Povežite se s nama

Kultura

Trnovečki folkloraši pobjednici međunarodne smotre u Filderstadtu

Objavljeno:

- dana

KUD “MAK”

Starija folklorna sekcija pod vodstvom Tihomira Kukulića i Tibora Büna predstavila se koreografijom Andrije Ivančana: “Igraju se na nebu zvezdice – Pjesme i plesovi Podravine“.

 

Kulturno umjetničko društvo “Mak“ iz Trnovca je pobjednik 5. Međunarodne smotre folklora u njemačkom gradu Filderstadtu kraj Stuttgarta.

Spomenuti susret čuvara hrvatske etno baštine organiziralo je hrvatsko kulturno-umjetničko društvo FD “Ruža“ iz Filderstadta, a članovi KUD-a “Mak“ bili su predstavnici Varaždinske Županije.

Starija folklorna sekcija pod vodstvom Tihomira Kukulića i Tibora Büna predstavila se koreografijom umjetničkog voditelja Ansambla Lado, Andrije Ivančana, “Igraju se na nebu zvezdice – Pjesme i plesovi Podravine“. Osvojili su prvo mjesto u kategoriji koreografiranog folklora i prvo mjesto kao najuspješniji sudionik smotre. Ukupno je sudjelovalo 17 društava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Švicarske i Njemačke.

Među njima su uz trnovečke folkloeraše bili KUD „Šartovac“ iz Kutine, KUD „Magdalena“ iz Donje Kupćine, KUD „Delovi“ iz Delova, KUD „Vrila“ iz Širokog Brijega, FA „Zdenac“ iz Garešnice, KUD „Horvati“ iz Zagreba te društva iz Švicarske i Njemačke. Tijekom boravka u Njemačkoj članovi KUD-a „Mak“ posjetili su Stuttgart, a na lijepom prijemu i organizaciji smotre zahvaljuju domaćinima iz Filderstadta i Općini Trnovec Bartolovečki na potpori radu društva.

– KUD Mak je ponos Općine Trnovec Bartolovečki. Oni su čuvari naše tradicije i naših običaja, ali i ambasadori naše Općine u Hrvatskoj te izvan nje. Nagrada u Filderstadtu samo je jedno u nizu priznanja vrijednim članovima KUD-a. Općina će ih nastaviti organizacijski i financijski pomagati, a moje čestitke idu svim zaslužnima za ovaj, još jedan veliki međunarodni uspjeh – izjavio je načelnik Općine Trnovec Bartolovečki, Zvonko Šamec.

Predsjednik KUD-a „Mak“, Miro Koren, istaknuo je da su članovi ponosni na ovaj veliki međunarodni uspjeh.
– Bit će to poticaj članovima u daljnjem radu, na ponos žiteljima Općine Trnovec Bartolovečki i Varaždinske Županije – zaključio je Koren.

 

Izvor:
Foto:

Kultura

FOTO Radovi varaždinskog crtaća stripova Nikole Majnarića osvanuli na fasadama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U organizaciji Modernist nakladništva i Književnog salona Korzo, na Trgu kralja Tomislava u subotu je održana  izložba „Otvorena galerija“ s predstavljanjem likovno/stripovskog opusa kultnog varaždinskog autora Nikole Majnarića Bača (1975. – 2004.).

Autora je od malih nogu zanimao strip, a nakon što se etablirao na umjetničkoj sceni, u jednom je intervjuu izjavio da će „stripove crtati dok je živ“.

Kako je izgledala projekcija pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Kultura

Suradnja GMV-a i „Zlatog ajngela“ započinje izložbom fotografija slovenske autorice Biserke Sijarič

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije „Zlati ajngel“ započinje izložbom fotografija pod nazivom „Challenge – Power – Victory/Portreti“ slovenske autorice Biserke Sijarič.

Izložba je postavljena u Izložbenom salonu u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3) i u Galeriji Zlati ajngel (Gajeva 15) od 3. ožujka do 4. travnja ove godine. 

Biserka Sijarič (r. 1971., Ljubljana) bavi se fotografijom od djetinjstva, a danas djeluje u Foto-video klubu Lendava. Nositeljica je umjetničke fotografske titule AFIAP.

Njezine fotografije nagrađene su u Sloveniji i inozemstvu, a izlagala je na 14 samostalnih i više od 40 skupnih izložbi. Osim kao fotografkinja, djeluje i na literarnom području.

Iz predgovora Igora Ternara:

Vjerujem da je tema predstavljanja nogometne utakmice na umjetnički način bila dovoljan izazov za autoricu… Nije fotografirala nogometno igralište i utakmicu kao dio sportskog spektakla, već nam je pokazala život koji je tekao uz njega.

Gledajući izložene portrete, možemo odmah primijetiti da Biserka ne samo da gleda fotografije u tražilu svog digitalnog fotoaparata već ih vlastitom suptilnošću i precizno kadrira… Pokazujući kišne kapi ispred portreta ili isključujući dubinsku oštrinu, ljudi koje prikazuje utjelovljuju osjećaje, dojmove i slutnje današnjeg čovjeka i tako predstavljaju izazov svakom promatraču.

Napomena:

S obzirom na epidemiološke mjere, ne organizira se otvorenje izložbe uz nazočnost publike.

Otvoreno za razgled (za posjetitelje od četvrtka, 4. 3. 2021.):

GMV Palača Sermage: utorak – petak od 9 do 17 sati, subota i nedjelja od 9 do 13. sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Galerija „Zlati ajngel“: utorak – petak od 18 do 20 sati, subota i nedjelja od 10 do 12 sati. Ponedjeljkom i na državne blagdane zatvoreno.

Nastavite čitati