Povežite se s nama

Zabava & Stil

“Tu za repu, tu za ljen, tu za masno zelje” – maske tjeraju zimu i prizivaju buđenje prirode

Objavljeno:

- dana

Kao i gotovo sva ostala društvena događanja u zadnjih godinu dana, ni fašničke manifestacije ove veljače neće biti održane. Pandemija koronavirusa i mjere za njezino suzbijanje ne ostavljaju nikakav prostor za održavanje pokladnih običaja, fašničkih povorki i druženja pod maskama.

No, to nas ne sprečava da se podsjetimo na fašničku tradiciju na sjeveru Hrvatske, najpoznatije pokladne običaje i atmosferu koja je vladala tijekom veljače prošle godine.

Središćanske maškare šezdesetih

Fašnički svetki

Maske i prerušavanje stari su gotovo koliko i čovječanstvo. Još iz vremena paleolitika pronađeni su tragovi prerušenih likova sa životinjskim maskama. Maske su prikazivale jelene, vukove, medvjede i druge životinje koje su u tom trenutku okruživale čovjeka. Današnji pokladni običaji dolaze iz dva različita smjera. Jedan se oslanja na kultove animizma i totemizma, dok je drugi novijeg datuma i razvijen je u građanskom društvu.

U svakodnevnom govoru koristi se nekoliko naziva za ovo razdoblje: karneval, fašnik, poklade i maškare. Karneval dolazi od talijanskog naziva za meso („carne“) i glagola dizati („levare“) te znači „dignuti, maknuti meso“. Fašnik je njemačkog porijekla: korijen mu je riječ „Fasching“, što znači „isprazniti zadnju čašu prije posta“. Oba ova naziva govore o veselju prije korizme. Posljednja dva se odnose na običaje prerušavanja, pa se tako naziv maškare izvodi iz mletačkog termina „màscara“ u značenju „maska“, a poklade iz praslavenskoga glagola *klasti („baciti“, „staviti“), koji se odnosi na običaj stavljanja maski.

Pokladni običaji padaju u vrijeme kasne zime, kada dani postaju sve duži, a sunčeva svjetlost sve jača. Prakticiranjem pokladnih običaja ljudi su tijekom povijesti obredno ispraćali zimu i hladnoću, odnosno zle sile, a prizivali sunce i proljeće, buđenje prirode i plodnost.

Fašničko razdoblje svake godine pada u drugo vrijeme jer se veže na Uskrs, koji je pomičan datum. U tradicijskoj kulturi poznato je nekoliko „fašničkih svetki“. To su „vrteča sreda“, „tusti četrtek“, „plantavi petek“, „čokljava sobota“ i „fašinska nedelja“. Danas više gotovo nitko ne održava fašničke povorke na “fašenjski tork”, već su one prebačene na nedjelju, koja je neradni dan. Razlog leži i u činjenici da danas gotovo svaka općina i grad ima fašničke programe, pa kako bi se ljudima omogućilo da sudjeluju na čim više njih, raspoređeni su tijekom nekoliko uzastopnih vikenda, počevši od kraja siječnja.

Pokladni običaji njeguju se na području cijele Hrvatske u različitim oblicima. U najvećem broju slučajeva riječ je o miješanju starinskih običaja i onih preuzetih iz građanskog načina maskiranja. Međimurje je u ovoj priči specifično jer je kao malo koja druga regija u Hrvatskoj aktivno održala tri zasebne tradicijske maske – pikače, lafre i čaplje.

Tradicijske maske

Proces izrade maske „pikač“ zaštićen je kao nematerijalno dobro Republike Hrvatske. Maska „pikač“ nastaje tako da se izrade lanci od slame te se potom njima u potpunosti omota cijela osoba. Na glavu joj se stavlja košnica, a u rukama drži granu pikača. Po tome je i cijela maska dobila ime.

Lafre su drvene maske koje se stavljaju na lice, a na njima dominiraju rogovi te istaknute „lampe“. Izrađuju se od vrbova drveta, obrađuju se tako da se tek u grubim crtama prepoznaje o kojoj se životinji radi te se mogu dodatno urediti krznom ili jarkim prirodnim bojama. Osobe koje ih nose nazivaju se naphanci. Oni se odijevaju u bijelu odjeću (hlače i košulje) koje se onda „napšu“ (napune) slamom.

Treća vrsta tradicijskih maski su čaplje. Te maske sastoje se od drvene maske u obliku glave čaplje ili neke druge vodene ptice, koja se nalazi na dugom štapu. Taj štap u ruci drži osoba koja je prekrivena bijelom plahtom tako da se uopće ne vidi. Čaplje proizvode zvuk. One „klepeću“ uz pomoć uzice koju čovjek ispod plahte poteže te tako gore-dolje pomiče donju čeljust maske. I kada smo ove godine već zakinuti za fašničke ludorije, podsjetimo se fotografijama nekih od najoriginalnijih maski s prošlogodišnjih karnevala.

Zabava & Stil

Antunovo v Marofu uz obilje glazbe, radionica, sajmovanja i predstava

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sukladno epidemiološkoj situaciji i još uvijek važećim mjerama koja vrijede za javna okupljanja, ovogodišnje Antunovo v Marofu održat će se u prigodnom izdanju, kroz dva vikenda.

U subotu, 12. lipnja kod Kulturnog centra Ivan Rabuzin posjetitelje od 10  do 14 sati očekuju sajam domaćih proizvoda, te likovna kolonija povodom 100 godina Ivana Rabuzina.

Bit će održan i Marofski modni buvljak, potom dramska radionica, predstavljanje radionica zbora, plesa, kreativnog pisanja te nordijskog hodanja iz projekta Nemirni umirovljenici.

Predstavit će se i plesne skupine ” M- fit” plesnog studia, u Dječjem kutku biti će likovna radionica Društva Naša djeca novi Marof, a DVD Novi Marof ispod kulturnog centra imat će promociju vozila, svojih aktivnosti uz animaciju novih članova.

U subotu poslijepodne od 17 sati najmlađe očekuje besplatna dječja predstava “Vuka se ne bojim ja”  kazališne skupine Pinklec na vanjskoj pozornici.

U  18 sati u KC Ivan Rabuzin biti će projekcija dokumentarnog filma Starac i roda – priča o Klepetanu. U organizaciji Inn bara, u večernjem terminu očekuje vas glazbeni nastup Terce, sukladno važećim mjerama.

LD Grebengrad na streljani u Madžarevu u subotu i nedjelju organizira gađanje letećih meta u disciplini sportski trap.

U nedjelja, 13. lipnja, na sam blagdan sv. Antuna Padovanskog, u župnoj crkvi biti će blagoslov djece u 10 sati, slijedi procesija ulicama grada u 10.30, dok će svečanu svetu misu u 11 sati predvoditi vlč. Anđelko Cindori.

Na igralištu NK Novi Marof, od 9 sati je na rasporedu streličarski turnir u organizaciji SK Grebengradski streličari.

Od 16 sati u Dječjem kutku kod održat će se Retroigraonica Društva Naša djeca Novi Marof, od 17 sati nastup plesnih skupina Plesnog studia Spin box i u 18 sati dječja predstava kazališta Šareni svijet. Spomenuti dječji programi odvijat će se na vanjskom prostoru KC Ivan Rabuzin.

– Za vikend 18. i 19. lipnja, u očekivanju dodatnog popuštanja epidemioloških mjera, očekuju vas ŠRD Novi Marof, Pinta, naši lovci u svojim standardnim promocijama uz  zabavni program, sportaši, program u Staroj školi, a o konkretnim satnicama i eventualnim dopunama programa, javnost namjeravamo  naknadno informirati. Dođite, prošećite, podržite izvođače i izlagače i zajedno se veselimo u dozvoljenim okvirima – ističu u TZ Grada Novog Marofa.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Damir Kedžo ove subote pjeva u dvorištu palače Sermage

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 12. lipnja, s početkom u 20 sati i 30 minuta u dvorištu palače Sermage održat će se koncert Damira Kedže pod nazivom „Poljubi me sad“.

– Konačno mogu najaviti koncerte i to me čini „živim“ i neizmjerno sretnim. Veselim se konačno vidjeti ljude, pjevati uživo. Smisao mog bavljenja glazbom jeste pjevanje s ljudima uživo, koncerti i ta razmjena energije koju donose – poručuje Damir Kedžo uoči svog prvog koncerta u Varaždinu, te dodaje:

– Varaždin je jedan od najljepših gradova koje sam posjetio, grad baroka, kulture, prekrasnih ljudi od kojih je puno onih koji su me stalno pitali kada ću tamo imati koncert i evo me, tu sam konačno – rekao je Kedžo.

U Varaždinu će 12. lipnja Kedžo održati svoj prvi samostalni koncert i prvi put uživo publici izvesti aktualni hit, singl pjesmu „U nama“.

Bend i Damir vrijedno vježbaju i pripremaju se kako bi publici dali najbolju moguću svirku.

– Osjećam veliku sreću jer sam konačno u Varaždinu i imam koncert i veliku odgovornost da to bude najbolje što ja i moj bend znamo. Obećavamo vam najbolju moguću svirku i atmosferu. Dat ću vam sve svoje pjesme i emocije, jedva sam čekao koncerte i sve vas vidjeti uživo. Pjevat ćemo sve pjesme koje volite, jedva čekam čuti kako pjevamo „Divlji vjetre“, „Poljubi me sad“, „Sve u meni se budi“, „Hram“, „365“… uz vaše glasove sve moje pjesme najbolje zvuče – raduje se Kedžo.

Koncert u Varaždinu održava se na otvorenom i posjetitelji ne trebaju imati potvrdu o cijepljenju, PCR test ni potvrdu o preboljenoj koroni.

– Osigurali smo sve epidemiološke uvjete, imamo potvrdu da je događaj siguran za sve posjetitelje i dođite nam da se družimo i pjevamo. Ponesite svoje ulaznice ili potvrde o online kupnji i vidimo se 12. lipnja u Varaždinu u dvorištu palače Sermage – pozivaju organizatori.

Suorganizator koncerta je HNK u Varaždinu u sklopu projekta Ministarstva kulture i medija RH „Jer svirati se mora“.

Vrata dvorišta će biti otvorena u od 19 sati i 30 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!