Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Varaždinske primalje otvorile vrata rodilišta budućim majkama kako bi ih pripremile za “njihov” dan

Objavljeno:

- dana

DAN PRIMALJA

Varaždinska bolnica danas je bila u znaku beba, majki i primalja. Varaždinske “babice” u svojim su radnim prostorijama organizirale Dan otvorenih vrata povodom obilježavanja Međunarodnog dana primalja.

Ovaj se dan obilježava 5. svibnja, a svrha manifestacije otvorenih vrata je upoznavanje, druženje i povezivanje primalja i rodilja kako bi se kod budućih majki otklonili bilo kakvi strahovi od poroda i babinja.

“Ovo je prilika da buduće majke upoznaju primalje, da se povežu i uspostave partnerski odnos kako bi bez straha doživjele taj čarobni trenutak u svome životu”, kazala je Ksenija Horvatić, v.d. glavne sestre rađaone i patologije trudnoće, koja je na toj funkciji zamijenila Eriku Spirić, poznatu varaždinsku “babicu” koja je nedavno otišla u mirovinu, a za svoj je rad dobila i nagradu UNICEF-a.

Uloga primalja

Dan otvorenih vrata organiziran je kroz neformalno druženje i upoznavanja majki te budućih majki sa primaljama te obilazak rodilišta.

“To će rodiljama uliti više povjerenja u primalje i lakše će se opustiti kada dođu na porod”, ističe naša sugovornica.

U varaždinskoj bolnici trenutačno je 27 primalja, od kojih najveći broj radi u rađaoni.

Primalje ističu kako je njihova uloga važna ne samo u zdravstvenom sustavu nego i u cjelokupnoj zajednici jer njihov rad uključuje prenatalnu edukaciju i pripremu za roditeljstvo, zaštitu ženskog zdravlja i skrb o djeci. Samo značenje hrvatskog izraza primalja dolazi od riječi “primiti” što znači da je to osoba koja prva prihvati (primi) novorođenče kad se rodi.

” Primalja nije liječnik ni medicinska sestra, ona je zdravstveni djelatnik koji je uz ženu i obitelj tijekom porođaja, a trebala bi biti uz njih i tijekom cijele trudnoće i perioda babinja”, smatraju primalje.

Sve zainteresirane žene s primaljama se mogu upoznati i kroz tečaj za trudnice koji se redovito organizira u OB Varaždin. Tečaj se sastoji od četiri dolazaka te se na kraju organizira grupni obilazak rodilišta i rađaone za polaznike tečaja.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

FOTO Ivanečki Crveni križ u Sisak uputio donaciju u vrijednosti 117.438 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec nastavlja sa prikupljanjem donacija za potresom pogođena područja pa je tako u suradnji s djelatnicima Mullera Lumini Varaždin i građanima Donje Višnjice i okolice prikupljena donacija prehrambenih i higijenskih potrepština te odjeće u iznosu 117.438,09 kuna.

Djelatnici trgovine  Muller Lumini u Varaždinu zajedno su se organizirali i prikupili su 142 komada higijenskih artikala u vrijednosti 1.427,19 kuna (te nadodali donaciju pravne osobe Muller Lumini Varaždin od 11 komada slatkiša u iznosu 192,90 kuna).

Građani Donje Višnjice i okolnih mjesta prikupili su 426 kilograma hrane u vrijednosti 9.000 kuna. GDCK Ivanec doniralo je sa svoje rezerve za pripremu i djelovanje u katastrofama 173 novih odjevnih artikala u vrijednosti 1.768,00 kn, 31.000 higijenskih artikala u vrijednosti 50.000 kuna, 2.380 kilograma hrane u vrijednosti 50.000 kuna te 101 pokrivač u vrijednosti 5.050 kuna.

Sve zajedno to čini donaciju 3242 higijenskih artikala u iznosu 51.427,19 kuna, 2806 kilograma hrane u iznosu 59.000 kuna, 11 komada slatkiša u iznosu 192,90 kuna, 173 odjevnih artikala u iznosu 1768,00 kuna te 101 pokrivač u iznosu 5.050 kuna. Donacija je predana u Centralno skladište u Sisku, a za prijevoz donacije zaslužan je DVD Maruševec.

– Ovom prilikom želimo zahvaliti svima koji su sudjelovali u prikupljanju donacija, a posebice Muller-u Lumini, građanima Donje Višnjice i DVD Maruševec. Ponosni smo na zajedništvo i solidarnost kojima imamo priliku svjedočiti svaki dan. Zajedno smo učinili veliku stvar i naše donacije će pomoći onima kojima je trenutno to zaista najpotrebnije – ističu iz GDCK-a Ivanec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Terezija Golubić – nesebična humanitarka i “dobra duša” Kotoribe!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Kotoriba Ljubomir Grgec upriličio je prijam za najvolonterku Međimurja u 2020. godini, Kotoripčicu Tereziju Golubić.

Primanje je održano u srijedu, 20. siječnja, u općinskoj vijećnici, a prisustvovali su mu i zamjenik načelnika Roberto Ujlaki, pročelnica Karolina Bajkovec Horvat, župnik Župe Kotoriba vlč. Ivan Kljunić, predsjednica župnoga Caritasa Ana Kalinić te predstavnici medija.

– Drago mi je što su moji sumještani na županijskoj razini priznati što se tiče humanitarnog rada. Naše općinsko Socijalno vijeće usko surađuje s Caritasom i brine za mještane u potrebi. Problem ovih vremena je što ljudi odbijaju pomoć pa svi zajedno moramo biti ustrajni kako bismo im pomogli – rekao je Grgec.

Žitelj(k)e Kotoribe je pohvalio za prikupljanje pomoći za stradale u potresu, ali i socijalnu osjetljivost koju su pokazali uključenjem u humanitarnu akciju za Luciju Fleten iz Cirkovljana, koja je u nesreći izgubila nogu.

Veliko srce

Volonterski doprinos Terezije Golubić prepoznao je župni Caritas koji ju je prijavio na natječaj. Golubić volontira već niz godina, a župljani je ističu kao nesebičnu humanitarku, ženu velikoga srca i “dobru dušu” Kotoribe.

– Od srca zahvaljujem na ovome prijmu, nastojat ću se i dalje angažirati kako bih i druge potaknula na isto! – poručila je međimurska najvolonterka. Županijska nagrada za volontiranje obično se na tradicionalnoj svečanosti uručuje pred Božić. Ove je godine svečanost izostala zbog epidemioloških mjera, no župan Međimurske županije Matija Posavec susreo se s ovogodišnjim dobitnicima priznanja za najvolontere, želeći im tako čestitati na njihovom predanom radu, humanosti i pomoći našim sugrađanima u godini koja je bila itekako izazovna.

Terezija s drugim članicama Caritasa najprije prikuplja robu. Potom sjedaju u kombi te idu od jedne kuće do druge.

– Uvijek je na usluzi kad je čovjeku najteže, kada treba nekome očistiti kuću, donijeti drva, upaliti vatru u peći, otići u ljekarnu i trgovinu… Tako je bilo i cijele ove godine kada su zbog epidemije mnogi morali biti u svojim kućama – kažu iz Caritasa župe Kotoriba.

Najboljoj volonterki Međimurske županije uručena je i prijelazna nagrada „Najveće srce Međimurja“, koju je izradio Srećko Radek.

– Čestitam Tereziji na ovoj nagradi, a svim članovima župnog Caritasa zahvaljujem što svoje slobodno vrijeme nesebično daju za druge. Hvala i predsjednici Ani Kalinić, kao i župniku Ivanu Kljuniću, što toliko dobro vode ovu organizaciju. Naša humana misija se nastavlja. U dogovoru smo da se osnuje Fond za pomoć Kravarskom, gdje je u potresu stradala crkva – istaknuo je Grgec, koji je Tereziji predao buket cvijeća i prigodan poklon.

Nastavite čitati