Povežite se s nama

Novosti

Tršinski: Netočno da će bolnica imati 4 odjela!

Objavljeno:

- dana

DVOJBE

Hoće li u Općoj bolnici Varaždin ostati djelovati samo četiri odjela, dok će svi ostali biti preseljeni u čakovečku i koprivničku bolnicu? To pitanje je na aktualnom satu Županijske skupštine prošli tjedan postavio HDZ-ov vijećnik Josip Križanić.

– Sanacijsko vijeće Opće bolnice pripremilo je prijedlog prema kojem će ostati samo četiri odjela. Bolnicu su građani gradili iz samodoprinosa. Vi, župane, možete i morate utjecati na odluke Vlade da varaždinska bolnica ne ostane samo s četiri odjela – istaknuo je Križanić.

Župan Predrag Štromar je rekao da takvu informaciju nema te da će tek masterplan bolnica, čija izrada je u Ministarstvu zdravlja pri kraju, potvrditi koji će odjeli funkcionirati u varaždinskoj bolnici.

Međutim, sanacijski upravitelj dr. Dubravko Tršinski je to opovrgnuo. – Opća bolnica Varaždin trenutno ima 21 medicinski odjel i potpuno je netočno da je Sanacijsko vijeće predložilo da ostanu samo četiri odjela. No pretpostavljam otkud je stigla takva informacija. Objavljeni su prijedlozi statuta kliničkih i općih bolnica, u kojima se navode i odjeli koje će pojedina bolnica imati – kaže Tršinski.

Pojašnjava da su u tim dokumentima doista navedena četiri odjela. – Navedeni su Interna, Kirurgija, Pedijatrija i Ginekologija, ali kao četiri temeljna odjela bez kojih niti jedna bolnica ne može raditi. Ispod toga su ostavljena prazna mjesta u koja će svaka bolnica sama upisivati ostale odjele, a prema pravilniku o unutarnjem ustroju – kaže Tršinski.

Ponovio je da zajedno sa Sanacijskim vijećem nije predložio ukidanje pojedinih odjela, nego funkcionalno povezivanje pojedinih djelatnosti u varaždinskoj, koprivničkoj i čakovečkoj bolnici.

– Moram reći da se brkaju odjeli i odsjeci. Primjerice, imamo Odsjek za neurokirugiju koji može postati samostalni odjel ili dio Kirurgije. Ako smo predložili da taj odsjek postane dio Kirurgije, nismo ukinuli djelatnost, kao što se pogrešno shvaća – navodi sanacijski upravitelj.

Koji odjeli će eventualno biti spojeni s onima u druge dvije bolnice, bit će poznato tek kada Ministarstvo objavi dugoočekivani masterplan, jer će upravo taj dokument definirati djelatnosti, odnosno odjele za svaku bolnicu.

Da je zapravo nemoguće da će varaždinska bolnica zadržati 21 postojeći odjel, potvrdio je župan Predrag Štromar.

– U niti jednoj bolnici neće biti više odjela, nego će oni kvalitetniji najvjerojatnije biti u samo jednoj od te tri bolnice. Manje kvalitetni odjeli će biti ugašeni u manjim bolnicama. Naprimjer, ako neka bolnica može raditi operacije koje ne mogu druge, onda će vjerojatno biti centar u toj bolnici, a u ostalim bolnicama će biti samo priprema i dijagnostika – rekao je župan Predrag Štromar.

Na pitanje očekuje li zbog toga nezadovoljstvo građana, primjerice onih iz Ivanca i Lepoglave koji će morati u Koprivnicu, odgovorio je samo da građani moraju dobiti bolju i kvalitetniju uslugu. – To je najvažnije, a ne da dobiju lošiju uslugu pa makar i u varaždinskoj bolnici. Moramo biti svjesni da uz manje troškove moramo imati bolju kvalitetu – zaključio je.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje