Povežite se s nama

Život i društvo

Trpe provokacije, a probleme imaju i sa službenim osobama!

Objavljeno:

- dana

U sklopu projekta “Koristi svoja prava” anketirane osobe s invaliditetom

Svaka treća osoba s invaliditetom iz Varaždinske županije u posljednje dvije godine doživjela je diskriminaciju. Najčešće se radilo o provokacijama i nepristojnom ponašanju, ali odmah iza toga slijede problemi u komunikaciji sa službenim osobama!

Upravo je to pokazala anketa provedena u sklopu projekta “Koristi svoja prava! Ostvarimo jednake mogućnosti i suzbijmo diskriminaciju na lokalnoj razini”, koji provodi Hrvatski pravni centar u suradnji s Društvom distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, Društvom distrofičara Istre i udrugom Bubamara iz Vinkovaca.

U Varaždinskoj županiji u anketi je sudjelovalo 345 ispitanika – osoba s invaliditetom, a njihovi odgovori su pokazali da ih se i u 21. stoljeću diskriminira. Ne samo to: gotovo svaki peti ispitani se zbog diskriminacije obratio policiji, a pet posto od onih koji su zatražili pomoć pokrenulo je čak i sudski postupak. Međutim, najviše ispitanih odgovorilo je da nakon traženja pomoći nije postiglo baš ništa.

U Varaždinskoj županiji živi više od 20 tisuća osoba s invaliditetom

Takvi rezultati samo su potvrdili da je nužno što prije donijeti lokalnu strategiju i planove koji će rezultirati konkretnim poboljšanjima u životu osoba s invaliditetom. Upravo je to cilj projekta “Koristi svoja prava!”, u sklopu kojeg je krajem veljače u Varaždinu održan trening kao uvod u radionicu strateškog planiranja u travnju. – Nakon što smo proveli anketu, sada je započeo proces donošenja strategije za Varaždinsku županiju, gradove i općine s ciljem poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom – istaknula je Renata Pocedulić, lokalni koordinator projekta.

Mora biti bolje

U Varaždinskoj županiji živi 20.460 osoba s invaliditetom, što je udio od 8,5 posto u ukupnom broju stanovnika. Da Županija, općine i gradovi moraju još puno toga učiniti, jasno je iz odgovora anketiranih osoba s invaliditetom. Na pitanje “Što je vaša lokalna zajednica najbolje učinila za osobe s invaliditetom?”, gotovo 50 posto ispitanih odgovorilo je da je riječ o poboljšanju pristupačnosti infrastrukture, dok je svaki treći ispitanik odgovorio: “Ništa”.

S obzirom na to, ne treba čuditi ni podatak da više od 20 posto ispitanih smatra da su osobe s invaliditetom u nepovoljnijem položaju danas nego prije pet godina. Na pitanje kako se po njihovom mišljenju osobe s invaliditetom najčešće diskriminira, više od 35 posto ispitanih odgovorilo je “ograničenim pristupom radu”, njih oko 15 posto je navelo da se na osobe s invaliditetom gleda kao na građane drugog reda, a po 10 posto ispitanih navelo je da se njihovo mišljenje ne uvažava, odnosno da ih se omalovažava i podcjenjuje.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Novi Marof dobiva još dva nogometna igrališta, jedno od njih s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Novom Marofu se nastavljaju ulaganju u razvoj sportske infrastrukture i razvoj sportskog centra. Tako su Grad Novi Marof i Hidroing potpisali ugovor o izvođenje radova na izgradnji pomoćnog igrališta za nogomet s pripremom za umjetnu travu.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i direktor varaždinskog Hidroinga Danijel Risek.

Vrijednost radova je 999.386,25 kuna s PDV-om.

Gradonačelnik Jenkač je naglasio da se radi o ovogodišnjim ulaganjima u već drugo i treće igralište.

– Prvom investicijom sanirali smo i uređujemo rukometno i košarkaško igralište, a sada se radi o dva nova igrališta. Jedno od 60×40 metara, s pripremom za umjetnu travu gdje očekujemo, po obećanju Hrvatskog nogometnog saveza, da ćemo ju dobiti donacijom. Sama priprema je izrazito skupa i radi se o iznosu od 800 tisuća kuna. U tom projektu radimo i treće igralište 60×100 metara, prirodno travnato igralište sa zaštitnim ogradama i s mogućnošću da se to igralište podjeli na jedno veće i dva manja igrališta po propozicijama za niže kategorije – pojasnio je Jenkač.

Danijel Risek je istaknuo da je dosadašnja suradnja s Gradom Novim Marofom bila odlična.

– Napravili smo prije godinu i pol dana reciklažno dvorište, sada jedan propust napravili i idemo u projekt igrališta. Sve što smo dosad odradili bilo je dobro i nadam se da će se tako nastaviti. Što se tiče ovih radova, očekujemo završetak do travnja ili svibnja. Sve zavisi o vremenskim uvjetima budući da je riječ o zemljanim radovima – kazao je direktor Hidroinga.

U Novom Marofu se značajno ulaže u sport jer imaju kvalitetne klubove, uz nogometaše tu su rukometaši i malonogometaši koji igraju u drugoj ligi, a igrališta se uređuju kako bi ih i građani mogli koristiti.

– Nogometni klub Novi Marof ima preko 190 djece i trenutno u ovim okvirima, juniori, seniori, veterani, nemaju prostor na sadašnjem igralištu. Potreba je za dva ovakva igrališta i time ćemo dići kvalitetu sporta na još višu razinu. Krajem prošle godine završili smo tribine na nogometnom igralištu, uredili drenažu na postojećem igralištu, zaštitne ograde. Za djecu želimo urediti i sportski park i time dodatno podići razinu sporta i rekreacije u Novom Marofu – naglasio je gradonačelnik Jenkač.

Miro Sabolić, potpredsjednik NK Novi Marof, koji se natječe u 1. županijskoj nogometnoj ligi, zahvalio je gradonačelniku i gradskoj upravi na ulaganjima u sport.

– Prepoznali su da su potrebe kluba velike s obzirom da imamo djecu koja treniraju u klubu, od predškole nogometa, i sve ostale uzraste kadeta, juniora, seniora, veterana. A imamo samo jedan nogometni teren koji nam služi i za treninge i za odigravanje službenih utakmica. Ovo investicija je izuzetno važna za daljnji razvoj kluba jer imamo cilj da bi išli u ligu više. Za to moramo zadovoljiti uvjete, moramo imati i pomoćne terene. Zahvaljujući gradonačelniku išli smo na još jedan teren 100×60 metara s prirodnom travom, a ide se na 60×40 metara s jednim terenom s umjetnom travom koji će nam biti od izuzetne važnosti. Možemo početi ranije trenirati dok vremenski uvjeti ne zadovoljavaju, zbog kiše, blata. Ne znam uopće na koji način da prikažem koliko to znači za klub. A tu su i sva dosadašnja ulaganja od strane Grada u suradnji s klubom, od spremišta, tribina, uređenja unutrašnjih prostorija, odvodnje oko glavnog terena, ograde i niz drugih stvari koje su bitne za redovno funkcioniranje NK Novi Marof – rekao je Sabolić.

Nastavite čitati

Život i društvo

PU varaždinska u petak u akciji “Nadzor parkiranja na mjestima za invalide”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

parkiranje osobe s invaliditetom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i izražene problematike nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila u petak, 3. prosinca, od 8 do 14 sati na području Policijske uprave varaždinske policijski službenici provodit će akciju “Nadzor parkiranja na mjestima za invalide”.

Naime, parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom najbliža su ulazima u zgrade i druge značajne objekte (pošta, banka, trgovački centri i sl.), te vrlo često takva mjesta koriste i drugi vozači suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o znaku pristupačnosti. Isto tako, nisu ni rijetke tzv. zlouporabe znaka pristupačnosti kada osobe koje posjeduju znak pristupačnosti isti daju na korištenje (ustupaju) drugim osobama (npr. članovima obitelji).

– Upravo iz tog razloga utvrđivat će se prekršaji nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom (uključujući i parkirališta trgovačkih centara), zatim teže prekršaje nepropisnog parkiranja na nogostupima, biciklističkim stazama i trakama, pješačkim prijelazima, raskrižjima, kao i parkiranje vozila na drugim mjestima na kojima se ugrožava sigurnost kretanja pješaka i ostalih sudionika u prometu – ističu iz policije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje