Povežite se s nama

U fokusu

Trošni kiosk ipak će biti kupljen: Gradu stigla ovrha!

Objavljeno:

- dana

NOVAC NIJE OSIGURAN, A UGOVOR POTPISAN

Grad Varaždin će ipak postati vlasnik trošnog kioska koji se nalazi na raskršću Merlićeve i Krešimirove ulice u Varaždinu, na gradskom zemljištu nasuprot Studentskog doma.

Dosadašnji vlasnik ovog montažnog objekta, Zlatno zrno iz Trnovca Bartolovečkog, pokrenuo je ovrhu protiv Grada zbog nepoštivanja ugovora!

Uplata nije izvršena u utvrđenom roku

Iako u gradskom proračunu novac za otkup kioska nije osiguran, gradonačelnik Goran Habuš je još u ožujku ove godine sa Zlatnim zrnom potpisao kupoprodajni ugovor vrijedan 114.070 kuna s PDV-om. Upravo na temelju tog ugovora je pokrenuta ovrha, ali zasad ne na cijeli iznos.
– S obzirom da Grad, nakon sklapanja ugovora, u utvrđenom roku nije izvršio uplatu cijene montažnog objekta, u lipnju je Zlatno zrno pokrenulo ovrhu protiv Grada za ukupan iznos od 57.035 kuna uvećano za zakonske zatezne kamate i troškove postupka. Donijeto je rješenje o ovrsi temeljem kojeg je Grad 19. srpnja platio navedeni iznos glavnice, a dan kasnije, 20. srpnja zatezne kamate u iznosu od 2.063,31 kune – navode u Gradu.

Habuš je ugovor potpisao u ožujku, a onda tek u svibnju prvi put od gradskih vijećnika tražio da se osigura novac u proračunu

Zanimljivo je da je Habuš ugovor potpisao u ožujku, a potom tek u svibnju prvi put od gradskih vijećnika tražio da prihvate da se u proračunu osigura novac za kupnju kioska. Većina vijećnika je to dvaput odbila ističući da otkup montažnog objekta nije od javnog interesa, nije prioritet niti kapitalna investicija. Unatoč tome, potpisani ugovor nije bio raskinut, pa je Zlatno zrno pokrenulo ovrhu u lipnju. Ovrha je već bila pokrenuta, a Habuš je na sjednici Gradskog vijeća održanoj 1. srpnja vijećnicima rekao da „privremeno odustaje od kupnje“. Svega 18 dana nakon toga Grad je isplatio polovicu ugovorenog iznosa za kiosk. Na rješenje o ovrsi nisu se žalili: navode da su novac isplatili kako bi „izbjegli daljnje sudske i odvjetničke troškove“.

Ako može sam, zašto je tražio osiguranje novca rebalansom?

Međutim, na temelju čega je ugovor potpisan ako u proračunu nije planiran novac za tu svrhu? U Gradu navode da su u proračunu za 2016. osigurana sredstva za otkup nekretnina, odnosno, da je za otkup zemljišta osigurano 730.000 kuna.
– U trenutku prihvaćanja proračuna bilo je poznato da će se otkupljivati zemljišta, a Gradsko vijeće je na sjednici trebalo samo „pozicionirati“ plaćanje unutar tog Programa. Sve je u okviru planiranog otkupa nekretnina – tvrde iz Grada.
Drugim riječima, osim sredstva namijenjenih za kupnju konkretnih projekata, kao što su, primjerice, kupnja zemljišta za pješačko-biciklističku stazu u Črncu ili za dječji vrtić u Kućanu Donjem, u proračunu je ostavljeno „prostora“ za eventualne potrebe kupnje ostalih nekretnina.
– O kupnji tih nekretnina do iznosa od milijun kuna odlučuje gradonačelnik, sukladno Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Statutu Grada Varaždina – navode.
Ako je tome tako i ako gradonačelnik sam može donositi odluke do iznosa od milijun kuna, zašto je onda novac za kupnju kioska čak triput pokušao osigurati rebalansom proračuna?

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović/ARHIVA RT

U fokusu

Pacijent sa slomljenim rebrom u OB Varaždin čekao nalaz dva i pol sata, evo što kažu iz Bolnice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stara kirurgija OB Varaždin, ravnateljstvo

U redakciju Regionalnog tjednika javila nam se čitateljica koja se požalila na dugo čekanje njezinog oca sa slomljenim rebrom na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu (kirurgija) Opće bolnice Varaždin u vrijeme kada tamo nije bilo drugih pacijenata.

Naime, kako kaže, njezin otac je u četvrtak, 20. siječnja, u večernjim satima pao i slomio rebro te je primljen na Hitnu u Varaždinu, a nakon RTG-a je čekao gotovo dva i pol sata na daljnju obradu.

– Učinjen mu je RTG i oko 19 sati mu je rečeno da će liječnik/liječnica doći za 10 minuta za daljnju obradu, no on je u zgradi OHBP-a – kirurgije sjedio u čekaoni i liječnika/liječnicu čekao gotovo dva i pol sata, odnosno do 21:30, kada mu je izvađena krv i tada su pregledane slike. Jedva je disao – rekla je čitateljica te dodala da do tog vremena u bolničkim prostorijama nije bilo nikoga od medicinskog osoblja ni drugih pacijenata, a poslala nam je i video iz kojeg je to vidljivo.

Kako bismo doznali o čemu je riječ, odnosno koji je razlog dugom čekanju unatoč činjenici da tamo nije bilo drugih pacijenata, poslali smo upit varaždinskoj Bolnici.

Odgovor ravnatelja Damira Poljaka donosimo u cijelosti:

„Dana 20. siječnja 2022. godine u 19:11 sati pacijent je zaprimljen u OHBP-kirurgija Opće bolnice Varaždin. Pregledan je, procijenjena je razina hitnosti te je po pregledu upućen na radiološku obradu (snimke prsnog koša i rebara). Nalaz očitanih slika stigao je u 21:32 sati. Temeljem nalaza RTG snimki indicirana je dodatna radiološka obrada (UZV) abdomena kao i dodatna laboratorijska  dijagnostika. Po pristizanju nalaza pacijent je otpušten na kućno liječenje u 22:18 sati.

Svjesni smo da se to pacijentu ili obitelji doima kao dugo čekanje, no isto tako moramo biti svjesni da je u ta tri sata učinjen pregled liječnika,  RTG snimke, UZV trbuha kao i laboratorij. Važno je napomenuti da dežurni liječnici radiologije Opće bolnice Varaždin osim hitne kirurške ambulante rješavaju dijagnostičke upite sa svih drugih hitnih radilišta Opće bolnice Varaždin te se stoga može desiti čekanje na tražene nalaze. Laboratorijske pretrage kao takve zahtijevaju vrijeme za obradu nalaza koje je uvjetovano tehnološkim parametrima. Radimo na optimiziranju sustava te se trudimo ubrzati obradu pacijenata u hitnim službama, no kraća čekanja mogu se desiti kao što se dešavaju i u svim hitnim službama u svijetu. 

S poštovanjem,

ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, mag. soc. geront.“

Nastavite čitati

U fokusu

Iznenada preminuo generalni direktor čakovečkoga Ferro-Preisa Marijan Nöthig (49), rodom iz Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ferro-Preis

Iz čakovečkog Ferro-Preisa javili su da nas je u 50. godini života iznenada napustio generalni direktor te tvrtke.

– S neopisivom tugom i nevjericom javljamo da je prije dva dana iznenada preminuo naš generalni direktor Marijan Nöthig, u dobi od samo 49 godina.

Nedostajat će nam njegova predanost i strast prema poslu, energija i njegov optimizam.

Naše misli sada su uz njegovu tugujuću obitelj, za koju je živio svim svojim srcem.

Počivao u miru – stoji na službenoj Facebook stranici tvrtke.

Marijan Nöthig rođen je u Varaždinu 1972. godine. Diplomirao je na FER-u u Zagrebu. Obnašao je više rukovodećih funkcija u raznim tvrtkama. U Ferro-Preisu je bio od 2011. godine, a generalnim direktorom tvrtke postao 2019. godine. Tvrtka je jedna od najvećih ljevaonica na našim prostorima.

Posljednji ispraćaj održat će se na varaždinskom groblju u srijedu, 26. siječnja u 14 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje