Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinske primalje otvorile vrata rodilišta budućim majkama kako bi ih pripremile za “njihov” dan

Objavljeno:

- dana

DAN PRIMALJA

Varaždinska bolnica danas je bila u znaku beba, majki i primalja. Varaždinske “babice” u svojim su radnim prostorijama organizirale Dan otvorenih vrata povodom obilježavanja Međunarodnog dana primalja.

Ovaj se dan obilježava 5. svibnja, a svrha manifestacije otvorenih vrata je upoznavanje, druženje i povezivanje primalja i rodilja kako bi se kod budućih majki otklonili bilo kakvi strahovi od poroda i babinja.

“Ovo je prilika da buduće majke upoznaju primalje, da se povežu i uspostave partnerski odnos kako bi bez straha doživjele taj čarobni trenutak u svome životu”, kazala je Ksenija Horvatić, v.d. glavne sestre rađaone i patologije trudnoće, koja je na toj funkciji zamijenila Eriku Spirić, poznatu varaždinsku “babicu” koja je nedavno otišla u mirovinu, a za svoj je rad dobila i nagradu UNICEF-a.

Uloga primalja

Dan otvorenih vrata organiziran je kroz neformalno druženje i upoznavanja majki te budućih majki sa primaljama te obilazak rodilišta.

“To će rodiljama uliti više povjerenja u primalje i lakše će se opustiti kada dođu na porod”, ističe naša sugovornica.

U varaždinskoj bolnici trenutačno je 27 primalja, od kojih najveći broj radi u rađaoni.

Primalje ističu kako je njihova uloga važna ne samo u zdravstvenom sustavu nego i u cjelokupnoj zajednici jer njihov rad uključuje prenatalnu edukaciju i pripremu za roditeljstvo, zaštitu ženskog zdravlja i skrb o djeci. Samo značenje hrvatskog izraza primalja dolazi od riječi “primiti” što znači da je to osoba koja prva prihvati (primi) novorođenče kad se rodi.

” Primalja nije liječnik ni medicinska sestra, ona je zdravstveni djelatnik koji je uz ženu i obitelj tijekom porođaja, a trebala bi biti uz njih i tijekom cijele trudnoće i perioda babinja”, smatraju primalje.

Sve zainteresirane žene s primaljama se mogu upoznati i kroz tečaj za trudnice koji se redovito organizira u OB Varaždin. Tečaj se sastoji od četiri dolazaka te se na kraju organizira grupni obilazak rodilišta i rađaone za polaznike tečaja.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

FOTO Otvoren spomenik poginulim policajcima: “Nadaleko je poznato koliko je sjever Hrvatske dao u obrani RH”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Domovinskom je ratu poginulo i nestalo 37 policajaca Policijske uprave Varaždin, a koja bi danas pokrivala Varaždinsku i Međimursku županiju, odnosno pripadnika SJP „Roda“ Varaždin i drugih ustrojstvenih jedinica.

Njima u čast danas je kod zgrade PU varaždinske u Varaždinu vrlo svečano i s puno pijeteta otvoren spomenik.

Obitelji poginulih i nestalih policajaca položile su ruže kod novog spomenika uz pjesmu policijske klape sv. Mihovil.

Uz branitelje i policajce počast su došli odati i brojni uvaženi gosti na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Stigao je i državni tajnik Darko Nekić, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić i njegov međimurski kolega Ivan Sokač. Uz župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i zamjenika župana Međimurske županije Josipa Griveca došao je i Ivan Jarnjak, ratni ministar. Saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici također su se došli pokloniti žrtvama Domovinskog rata, kao i brojni drugi gosti.

Biskup u miru, mons. Mrzljak blagoslovio je spomenik.

– Od 185 policijskih službenika koji su prije 30 godina iz tadašnje Policijske uprave Varaždin otišli u Vukovar njih 21 je tamo poginuo. Ukupno 37 njih su položili živote za Domovinu, a sada smo kao mjesto pijeteta otvorili ovaj spomenik – rekao je Benčić.

Ministar Božinović istakao je da mu je žao što se sa spomenikom toliko čekalo te dodao da mu je drago što je on ipak otvoren u mandatu njegove vlade.

– Varaždinski policajci zaslužili su ovakav spomenik i priznanje. Drago mi je da su se ovdje okupili i sudionici tog razdoblja, ratnici i njihov ratni ministar te cjelokupni vrh policije. Nadaleko je poznato koliko je ovaj kraj, ondašnja Policijska uprava Varaždin, dala u obrani Republike Hrvatske. Varaždinski dragovoljci su bili na svim ratištima, a zlatnim će slovima ostati upisan njihov doprinos obrani Vukovara. U tim su ratnim danima pokazali da Hrvatska diše kao jedno – objasnio je ministar Božinović, ponovivši da je Varaždincima i Međimurcima zahvalna cijela Hrvatska.

Nastavite čitati

Život i društvo

Evo koliko se građana dosad samopopisalo u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj traje popis stanovništva.

U prvoj fazi provedbe popisa, do 26. rujna, građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo.

U ponedjeljak počinje digitalno popisivanje stanovništva, kazne za odbijanje idu do 5000 kuna

Državni zavod za statistiku svaki dan objavljuje podatke o tome koliko se građana samo popisalo.

U četvrtak, 16. rujna, u prvoj fazi provedbe popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), do 15 sati uspješno je popisano više od 342.000 građana.

Najviše se ljudi samopopisalo u Gradu Zagrebu, njih 109.662.

U Varaždinskoj se županiji do četvrtka popisalo 11.876 građana, a u Međimurskoj njih 7341.

Samo dan ranije, 15. rujna, bilo je 9467 građana koji su se sami popisali u Varaždinskoj županiji, a u Međimurju 6011. Podaci govore o tempu kojim se građani odluče popisati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje