Povežite se s nama

Školstvo

Tulumarenje uz dobru knjigu

Objavljeno:

- dana

ZAŽIVIO PROJEKT TULUM S(L)OVA

Noćni čitateljski susreti kao početak trećeg ciklusa projekta Tulum s(l)ova održani su u čak 29 školskih knjižnica u Hrvatskoj.

Među knjižnicama koje su sudjelovale u ovom projektu je i sedam knjižnica škola iz Varaždinske županije: OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca, OŠ Sveti Ilija, OŠ Grofa Janka Draškovića iz Klenovnika, OŠ Petar Zrinski iz Jalžabeta, varaždinske VI. OŠ te Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škola te Prve gimnazije.

Od sova do zvijezda

Osim čitanja iz užitka testova prema slobodnom odabiru uz upaljene svijeće i baterijske lampe te druženja knjižnica preko skypea, u sklopu ovog događanja “čitači” su gledali filmove među kojima je bio i poznati film Društvo mrtvih pjesnika, igrali su kviz, igre asocijacija i pantomimu, sudjelovali su u parlaonici, radionicama fotografije i valcera, pa čak i promatrali zvijezde teleskopom i izrađivali sove od papira, koje su smještene na stablo u čitaonici koje će im biti dobro društvo tijekom tuluma.

– Radi usklađivanja s aktivnostima u školama za početak aktivnosti projekta, noćni čitateljski susret održat će se i ovog petka, 8. studenog. Toga dana s noćnim čitateljskim susretima projekt počinje devet škola, a među njima su i tri iz Varaždinske županije, OŠ Ivana Rangera u Kamenici i Srednja škola Ivanec – doznajemo od Draženke Stančić, stručne suradnice mentorice, školske knjižničarke OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca, inače autorice projekta Tulum s(l)ova kojeg je osmislila prije tri godine za ivanečku osnovnu školu, no kako je dobro prihvaćen od učenika i kolega, razradila ga je za cijelu Hrvatsku.

Autorica projekta Draženka Stančić najavila je proširenje projekta i na druge zemlje.

Inače, Tulum s(l)ova, projekt kojem je cilj čitanje iz užitka i čitanje naglas, počinje zadnjeg vikenda u listopadu noćnim čitateljskim susretom i traje godinu dana, kada se odlazi na čitanja u lokalnu zajednicu i to najmanje tri puta. Tako učenici čitaju malim pacijentima u bolnicama, muzejima, trgovima i drugim javnim manifestacijama.

– Sljedeći korak je pretvoriti čitanje u kulturnu uslugu lokalne zajednice, što je već pošlo za rukom Industrijsko-obrtničkoj školi iz Siska, čije učenike sada zovu kao goste raznih događanja koja se organiziraju u Sisku, a planiramo projekt proširiti i na druge zemlje – rekla je autorica projekta koji ima i natjecateljski karakter.

Bira se i najbolja knjižnica

– Običaj je i da se na kraju ciklusa bira najuspješnija knjižnica. Proglašenje najbolje knjižnice ove će se godine održati na Interliberu, 15. studenog. Glavni kriteriji za odabir su čestotnost čitanja i kreativnost u odabiru mjesta čitanja i osmišljavanju dodatnog programa, a na temelju zapisa na Facebooku i you tubeu, izvješća knjižnica i objava u medijima – najavila je Stančić zadovoljna što su učenici zaintresirani za ovaj projekt.

– Velik je to doživljaj za njih jer, uz čitanje i razne sadržaje koji su organizirani u školskim knjižnicama u sklopu Tuluma s(l)ova, knjižnice koje imaju za to uvjete organiziraju za učenike i spavanje u vrećama, što je poseban doživljaj – zaključila je Stančić.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

Školstvo

Maruševčani Maja Hanžek, Borna Možanić, Dorian Halamek i Renato Hum “rasturili” na natjecanju iz engleskog jezika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Početkom srpnja ove godine, već nakon završetka nastave, u Osnovnu školu „Gustav Krklec“ Maruševec stigle su sjajne vijesti o uspjehu učenika engleskog jezika na međunarodnom natjecanju Willkommen!

Natjecanje je organizirano za učenike engleskog jezika kao prvog stranog jezika (od 3. godine učenja) te njemačkog i francuskog kao drugog stranog jezika, priopćili su iz Općine Maruševec.

Zbog epidemioloških prilika održano je u online obliku, 22. svibnja. Osim pismene provjere poznavanja rječnika i gramatike, pisao se i kratki sastavak, koji je ponekad presudan kod kandidata s jednakim brojem bodova na testu.

Sudjelujući treću godinu zaredom na natjecanju, učenici iz Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec ostvarili su dosad najbolji uspjeh: čak 4 prva mjesta (zlatne medalje), 2 druga mjesta (srebrne medalje) i jedno 3. mjesto (brončanu medalju). Od ukupno 21 učenika koji su se ove godine prijavili na natjecanje, 7 ih je osvojilo medalju!

Prva mjesta su osvojili: Maja Hanžek iz 4. razreda, Borna Možanić iz 5., Dorian Halamek iz 6., te Renato Hum iz 7. razreda. Uz njih, 2. mjesto osvojili su Jelena Štrlek u kategoriji 3. razreda i Fran Kumrić u kategoriji 4. razreda, a 3. mjesto iz 4. razreda pripalo je Loreni Sekačić.

Ove su godine na devetom po redu natjecanju Willkommen sudjelovali učenici iz šest zemalja; Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Hong Konga i Hrvatske iz koje je bilo više od 100 natjecatelja.

Svi prijavljeni učenici pokazali su u prvom redu hrabrost da se okušaju u ovakvom tipu natjecanja, a uz to i zavidno znanje, a učenici koji su osvojili prva mjesta plasirali su se i u drugi krug natjecanja koji će se održati 25. i 26. rujna ove godine. Ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji smiješe im se primamljive nagrade, budući da je prijašnjih godina za pobjednike u finalnom krugu natjecanja bilo organizirano višednevno nagradno putovanje u Beč.

– Općina Maruševec čestita učenicima, njihovim mentorima i roditeljima na trudu, radu i posljedično uspjehu koji su pokazali na međunarodnom natjecanju, te vjerujemo da će upravo učenici naše škole ostvariti najbolje rezultate i u drugom krugu natjecanja u rujnu ove godine, stoji u priopćenju Općine Maruševec.

Nastavite čitati

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje