Povežite se s nama

U fokusu

Trnovečki vijećnici prihvatili novi proračun težak 30 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

VEĆINOM GLASOVA

Općina Trnovec Bartolovečki na posljednjoj sjednici ove godine dobila je proračun u iznosu nešto većem od 30 milijuna kuna. Proračun je podržan većinom glasova vijećnika vladajuće većine iz redova HNS-a, SDP-a i HSU-a dok su protiv glasala tri vijećnika HDZ-a te vijećnik Reformista.

Suzdržano je bilo dvoje vijećnika HSS-a. Najveći dio sredstava na prihodovnoj strani planiran je iz kapitalnih pomoći iz državnog proračuna te preko sredstava iz EU fondova.

Između ostalog radi se o 2,3 milijuna kuna za izgradnju ceste u Ulici Široke ledine te milijun kuna za energetsku obnovu objekta bivšeg Matičnog ureda u Bartolovcu.

Više od 5 milijuna kuna planira se i iduće godine za izgradnju Društvenog doma u Trnovcu, a riječ je o sredstvima koja bi se trebala osigurati preko EU fondova.

Općina planira kreditno se zadužiti u iznosu od 10 milijuna kuna za rekonstrukciju šest ulica u Trnovcu koje trebaju sanaciju nakon dovršetka izgradnje kanalizacijske mreže jer su već dulji niz godina u jako lošem stanju.

– Značajan dio sredstava stići će preko poreza i prireza na dohodak, a radi se o iznosu od 7,8 milijuna kuna. Povećanje na toj stavci, čak 1,9 milijuna kuna više nego u ovoj godini, je zbog Zakona o financiranju jedinica lokalne uprave i samouprave zahvaljujući kojem će u idućoj godini većini gradova i općina stići više novaca – pojasnio je općinski načelnik, HNS-ov Zvonko Šamec.

Značajna izdvajanja za obrazovanje

Općina će i iduće godine uložiti značajna sredstva na području obrazovanja. Riječ je o više od 2,1 milijuna kuna za potpore za novorođene, sufinanciranje cijene vrtića te razne druge programe predškolskog uzrasta. Za programe u osnovnoškolskom obrazovanju, poput sufinanciranja produženog boravka, rano učenje informatike i drugih programa, osigurano je 672 tisuće kuna.

– Brinut ćemo se i dalje i za naše studente kojih je na sreću iz godine u godinu sve više. Za njihove stipendije i u idućoj smo godini osigurali oko 200 tisuća kuna. Za javne potrebe u socijalnoj skrbi i zdravstvu osigurali smo 592 tisuće kuna što znači da je i iduće godine iznos od 270 tisuća namijenjen za bonove umirovljenicima, osobama s invaliditetom te socijalno uzdržavanim osobama – najavio je načelnik.

Za sport će se kroz proračun izdvojiti gotovo pola milijuna kuna dok je iznos od 465 tisuća kuna namijenjen vatrogascima i civilnoj zaštiti. Za poljoprivredu, razne potpore, osigurano je skoro 200 tisuća kuna.

Prije izglasavanja proračuna za iduću vijećnici su većinom glasova prihvatili i izmjene i dopune proračuna za ovu godinu. Proračun tako iznosi gotovo 10,7 milijuna kuna na prihodovnoj te 11 milijuna kuna rashodovnoj strani. Riječ je o smanjenju proračuna za nešto više od 7,7 milijuna kuna.

Radi se o značajnom smanjenju, prije svega, na poziciji kapitalnih pomoći iz državnog proračuna i pomoći iz državnog proračuna temeljem prijenosa EU sredstava.

– Ovdje su nerealizirana sredstava koja smo namijenili za izgradnju nerazvrstane ceste Široke ledine, koje smo trebali realizirati sredstvima s nacionalne razine. Iznos od gotovo 5,2 milijuna trebao je stići za projekt izgradnje Društvenog doma u Trnovcu, a radilo se o sredstvima EU fonda. U oba slučaja izostalo je raspisivanje natječaja i iako smo imali pripremljene projekte središnja vlast nije pripremila i objavila natječaje – pojasnio je načelnik Šamec.

Što se tiče stanja nezaposlenosti, o čemu su vijećnici također raspravljali, Općina i dalje bilježi jednu od najnižih stopa u cijeloj županiji. Prema najnovijim podacima iz studenog na području općine nezaposleno je 135 osoba što je dodatno smanjenje u odnosu na listopad kada je broj nezaposlenih bio 154.

– Riječ je o najmanjem broju nezaposlenih otkada sam na mjestu načelnika – zaključio je Šamec.

Izvor:
Foto: SK

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovoga tjedna u Ulici Ive Režeka u Varaždinu na čak pet automobila izbušene gume!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čitatelj Regionalnog tjednika javio se redakciji zbog, kako navodi, krajnje bezobraznog ponašanja jednog od naših sugrađana.

– Na javnom gradskom parkingu (linije označene bijelom bojom) u ulici Ive Režeka 10 i 21 jedan od građana iz dana u dan buši gume automobilima koji su parkirani na spomenutom parkingu. Napominjem da taj parking nije označen plavim linijama niti postoji znak „Ovaj parking je rezerviran za stanare“. Ova kriminalna radnja se ponavlja već duže vrijeme, ali u znatno manjim intervalima. Ovaj tjedan je prevršena svaka mjera, čak pet automobila je pretrpilo istu materijalnu štetu – upozorio je ogorčeni Varaždinac.

Želja mu je da se građane upozori na „bezobrazno i nekulturno ponašanje našeg sugrađana te da spomenuti “gospodin” možda shvati što je napravio i da prestane s tim kriminalnim radnjama“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje