Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinske primalje otvorile vrata rodilišta budućim majkama kako bi ih pripremile za “njihov” dan

Objavljeno:

- dana

DAN PRIMALJA

Varaždinska bolnica danas je bila u znaku beba, majki i primalja. Varaždinske “babice” u svojim su radnim prostorijama organizirale Dan otvorenih vrata povodom obilježavanja Međunarodnog dana primalja.

Ovaj se dan obilježava 5. svibnja, a svrha manifestacije otvorenih vrata je upoznavanje, druženje i povezivanje primalja i rodilja kako bi se kod budućih majki otklonili bilo kakvi strahovi od poroda i babinja.

“Ovo je prilika da buduće majke upoznaju primalje, da se povežu i uspostave partnerski odnos kako bi bez straha doživjele taj čarobni trenutak u svome životu”, kazala je Ksenija Horvatić, v.d. glavne sestre rađaone i patologije trudnoće, koja je na toj funkciji zamijenila Eriku Spirić, poznatu varaždinsku “babicu” koja je nedavno otišla u mirovinu, a za svoj je rad dobila i nagradu UNICEF-a.

Uloga primalja

Dan otvorenih vrata organiziran je kroz neformalno druženje i upoznavanja majki te budućih majki sa primaljama te obilazak rodilišta.

“To će rodiljama uliti više povjerenja u primalje i lakše će se opustiti kada dođu na porod”, ističe naša sugovornica.

U varaždinskoj bolnici trenutačno je 27 primalja, od kojih najveći broj radi u rađaoni.

Primalje ističu kako je njihova uloga važna ne samo u zdravstvenom sustavu nego i u cjelokupnoj zajednici jer njihov rad uključuje prenatalnu edukaciju i pripremu za roditeljstvo, zaštitu ženskog zdravlja i skrb o djeci. Samo značenje hrvatskog izraza primalja dolazi od riječi “primiti” što znači da je to osoba koja prva prihvati (primi) novorođenče kad se rodi.

” Primalja nije liječnik ni medicinska sestra, ona je zdravstveni djelatnik koji je uz ženu i obitelj tijekom porođaja, a trebala bi biti uz njih i tijekom cijele trudnoće i perioda babinja”, smatraju primalje.

Sve zainteresirane žene s primaljama se mogu upoznati i kroz tečaj za trudnice koji se redovito organizira u OB Varaždin. Tečaj se sastoji od četiri dolazaka te se na kraju organizira grupni obilazak rodilišta i rađaone za polaznike tečaja.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Nedjelja uz kišu, u podnevnim satima pljuskovi i grmljavina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Promjenjiva naoblaka s kišom i oblačnim vremenom obilježit će sutrašnji dan.

U nedjelju će od sredine dana mjestimice padati kiša te će biti pljuskova i grmljavine. Time će se nastaviti loše vrijeme kakvo je bilo u ovome tjednu. Od 15 sati mogući su pljuskovi uz osjetni pad temperature, koja u Varaždinu neće prelaziti 20 °C.

Dodajmo da je vjerojatnost za kišu moguća ne samo u sjeverozapadnim krajevima, već u većem dijelu zemlje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Nadarena varaždinska stolnotenisačica Bruna Borovec na natjecanju u Portugalu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najbolja varaždinska juniorka šesnaestogodišnja Bruna Borovec i članica varaždinskog STK Starr, nastupit će za juniorsku reprezentaciju Hrvatske te ovoga vikenda, od 15. do 17. svibnja, zaigrati na WTT Youth Contender Vila Real međunarodnom stolnoteniskom Turniru koji se igra u Portugalu.

Bruna Borovec će braniti stolnoteniske boje Varaždina i Hrvatske u ženskim kategorijama U17 i U19 te pokušati izboriti što bolji plasman na prvome takvom turnirskom natjecanju u Europi nakon 15 mjeseci COVID stanke.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!