Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Otkriven prvi spomenik Franji Tuđmanu na sjeverozapadu: “Ovo je povijesni događaj”

Objavljeno:

- dana

SVEČANOST U MARČANU

Prvi spomenik u sjeverozapadnoj Hrvatskoj u čast dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, svečano je otkriven i blagoslovljen u Marčanu u Općini Vinica.

Na svečanost su stigli članovi njegove obitelji, Miroslav i Stjepan Tuđman, ali i njegovi suradnici, general Stjepan Adanić, koji je bio vojni savjetnik prvog hrvatskog predsjednika, kao i Mirko Ramušćak, njegov savjetnik za upravno-pravna pitanja.

Anđelko Stričak, Miroslav Tuđman, Stjepan Tuđman i Marijan Kostanjevac

Stigli su brojni drugi uzvanici, kao i mještani Vinice te susjednih općina, njih 300-tinjak.

Spomenik je djelo kipara Slavka Bunića, izrađen je iz viničkog kamena vinicita, a ispred Pastoralnog centra sv. Josipa u Marčanu postavljen je na inicijativu viničkog župnika Valenta Posavca.

– Dr. Franjo Tuđman je tvorac moderne Hrvatske i ovo je povijesni događaj. Spomenik njemu u čast odlučili smo postaviti povodom 25. godišnjice nezavisne Hrvatske kako bismo na što dostojniji način obilježili ovu važnu obljetnicu. Franjo Tuđman je osjetio strahote lepoglavske kaznice, a sam Bog ga je poslao. Zasjao je u noći dok se zlo spremalo Hrvatskoj. Slobodan sam ga usporediti s Mojsijem, kojeg je Jahve izabrao da oslodi njegov narod iz egipatskog ropstva. Franjo Tuđman je ostvario tisućljetni san Hrvata za vlastitom državom, a ovaj kip je trajna zahvalnost našega kraja – rekao je vlč. Posavec.

Vinički župnik Valent Posavec, inicijator postavljanja spomenika

Vinički načelnik Marijan Kostanjevac istaknuo je da nismo imali većeg Hrvata od ponosnog i prkosnog Zagorca. – Danas se prisjećamo i svih hrvatskih branitelja koji su dali svoj život za Domovinu, a među njima su i hrvatski vitez Mladen Kasun i ročnik Dario Gašparić. Danas nam više nego ikada treba jedinstvo, uvažavanje, poštovanje i ljubav prema Domovini. Moramo se okrenuti radu – rekao je Kostanjevac.

Kostanjevac: Danas nam više nego ikad treba jedinstvo, uvažavanje, poštovanje i ljubav prema Domovini

Zahvalu svima koji su podigli spomenik uputio je Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika, koji je u Vinicu stigao i kao osobni izaslanik Andreja Plenkovića. – Ovaj spomenik simbolizira sve hrvatske branitelje i sve druge koji su se godinama žrtvovali za samostalnost Hrvatske, on je  podsjetnik kako živjeti i brinuti se za svoju domovinu – naveo je.

Miroslav Tuđman, sin prvog hrvatskog predsjednika

Saborski zastupnik Anđelko Stričak je pak podsjetio da je upravo u Vinici osnovan prvi centar za obuku posebne jedinice policije, iz kojeg je izrasla 5. bojna Tigrovi, koja je potom prerasla u 7. gardijsku brigadu Puma.

Nije zaboravio spomenuti ni 104. brigadu, kao ni sve druge branitelje i policajce koji su se u Domovinskom ratu borili na ratištima od Vukovara do Dubrovnika.

Kako izgleda spomenik, pogledajte u fotogaleriji.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Čehokova lista: Hoće li Bosilj nakon Korza zatvoriti Stančić i Kapucinski trg?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezavisna lista dr. sci. Ivana Čehoka zbog mnogih upita i otvorenoga nezadovoljstva građana činjenicom da nisu mogli slobodno proći Korzom na dan otvorenja „Adventa u Varaždinu“, reagirala je priopćenjem.

U priopćenju ističu da se nikada u povijesti Varaždina nije dogodilo da gradonačelnik zabrani građanima slobodni pristup glavnome gradskom trgu – Korzu, čak ni u pogibelji i ratu!

– Ne ulazeći u odluku stožera da se za koncerte na otvorenom traži covid potvrda, to nikako ne može i  nije razlog da se zatvaraju cijeli trgovi, za to nema zakonskoga uporišta, osobito obavijest o takvoj odluci ne može potpisati Turistička zajednica grada. Kako je vidljivo na fotografiji, riječ je o koncertu na kojem je jedva bilo 400 ljudi, trg je ionako pregrađen adventskim kućicama i besmisleno je npr. građanima s malom djecom braniti pristup vlakiću na Korzu ili slobodnu šetnju, i to na adventskoj manifestaciji. Koncert se mogao ograditi i bez bilo kakve zabrane građanima da šeću Korzom.

Nakon što je uspio ono što nikom nikad nije palo ni na pamet – da obustavi od primjene odluku koju je Vijeće donijelo na njegov prijedlog, dakle svoj vlastiti akt, nakon što je zabranio da se na Vijeću raspravlja o kazalištu koje je upravo on izvrgnuo medijskom sramoćenju, nakon što je postavljao ljude bez natječaja na čelo gradskih ustanova i tvrtki, Bosilj je još jednom pokazao da mu je demokracija zadnja rupa na svirali. Tri dana nakon što je licemjerno tvrdio da razumije sve građane jer se „previše petljalo i stvoren je kaos“, zabranio je pristup običnim građanima koji uopće nisu ni znali da će Korzo biti zatvoreno zbog koncerta, dakle nešto što nema veze sa inače stavom građana o potvrdama – ističu i pitaju se koji je smisao adventskog ugođaja ako građani ne mogu slobodno šetati?

– Podsjećamo da gradska vlast troši kao pijani milijarder pa će na ovogodišnji „Advent u Varaždinu“ biti potrošeno oko milijun kuna, većinom iz proračuna grada i TZ Varaždin (dvostruko više nego 2019. kad je advent posjetilo najviše građana i gostiju), ali ne razmišlja o jednakosti i ravnopravnosti kao ni o pravu građana da slobodno šeću gradom. Pitamo se što je sljedeće: budući da je riječ o organiziranom okupljanju i da je najviše građana na Kapucinskom trgu ili subotom na Stančiću, hoće li Bosilj zatvoriti i Kapucinski trg ili Stančić?! Ne bismo se čudili – zaključuju.

Nastavite čitati

U fokusu

Batinić ne želi varaždinsko smeće u Jerovcu: Grad Ivanec i Ivkom pokreću spor na Upravnom sudu RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec, a danas je poručio da nastavlja s pravnom bitkom za interese građana i Grada Ivanca.

– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na čelu s ministrom Tomislavom Ćorićem (HDZ) odbilo je žalbu koju je Ivkom d.d. uputio na rješenje inspektora zaštite okoliša koji je ljetos naložio Ivkomu da na odlagalištu komunalnog otpada u Jerovcu mora dozvoliti prihvat otpada iz Varaždina, Varaždinskih Toplica, Beretinca, Cestice, Gornjeg Kneginca, Petrijanca, Sračinca, Vinice, Vidovca, Jalžabeta, Svetog Ilije, Svetog Đurđa, Trnovca Bartolovečkog te iz Malog i Velikog Bukovca, čemu su se Grad Ivanec (kao većinski vlasnik ove tvrtke i vlasnik deponija Jerovec) i Ivkom d.d. usprotivili. Ministarstvo je time odredilo da Ivkom mora otvoriti rampu za otpad koji prikuplja Čistoća d.o.o. Varaždin, a to je, slovom i brojkom – 10.000 tona do kraja 2022. – poručuju iz Grada Ivanca.

Ovakvo rješenje resornog ministarstva dočekano je, kažu u Gradu Ivancu, s čuđenjem, ne samo od vodstva i pravnih službi Grada i Ivkoma, već odvjetničke struke upućene u ovu problematiku.

– U korist toga govore brojni dokumenti i pravne činjenice, a iz kojih je i laiku razvidno da nikad nije bila predviđena mogućnost dovoza otpada iz drugih JLS-ova u Jerovec. Najnovija izjava varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) da se neće odustati od dovoženja varaždinskog otpada u Jerovec, koji su proteklih dana prenijeli i mediji, na građane Jerovca i okolice ponovno je izazvala efekt dolijevanja ulja na vatru – vijest da im se želi dovesti 10.000 tona varaždinskog smeća šokirala ih je. Građani se već dižu, ogorčeni su i na SDP-ovog gradonačelnika Bosilja i na HDZ-ovog ministra Ćorića i na obje političke garniture te najavljuju žestok bunt i blokadu prometnica – kažu u Gradu Ivancu.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić najavljuje nastavak pravne bitke za interese građana i Grada Ivanca.

– Protiv rješenja Ćorićeva ministarstva pokrećemo spor na Upravnom sudu RH. Odmah ćemo zatražiti privremenu mjeru odgode izvršenja rješenja inspektora do donošenja pravomoćne odluke Upravnog suda, zbog nepopravljive štete koje bi izvršenje takvog rješenja prouzročilo Gradu Ivancu i Ivkomu. Za obranu interesa Grada, građana i Ivkoma, na raspolaganju imam i druge pravne instrumente i poručujem građanima da ću ih, bude li zatrebalo, sigurno upotrijebiti – kategoričan je gradonačelnik Batinić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje