Povežite se s nama

U fokusu

Trojica župana složna: Nužna brza pruga do Zagreba, kao i izgradnja brze ceste Varaždin – Čakovec

Objavljeno:

- dana

TRAŽE DOPUNU STRATEGIJE

– Varaždin i Čakovec su „slijepo crijevo“ u najmodernijem i najpotentnijem obliku prijevoza. Zbog toga tražimo da projekt izgradnje brze pruge Zagreb – Krapina – Ivanec – Varaždin – Čakovec uđe u Nacionalnu prometnu strategiju – istaknuo je varaždinski župan Radimir Čačić jučer u Krapini, gdje je bio na sastanku sa zagorskim županom Željkom Kolarom i međimurskim županom Matijom Posavcem.

Projekt izgradnje brze pruge, koja bi put do Zagreba skratila za 50 minuta, Čačić je predstavio još prije dvije godine, a sad je kao župan prvo krenuo u realizaciju tog projekta.

Zajedno s preostalom dvojicom župana u Krapini je potpisao izjavu kojom zajednički projekt željeznice upućuju Vladi na dopunu Nacionalnog programa željezničke infrastrukture, što je potrebno hitno učiniti budući da 1. srpnja završava javna rasprava o prometnoj strategiji.
 

Uvrštavanje nove trase pruge u taj dokument je preduvjet da se novac za izgradnju povuče iz EU fondova. Riječ je o projektu koji je vrijedan najmanje 500 milijuna eura.

– Varaždin i Čakovec su na desetak kilometara jedan od drugog i imamo sve razloge za zajednički nastup, a s druge strane, nema nijednog razloga da to Vlada ne prihvati. O tome sam razgovarao s ministrom prometa Butkovićem, odmah je reagirao i mislim da će Strategija biti dopunjena ovih dana. Nakon što nas trojica župana zajedno interveniramo, nema razloga da se tome suprotstavi. Brza pruga mora postati prioritet prometne strategije, koja je pretpostavka za povlačenje europskog novca – rekao je Čačić.

Autom danas dvaput brže do Zagreba

Međimurski župan Posavec je napomenuo da je na području triju županija stanje željezničke infrastrukture iznimno loše.

– Iako je željeznička prometna usluga za društvo i pojedinca višestruko jeftinija, ne može konkurirati prometu osobnim automobilima. Na relaciji Čakovec – Varaždin – Zabok – Zagreb putovanje vlakom traje dva do tri puta dulje, nego putovanje osobnim automobilom. Takvo stanje u prometu uzrokuje iznimno lošu modalnu raspodjelu u kojoj željeznički prijevoz sudjeluje samo s 2 posto putovanja. Posljedica takve raspodjele su veliki troškovi za društvo – ustvrdio je.

Najavio je da planiraju realizirati i dugogodišnje investicije poput izgradnje gradskih cestovnih obilaznica, kao i brzu cestu Čakovec – Varaždin.

Trojica župana, koji su na čelu županija koje obuhvaćaju regiju u kojoj živi oko pola milijuna stanovnika, najavila su da će se nalaziti barem jednom mjesečno da bi pratiti dinamiku i tempo razvoja projekata.

Izvor:
Foto: MEĐIMURSKA ŽUPANIJA//ak3.picdn.net

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje