Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinske primalje otvorile vrata rodilišta budućim majkama kako bi ih pripremile za “njihov” dan

Objavljeno:

- dana

DAN PRIMALJA

Varaždinska bolnica danas je bila u znaku beba, majki i primalja. Varaždinske “babice” u svojim su radnim prostorijama organizirale Dan otvorenih vrata povodom obilježavanja Međunarodnog dana primalja.

Ovaj se dan obilježava 5. svibnja, a svrha manifestacije otvorenih vrata je upoznavanje, druženje i povezivanje primalja i rodilja kako bi se kod budućih majki otklonili bilo kakvi strahovi od poroda i babinja.

“Ovo je prilika da buduće majke upoznaju primalje, da se povežu i uspostave partnerski odnos kako bi bez straha doživjele taj čarobni trenutak u svome životu”, kazala je Ksenija Horvatić, v.d. glavne sestre rađaone i patologije trudnoće, koja je na toj funkciji zamijenila Eriku Spirić, poznatu varaždinsku “babicu” koja je nedavno otišla u mirovinu, a za svoj je rad dobila i nagradu UNICEF-a.

Uloga primalja

Dan otvorenih vrata organiziran je kroz neformalno druženje i upoznavanja majki te budućih majki sa primaljama te obilazak rodilišta.

“To će rodiljama uliti više povjerenja u primalje i lakše će se opustiti kada dođu na porod”, ističe naša sugovornica.

U varaždinskoj bolnici trenutačno je 27 primalja, od kojih najveći broj radi u rađaoni.

Primalje ističu kako je njihova uloga važna ne samo u zdravstvenom sustavu nego i u cjelokupnoj zajednici jer njihov rad uključuje prenatalnu edukaciju i pripremu za roditeljstvo, zaštitu ženskog zdravlja i skrb o djeci. Samo značenje hrvatskog izraza primalja dolazi od riječi “primiti” što znači da je to osoba koja prva prihvati (primi) novorođenče kad se rodi.

” Primalja nije liječnik ni medicinska sestra, ona je zdravstveni djelatnik koji je uz ženu i obitelj tijekom porođaja, a trebala bi biti uz njih i tijekom cijele trudnoće i perioda babinja”, smatraju primalje.

Sve zainteresirane žene s primaljama se mogu upoznati i kroz tečaj za trudnice koji se redovito organizira u OB Varaždin. Tečaj se sastoji od četiri dolazaka te se na kraju organizira grupni obilazak rodilišta i rađaone za polaznike tečaja.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Policija na cestama: i ovoga vikenda pojačano se nadzire promet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske i ovog će vikenda, na svim dionicama cesta na području Varaždinske županije, pojačano nadzirati promet svih sudionika u prometu.

Tom će prilikom provoditi mjere i radnje na sprječavanju prekršaja iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“ i zaštite najugroženijih skupina sudionika u prometu.

Tijekom vikenda policijski službenici će na području Postaje prometne policije Varaždin ciljano pojačano nadzirati promet i kontrolirati vozače na prisutnost alkohola i/ili droga.

– Skrećemo pozornost građanima da prilikom sudjelovanja u prometu poštuju prometne propise, a posebno one koji se odnose na poštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje, nekorištenje sigurnosnih pojasa i druge. Također molimo sve sudionike u prometu za strpljenje i usredotočenost na promet te da poštivanjem prometnih propisa svi zajedno doprinesemo višoj razini sigurnosti u našoj županiji – ističu iz PU varaždinske.

Nastavite čitati

Život i društvo

Osnovano prvo Dječje gradsko vijeće Lepoglave, gradonačelnik postao Leon Funtek

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Temeljem odluke gradonačelnika Grada Lepoglave, u studenom ove godine raspisani su izbori za vijećnike Dječjeg gradskog vijeća Grada Lepoglave.

Izbori su provedeni u tri osnovne škole s gradskog područja i na njima je izabrano 18 vijećnika koji su 2. prosinca u Lepoglavi održali konstituirajuću sjednicu prvog Dječjeg gradskog vijeća Grada Lepoglave na kojoj je za dječjeg gradonačelnika izabran Leon Funtek iz OŠ Ante Starčevića iz Lepoglave, a za njegove zamjenice Lorena Mežnarić iz OŠ Ivana Rangera iz Kamenice i Lana Hrženjak iz OŠ Izidora Poljaka iz Višnjice.

Novoizabrani dječji gradonačelnik tom je prigodom izrazio ponos izborom za dječjeg gradonačelnika. Istaknuo je da je po pitanju uvjeta života djece u Gradu Lepoglavi sve u najboljem redu, a da će u budućnosti, u suradnji s gradonačelnikom, raditi na tome da se postojeći uvjeti dodatno nadograde.

U tom će imati i podršku Dječjeg gradskog vijeća u koje su, uz dječjeg gradonačelnika i njegove zamjenice, izabrani Laura Barbir, Marko Maček, Gabi Križanec, Karla Jug, Tin Bencek, Dora Dumešić, Benjamin Novačić Milošević, Vinko Dubovečak, Adam Držaić, Karlo Držaić, Patrik Ježovita, Vanja Godinić, Ana Milešić, Martina Đura i Katarina Hiržin.

Grad Lepoglava je 2017. godine i službeno postao Grada prijatelja djece koji je osnivanjem Dječjeg gradskog vijeća potvrdio taj status. Na to je, čestitajući svim članovima Dječjeg gradskog vijeća i dječjem gradonačelniku i njegovim zamjenicama na izboru, istaknuo gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

– Siguran sam da će prijedlozi i ideje koje će stizati od članova Dječjeg gradskog vijeća uvelike pomoći da naš grad krojimo po mjeri naše djece jer upravo su ona budućnost našeg grada – poručio je gradonačelnik Škvarić podsjetivši pri tom na velika gradska ulaganja i potpore mladima i obrazovanju.

Čestitke na izboru i podršku u budućem radu članovima Dječjeg gradskog vijeća uputio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Hrvoje Kovač. Pozvao ih je na davanje prijedloga i ideja te da budu aktivni dionici planiranja razvoja Grada Lepoglave, posebice kad su u pitanju potrebe djece.

Dječje gradsko vijeće Grada Lepoglave predstavničko je tijelo djece s gradskog područja osnovano s ciljem ostvarivanja prava djece na aktivno sudjelovanje u životu Grada Lepoglave. Ono će djeci osigurati slobodno izražavanje mišljenja, iznošenje prijedloga i sudjelovanje u procesu donošenja odluka kojima se podiže kvaliteta življenja u Gradu Lepoglavi. Također, upoznavat će gradsku vlast s problemima i predlagati rješenja od interesa za djecu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje