Povežite se s nama

U fokusu

Trostruko više: “San Martin” do nogu potukao Varaždin u broju ostvarenih noćenja za vrijeme Eura

Objavljeno:

- dana

Je li se Varaždinu i koliko isplatilo domaćinstvo rukometnog Eura?

Iako su se utakmice igrale u varaždinskoj Areni, sad i brojke neumoljivo pokazuju kako su od rukometnih turista puno više profitirali Međimurci.

Mjesec dana nakon završetka prvenstva,  gradska turistička zajednica objavila je prve brojke koje trebaju pokazati (ne)isplativost investicije od milijun kuna, koliko je Grad koštalo Europsko prvenstvo u rukometu.

Turistička zajednica grada Varaždina, novinarima je poslala podatke iz eVisitora.

Trostruko više

Tako javnost može saznati da su u gradu od 11. do 25. siječnja boravila 1.182 turista, koji su ostvarili 4.312 noćenja, od čega su 3.797 noćenja ostvarili strani turisti. To je pet puta više – točno 506 posto – nego u  isto vrijeme lani.

Najveća konkurencija Varaždinu za rukometne turiste je bio međimurski Sveti Martin na Muri.

Nakon sumiranja svih brojki, bila je to konkurencija s velikim „K“.

Mala međimurska općina je u 14 dana Eura ugostila 4.276 turista i ostvarila gotovo tri puta više noćenja od Varaždina – 11, 491, od čega su 6.676  noćenja ostvarili stranci.

U oba slučaja je riječ o turistima iz Danske, Španjolske, Njemačke, Češke i Makedonije, a zanimljivo je da u Varaždinu prema službenim podacima nije prespavao niti jedan Slovenac, dok je u Svetom Martinu prenoćilo njih čak 3.177.

Varaždin je domaćinstvo koštalo 1,5 milijuna kuna, a troškove su – prema potpisanom ugovoru – zajednički snosili Grad Varaždin, Varaždinska županija i Grad Čakovec. Dok je grad platio milijun kuna, Županija i Čakovec su u troškovima sudjelovali sa po 25o tisuća kuna svaki.

Svi do jednog reprezentativca su bili smješteni  u Svetom Martinu na Muri.

Via Međimurje

Istina je da se Varaždin ne može podičiti brojem turističkih kreveta,ali u četiri gradska hotela (Park boutiqe hotel, Turist, Istra i Varaždin) našlo bi se mjesta barem za jednu reprezentaciju sa stožerom.

Međutim, organizatori su odlučili sve ih smjestiti u Međimurje. Varaždinski hoteli, očigledno, iz nekog razloga nisu dobili prolaznu ocjenu. Kao niti ostali hoteli, pansioni, toplice…. u Varaždinskoj županiji.

Turistička zajednica Grada poslala je novinarima i podatke iz Porezne uprave Varaždin, prema kojima je u vrijeme Eura ugostiteljstvo i turizam imalo 43,3 milijuna kuna prometa. Brojka zvuči velika, ali to je tek 14 posto više nego lani u isto vrijeme pa trgovci i ugostitelji ne trljaju ruke zbog “velike” zarade.Također, najveći dio tog prometa, 37,3 milijuna  je potrošeno u trgovinama, dok su ugostitelji imali šest milijuna kuna prometa, što je 30 posto više nego lani. U gradskim kavanama i kafićima vele da oni od tog prometa nisu vidjeli ništa, nego da je to uglavnom promet objekata koji nude hranu. Koliko je od svega ovoga zaradio Grad, kad se sve zbroji i oduzme pa izračuna profit, nije poznato. Ne znamo također, niti koliko je 4,3 tisuće turista potrošilo u Međimurju.

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje