Povežite se s nama

Život i društvo

Trnovečki KUD veliki je pobjednik susreta čuvara hrvatske baštine u Njemačkoj

Objavljeno:

- dana

Uspjeh KUD-a MAK u Njemačkoj

Kulturno umjetničko društvo Mak iz Trnovca pobjednik je 4. Susreta čuvara hrvatske etno baštine.

Na smotri  je sudjelovalo 16 društava iz Njemačke, Hrvatske  i Bosne i Hercegovine, među kojima i državni pobjednik ovogodišnje smotre koreografiranog folklora u čakovcu, KUD Sv. Juraj iz Draganića.

Trnovečki KUD je pobjedio u kategoriji najbolje skupine izvan Njemačke,  proglašeni su najboljim tamburašima smotre i najboljim sudionikom smotre folklora.

Uz pobjedu na lanjskoj državnoj smotri tamburaških sastava u Dugom Selu ovo je najveći uspjeh KUD-a Mak od postojanja.

Trnovčani su se predstavili  koreografijom Filipa Turana „Kad su na filezi pervi put zvonili“, a koreografiju je uvježbao folklorni voditelj Tihomir Kukulić, dok je aranžman napisao voditelj tamburaške sekcije Tibor Bün, a pjevanje Zdenka Knapić. Svi sudionici festivala dobili su poklone iz Trnovca , koje je za njih pripremila Općina Trnovec Bartolovečki, s načelnikom Zvonkom .

-Ovo veliko priznanje je poticaj društvu u daljnjem radu – istaknuo je predsjednik KUD-a Mak Miro Koren.

Odmah po povratku iz Njemačke u KUD-u su se nastavile pripreme za uvježbavanje koreografije „Podravina“, koju će za društvo postaviti umjetnički voditelj Ansambla LADO Andrija Ivančan. To je, smatra se, još jedno veliko priznanje za rad društva. Ansambl LADO i ove će godine, što je sad već postala tradicija, u Trnovcu održati Božićni koncert u crkvu Majke Božje Snježne.

Gostovanje u Njemačkoj je bio treći ovogodišnji boravak KUD-a u inozemstvu.  Bili su u Castelraimondu u Italiji te sudjelovali na žetvenim svečanostima bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ u Subotici.

Iz KUD-a Mak zahvaljuju Općini i načelniku Šamecu, ali i vijećnicima na potpori njihovom radu.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Gradi se cesta u poslovnoj zoni u Novom Marofu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Grada Novog Marofa nastavljaju se ulaganju u infrastrukturu, a ovoga puta riječ je o gradnji prometnice u poduzetničkoj zoni.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i predsjednik Uprave PZC-a Varaždin Saša Varga potpisali su ugovor o nastavku radova na građenju prometnice u zoni malog i srednjeg poduzetništva kod autobusnog kolodvora u Novom Marofu. Vrijednost radova je 1.047.296,05 kuna s PDV-om.

Gradonačelnik Jenkač naglasio je da je ovo samo nastavak ulaganja u razvoj gospodarstva na području grada osiguravanjem primjerenih infrastrukturnih uvjeta.

– Na gradilištu te dionice ceste završena je kanalizacija i završava se vodovod. Ukupna vrijednost tih radova je 600 tisuća kuna. Financiraju ih Hrvatske vode s 80 %, a 20 % ide iz proračuna Grada Novog Marofa. Naručitelj tih radova je Varkom. S gradnjom prometnice od milijun kuna, ukupna je vrijednost investicije u poslovnu zonu iza autobusnog kolodvora 1,6 milijuna kuna – kazao je Jenkač.

Gradonačelnik je dodao da su slobodne parcele u poslovnoj zoni već prodane.

– Ova cesta je nadogradnja, a povezat će budući rotor na državnoj cesti. Taj pravac će biti glavni ulaz u zonu, ali također i izlaz s obilaznice prema Novom Marofu – rekao je Jenkač.

Nastavite čitati

Život i društvo

U akciji u Maruševcu prikupljena 31 doza krvi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. prosinca, uspješno je provedena još jedna akcija dobrovoljnog darivanja krvi koja je održana u prostorijama Općine Maruševec za darivatelje sa šireg maruševečkog područja i sve ostale koji su se htjeli pridružiti akciji.

Akciji je pristupilo 36 darivatelja i prikupljena je 31 doza dragocjene tekućine.

– Velika obitelj darivatelja dobila je još jednog novog darivatelja. Čestitke našem novom darivatelju. Pozivamo vas da se pridružite i našim budućim akcijama DDK i na taj način napravite nešto pozitivno za svoje i tuđe zdravlje! – rekli su iz GDCK-a Ivanec, zahvalivši svima koji daruju krv.

Iduća akcija održat će se 14. prosinca od 8:30 do 13 sati za muškarce šireg ivanečkog područja, kao i sve ostale darivatelje koji se žele priključiti akciji darivanja krvi, najavili su iz Crvenoga križa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje