Bog izabirući posebne ljude pripremao put trenutku kada je u punini vremena poslao svoga sina.

Drugog dana Križnog puta mladi su se uputili iz Belice prema Sv. Jurju na Bregu. Stigli su oko 18 sati nakon čega je ubrzo uslijedila misa koju je predslavio biskup Bože Radoš. Nakon mise mladi su zapjevali “Odlučio sam slijediti Krista”, uz još nekoliko duhovnih pjesama kojima se orila crkva prepuna mladih ljudi.

– Neka nam i današnje evanđelje o prijateljstvu, ljubavi i suzama ispriča najljepšu priču života; da je Bog začetnik života, da on živi i da nas nakon života čeka život vječni. Boga imamo kao prijatelja i već sada, a u ovom životu živimo tu vječnost – poručio je biskup Radoš.

Tristotinjak mladih u večernjim satima vratili su se autobusima kućama nakon 40 kilometara pješačenja po kiši, suncu i vjetru. “Divno iskustvo!”, rekli su nam mnogi…

Nastavite čitati

Život i društvo

U utorak će pojeftiniti dizel i benzin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

A dobre vijesti stižu za vozače.

Od utorka, 28. ožujka, dizel znatno pojeftinjuje, a pada i cijena benzina.

Benzin će se prodavati za euro i 39 centi po litri, što je jedan cent jeftinije nego protekla dva tjedna, a dizel će pojeftiniti za 6 centi po litri, baš kao i plavi dizel, piše danas.hr.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje