Povežite se s nama

U fokusu

Troškovi izgradnje škola po JPP-u kao da su “vojna tajna”

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Iz proračuna Varaždinske županije će u 25 godina biti potrošeno čak 850 milijuna kuna i to na tajne ugovore, istaknuo je HDZ-ov zastupnik Anđelko Stričak u Saboru tijekom rasprave o izvješću o radu Državnog ureda za reviziju za 2015. godinu.

Riječ je o ugovorima za izgradnju škola i dvorana po modelu javno-privatnog partnerstva, a Stričak je pojasnio da je uvid u njih moguć samo ako se potpiše „izjava o čuvanju povjerljivosti podataka“.

– Ugovori su tajni, pa ni županijski vijećnici do njih ne mogu ako ne potpišu tu izjavu. A u izjavi piše da je zaposlenik, a to je svatko tko dođe u doticaj s tim dokumentima, „suglasan da dio podataka koji se sastoji od procjena, mišljenja, analiza, popisa, studija i druge dokumentacije bude uništen na zahtjev“. Uništenje pisano moraju potvrditi Grad, Ministarstvo i Županija! Tko je ovlašten tražiti da se uništava službena dokumentacija? Kako je moguće da su troškovi izgradnje škola i dvorana „vojna tajna“? – zapitao se.

HDZ-ov zastupnik revizore upozorio i na projekt besplatnog prijevoza umirovljenika

Upozorio je da u izjavi o čuvanju povjerljivosti podataka stoji još jedan nevjerojatan zahtjev.

– Navedeno je da zaposlenik, ako postane zakonski obvezan otkriti bilo koji od podataka po nalogu suda ili drugog javnopravnog tijela, o tome odmah mora obavijestiti Ministarstvo, Grad i Županiju. Naravno, sve se to mora potpisati pod punom „moralnom, radno-pravnom i materijalnom i kaznenom odgovornošću“. Nije jasno zbog čega bi „zaposlenici“, u što spadaju i županijski vijećnici, morali bilo koga obavijestiti o tome da im je stigao poziv Državnog odvjetništva ili policije? – upitao je Stričak, koji je Državnom uredu za reviziju predložio da reviziju ugovora za JPP projekte u Varaždinskoj županiji uvrste u svoj plan rada.

Izdvojio je još jedan projekt Varaždinske županije.

– Dođu li državni revizori u Varaždinsku županiju, predlažem da obrate pažnju i na projekt besplatnog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina. Taj projekt je uveden lani, mjesec dana prije parlamentarnih izbora, a Županiju nije koštao ni lipu. Vjerujem da bi državni revizori došli do odgovora tko je platio besplatni prijevoz umirovljenika te koliko će taj projekt na neki drugi način stajati porezne obveznike – naveo je HDZ-ov saborski zastupnik.

Manje revizija

Izvješće Državnog ureda za reviziju za prošlu godinu je pohvalio istaknuvši da je pregledno, jasno i kvalitetno. Međutim, napomenuo je da je vidljivo da se od 2011. godine broj financijskih revizija kontinuirano smanjuje, a istovremeno se svake godine za po milijun kuna „krešu“ sredstva za rad te institucije.

– I dok je 2011. bilo obavljeno 527 financijskih revizija, 2013. je taj broj pao na 269, a u prošloj godini je obavljeno 237 revizija. Ti podaci pokazuju da se u pet godina broj revizija prepolovio, a od 2014. do 2017. su sredstva za rad smanjena ili se planiraju smanjiti za 4,1 milijun kuna. Vidljivo je i to da je u Državnom uredu za reviziju sistematizirano 343 radnih mjesta, a zaposleno svega 285 djelatnika, što je 68 posto – napomenuo je Stričak.

Revizija radije ide k oporbi?

Analizirajući stranačku pripadnost načelnika i gradonačelnika jedinica lokalne samouprave u kojima je Državni ured za reviziju 2015. obavio financijsku reviziju, Anđelko Stričak je došao do podatka da je u svega 15,11 posto slučajeva nadzor obavljen u općinama, gradovima i županijama koje vode dužnosnici HNS-a, SDP-a i IDS-a, tada vladajuće koalicije. – Revizija je obavljena u 40 općina i gradova u kojima su dužnosnici iz redova HDZ-a, u 15 su dužnosnici iz HSS-a, njih osam vode nezavisni kandidati, pet IDS-ovci, a po četiri HNS i SDP, i tako dalje – naveo je HDZ-ov zastupnik.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje