Povežite se s nama

Međimurje

Turiste u Međimurje privlače aktivni cikloturistički odmor, vinske ceste i domaća hrana

Objavljeno:

- dana

Pronaći svoje mjesto na sve zahtjevnijem i bogatijem turističkom tržištu izazov je s kojim se bore sve lokalne turističke zajednice.

I dok se neke prepuštaju vođenju i odlukama Hrvatske turističke zajednice, druge paralelno rade na razvijanju vlastitih turističkih proizvoda i brendova. Upravo među ove druge spada i Turistička zajednica Međimurske županije, koja posljednjih godina bilježi niz uspjeha na domaćem i međunarodnom tržištu.

Strani gosti

Brojni realizirani projekti, pozicioniranje Međimurja na turističkoj karti Europe, stavljanje u prvi plan posebnosti Međimurja, prestižne nagrade… promaknuli su najsjeverniju hrvatsku županiju u jedno od mjesta koje svakako treba posjetiti. Potvrđuju to i brojke. Prošle godine zabilježeno je više od 71 tisuću dolazaka gostiju, što je porast od 20 posto u odnosu na 2016. godinu, dok broj noćenja premašuje brojku od 170 tisuća, što je pak porast od 17 posto. Međimurje je prema podacima nešto zanimljivije stranim gostima, s obzirom na to da od ukupnog broja 51 posto čine stranci, i to najviše iz Slovenije, Njemačke, Austrije, Mađarske, BiH, Italije…

17 posto porast je broja noćenja u 2017. godini u odnosu na 2016. Prošle godine zabilježeno je više od 71 tisuću dolazaka gostiju, što je također porast od 20 posto.

Da brojke nikako nisu plod slučajnosti potvrđuje i prvi čovjek međimurskog turizma Rudi Grula, voditelj Ureda Turističke zajednice Međimurske županije.

– Na razvoju međimurskog turizma već se godinama radi planski. Nijedna odluka nije donesena stihijski, nijedan projekt nije proveden samo zbog reklame već s namjerom da se ukupna turistička ponuda podigne na višu razinu. Prošle smo godine donijeli i masterplan razvoja turizma u Međimurskoj županiji do 2020. godine, u kojem smo se definirali kao destinacija aktivnog odmora, Županija u pokretu – rekao nam je Rudi Grula na početku razgovora.

Samo tijekom 2017. godine realizirani su ili započeti višegodišnji projekti koji će u velikoj mjeri ojačati turističku sliku Međimurja. Možda i najveći odnosno najvredniji je projekt obogaćivanja kulturno-turističke ponude. Nositelj projekta „Riznica Međimurja“ je Muzej Međimurja Čakovec, dok će Turistička zajednica raditi na marketinškom dijelu. Uređenjem vanjske fortifikacije dvorca Zrinskih u prostor će se smjestiti stalni multimedijalni postav svih stavki nematerijalne kulturne baštine Međimurja. Završetak projekta predviđen je 2020. godine.

– S tim aspektom kulturno-turističke ponude napokon ćemo se moći konkurentno pojaviti na tržištu. Iako je Muzej cijelo vrijeme radio na dostupnosti nematerijalne baštine Međimurja, atraktivnost cijele priče nije bila na takvoj razini da bi privukla veći broj posjetitelja. Realizacijom ovog projekta i to će se promijeniti – dodaje Grula.
Iza TZ-a su i brojni drugi započeti i realizirani projekti – etnografske zbirke Vidovski zlatari u Donjem Vidovcu, Skelarska kuća i Mlinarska kuća u Svetom Martinu na Muri. Pred završetkom je projektna dokumentacija za izgradnju vidikovca na Marđetkinom bregu u Štrigovi.

Certifikati

– Započeli smo projekt „Attractor“, koji, između ostaloga, predviđa uređenje zgrade u bivšoj čakovečkoj vojarni, gdje će se preseliti uredi TZ-a, ali i u kojoj će biti smješteni i brojni drugi turistički informativni sadržaji. Partneri smo na projektu „Buđenje“, čiji je nositelj Općina Goričan, u sklopu kojeg će se rekonstruirati tumuli, a oko crkve napraviti arheološka istraživanja te urediti info-centar na starom graničnom prijelazu… Realizirali smo oko 80 posto proračuna. Bilo bi i 100 posto, ali još čekamo sredstva od nekih europskih projekata. Srećom da nas Županija prati u svim našim naporima, što je dokaz da i Županija u turizmu prepoznaje potencijal za ukupni gospodarski rast i razvoj. Prošle godine dobili smo potporu od Županije u iznosu od 1,25 milijuna kuna. To je odlična osnova koja nam omogućuje da ulazimo u EU projekte s obzirom na to da većina njih traži potrebu predfinanciranja – pojašnjava Grula.

Iako se na tržištu ne mogu nadmetati s bogatim promotivnim kampanjama, u Međimurju su se priklonili drugačijoj taktici.
– Razvijamo brendove koji jamče određenu razinu kvalitete. Tražimo međunarodne certifikate prema kojima se destinacija prepoznaje kao vrhunska. S obzirom na to da već punih deset godina radimo na razvoju cikloturizma, brojni bendovi i projekti odnose se upravo na taj segment turističke ponude.

Razvili smo brend „Cycles wellcom“, postat ćemo dio dravske rute s obzirom na to da su nas pozvali partneri iz Austrije. Postali smo i prva destinacija izvan njemačkoga govornog područja koja je zatražila certificiranje od strane njemačkoga cikloturističkog saveza ADFC-a (Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club). Njihova oznaka najveće je priznanje kvalitete u svijetu cikloturizma. S obzirom na to da se cikloturisti u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj broje u milijunima, dobivanje ADFC-ova certifikata bilo bi ogromno priznanje, ali i najveća moguća reklama. Cikloturisti su i odlični potrošači, koje u Međimurju, osim uređenih staza, privlače i vinske ceste te bogata gastronomska ponuda – zaključio je Rudi Grula.

Raste broj kreveta u obiteljskom smještaju

Porast broja gostiju i noćenja podrazumijeva i povećanje smještajnih kapaciteta. Osim Termi Sveti Martin i hotela Park, koji je u fazi preuređenja, Čakovec uskoro dobiva i hotel Castellum. No, osim velikih investicija u povećanje smještajnih kapaciteta, veseli činjenica da raste broj kreveta i u obiteljskom smještaju.

– Bilježimo rast broja kreveta u obiteljskom smještaju u manjim objektima od čak 30 posto u odnosu na 2016. godinu. Statistički gledano, svaki tjedan prošle godine imali smo otvorenje jednoga novog objekta. Riječ je uglavnom o kućama za odmor, apartmanima te, u manjem broju, soba. To nas posebno veseli jer su ljudi prepoznali mogućnost da s malim ulaganjem svoje kuće za odmor, odnosno vikendice, urede i stave na tržište – kaže Rudi Grula.

Vikendice koje su 90 posto vremena prazne sada su dobile novu funkciju. Ulaganje se u pravilu vraća u kratkom vremenu jer je zanimanje gostiju za ovakav oblik smještaja iznimno velik.

– Kada u sve to uključite i kratke lance opskrbe, preko kojih mali proizvođači lokalnih proizvoda opskrbljuju restorane i time drže kvalitetu lokalnih specijaliteta, te vinske ceste i druge zaštićene gastronomske proizvode poput mesa iz tiblice ili međimurskoga koščičnog ulja, dobivate zaokruženu jedinstvenu turističku priču koja je postala ključna u privlačenju gostiju – zaključuje Grula.

Međimurje

Zvukovi speedway motora u okolici D. Kraljevca i Goričana najavili proljeće: otvorena je nova sezona

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Marko Kiš / Speedway klub Milenium

Proljeće u okolici Donjega Kraljevca i Goričana ne najavljuju samo glasnici proljeća, već i kružni zvukovi speedway motora.

Prošli vikend na Speedway stadionu Milenium boravilo je petnaestak vozača, otvorivši tako novu trening sezonu. Među njima je i stari prijatelj hrvatske speedway staze, Slovenac Matej Žagar, koji je ukratko ispričao što očekuje od nove sezone.

Foto: Marko Kiš / Speedway klub Milenium

– Ovdje nastupam od samoga početka, od 2005. godine. Odradili smo prvi trening, sve još uvijek isprobavamo, želim se dobro pripremiti. Ova je staza dosta tehnička i na njoj sam uvijek postizao dobre rezultate… Slična je stazi u Engleskoj, gdje sam vozio punih 13 godina – objašnjava slovenski as, inače 18-erostruki slovenski prvak i osvajač triju europskih individualnih naslova, među kojima je jedan juniorski.

Motori u krvi

– Dugo sam u sportu: Zvonko Pavlic i moj otac bili su prijatelji, a mi nasljednici kao sljedeća generacija nastavili smo njegovati to prijateljstvo. Obitelj Pavlic voli speedway baš kao i ja, sve bismo dali za to, a Stadion Milenium poseban je upravo po toj obiteljskoj atmosferi. Tko zna, možda nas za koju godinu zapanji razvoj speedwaya na ovim prostorima – smatra Žagar.

S njim se slaže i direktorica FIM Speedway Grand Prix of Croatia utrke, ujedno predsjednica Speedway cluba Milenium, Darija Pavlic.

Žagar dodaje da u Hrvatskoj i Sloveniji zapravo ima dosta ljubitelja speedwaya, no smatra da je omladina ponešto manje zainteresirana za takve sportove općenito.

– Kad sam ja bio dječarac, najradije ne bih silazio s motora! Motori i speedway su očito nešto što je u krvi… To vrijedi i za moje troje djece, ali vjerojatno nema boljeg primjera od obitelji Pavlic. Zato mladima poručujem: probajte speedway! Za razliku od mnogih drugih sportova, klub će vam dati sve drugo što trebate, potrebna vam je najvećim dijelom volja! – zaključuje Matej.

Uz brojne individualne vozače proteklih 20 dana na Speedway stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu bili su i poljski ekstraligaški klubovi Wilki Krosno, Lublin, ali i češke momčadi.

Gotovo stotinu vozača od Velike Britanije do Australije provelo je nekoliko dana trenirajući u Međimurju, čime se pokazalo još jednom da je Međimurje vrhunska destinacija za sport i turizam.

Ulaznice za nadolazeći sportski spektakl FIM Speedway Grand Prix of Croatia potražite u sustavu Entrio, na prodajnim mjestima Tiska ili pak na ulazu na sam stadion uoči utrke 29. travnja, od 12 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

U međimurskoj Udruzi slijepih nastavlja se pružanje usluge videće pratnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije od 1. siječnja 2022. do 31. srpnja 2023. godine provodi program „Mala podrška, velik uspjeh“ koji financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U tijeku je druga godina provedbe programa, a od 1. ožujka 2023. godine na programu se postojećoj videćoj pratiteljici pridružila još jedna.

Međutim, nova videća pratiteljica članovima nije nepoznata jer je već više od godinu dana bila zaposlena u Udruzi putem europskog projekta.

Korisnici obuhvaćeni programom su članovi Udruge; slijepe i praktično slijepe osobe s dodatnim poteškoćama, koje nisu u mogućnosti samostalno obavljati svakodnevne aktivnosti, koje su nesamostalne u kretanju i kojima je nužno potrebna pomoć u samozbrinjavanju.

Udruga trenutno ima upisano 140 članova te je usluga videće pratnje dostupna svima njima sukladno njihovim potrebama.

Videće pratiteljice pružaju slijepim osobama usluge prijevoza, pratnje i pomoći u različitim svakodnevnim i socijalnim aktivnostima te pomoć/obuku pri kućanskim i administrativnim poslovima.

Opći cilj programa „Mala podrška, velik uspjeh“ je jačanje socijalnog uključivanja slijepih osoba kroz daljnji razvoj i povećanje kvalitete usluge videćeg pratitelja na području Međimurske županije.

Specifični ciljevi su povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepih osoba na području Međimurske županije, poticati što veću samostalnost i neovisno življenje slijepih osoba na području Međimurske županije te nastavak zapošljavanja videćeg pratitelja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje