Povežite se s nama

U fokusu

FOTO “Organizirana skupina vandala i ljudskog šljama opljačkala i teško oštetila prapovijesni tumul”

Objavljeno:

- dana

GROZAN KULTUROCID U JALŽABETU

Na svjetski poznatom arheološkom krajoliku – Gomili u Jalžabetu, nepoznati su počinitelji su jučer, 12. rujna iskopali tunel i time ga trajno oštetili.

Iz varaždinske policije javljaju kako su na mjestu događaja policijski službenici uz pomoć pripadnika HGSS-a obavili očevid.

– Očevidom je utvrđeno da je od listopada prošle godine do 12. rujna nepoznati počinitelj iskopao tunel dubine sedam metara, te je došlo do urušavanja tunela na grobnoj konstrukciji arheološkog lokaliteta gdje iskope provodi Institut za arheologiju iz Zagreba –  javljaju iz varaždinske policije.

Arheolog Saša Kovačević, voditelj projekta Iron-Age-Danube istaknuo je kako je razina štete, ali i oštećenja nanijeta kulturnoj baštini Republike Hrvatske, možda i najveća u mirnodopsko vrijeme uopće, što se prapovijesne arheologije tiče.

– Na jednom od najpoznatijih lokaliteta u svom području te vrste u Jalžabetu desio se najgori kulturocid i vandalizirani čin. Dakle, jedna organizirana skupina vandala, lopova i ljudskog šljama provalila je u prapovijesni tumul i teško ga je oštetila i opljačkala predmete od keramike, željeza i bronce. To se desilo, mi smo na neki način ostali zatečeni, ali već drugi dan nakon otkrića nastavljamo raditi – izjavio je Kovačević te dodao kako su svi partneri Iron-Age-Danube projekta i dalje ustrajni u odluci da ovaj arheološki lokalitet i krajolik pretvore u turističko – edukativno mjesto.

– Ono što sad možemo napraviti jest hitna intervencija i zaštita spomenika jer predstavlja opasnost za zdravlje i život. Svakako ćemo tražiti sredstva od Općine, Grada i države da se uključe, jer sredstva koje smo dobili projektom ne pokrivaju ovaj trošak, odnosno nisu isplanirana u proračunu projekta – dodao je Kovačević.

Varaždinski policajci nastavljaju rad na utvrđivanju svih činjenica događaja, te poduzimaju mjere i radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Spomenimo i da je Gomila u Jalžabetu jedan od najvećih neistraženih grobnih humaka u Srednjoj Europi, s promjerom od oko 70 metara, a sačuvane visine više od osam metara. U sklopu projekta Iron-Age-Danube posjetit će ga projektni partneri i tako sudjelovati na arheološkim i multidiscipliniranim istraživanjima koja će pomoći, među ostalom, u razvijanju turizma u Jalžabetu, ali i cijeloj Varaždinskoj županiji.

Izvor: Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje