Povežite se s nama

Međimurje

Turiste u Međimurje privlače aktivni cikloturistički odmor, vinske ceste i domaća hrana

Objavljeno:

- dana

Pronaći svoje mjesto na sve zahtjevnijem i bogatijem turističkom tržištu izazov je s kojim se bore sve lokalne turističke zajednice.

I dok se neke prepuštaju vođenju i odlukama Hrvatske turističke zajednice, druge paralelno rade na razvijanju vlastitih turističkih proizvoda i brendova. Upravo među ove druge spada i Turistička zajednica Međimurske županije, koja posljednjih godina bilježi niz uspjeha na domaćem i međunarodnom tržištu.

Strani gosti

Brojni realizirani projekti, pozicioniranje Međimurja na turističkoj karti Europe, stavljanje u prvi plan posebnosti Međimurja, prestižne nagrade… promaknuli su najsjeverniju hrvatsku županiju u jedno od mjesta koje svakako treba posjetiti. Potvrđuju to i brojke. Prošle godine zabilježeno je više od 71 tisuću dolazaka gostiju, što je porast od 20 posto u odnosu na 2016. godinu, dok broj noćenja premašuje brojku od 170 tisuća, što je pak porast od 17 posto. Međimurje je prema podacima nešto zanimljivije stranim gostima, s obzirom na to da od ukupnog broja 51 posto čine stranci, i to najviše iz Slovenije, Njemačke, Austrije, Mađarske, BiH, Italije…

17 posto porast je broja noćenja u 2017. godini u odnosu na 2016. Prošle godine zabilježeno je više od 71 tisuću dolazaka gostiju, što je također porast od 20 posto.

Da brojke nikako nisu plod slučajnosti potvrđuje i prvi čovjek međimurskog turizma Rudi Grula, voditelj Ureda Turističke zajednice Međimurske županije.

– Na razvoju međimurskog turizma već se godinama radi planski. Nijedna odluka nije donesena stihijski, nijedan projekt nije proveden samo zbog reklame već s namjerom da se ukupna turistička ponuda podigne na višu razinu. Prošle smo godine donijeli i masterplan razvoja turizma u Međimurskoj županiji do 2020. godine, u kojem smo se definirali kao destinacija aktivnog odmora, Županija u pokretu – rekao nam je Rudi Grula na početku razgovora.

Samo tijekom 2017. godine realizirani su ili započeti višegodišnji projekti koji će u velikoj mjeri ojačati turističku sliku Međimurja. Možda i najveći odnosno najvredniji je projekt obogaćivanja kulturno-turističke ponude. Nositelj projekta „Riznica Međimurja“ je Muzej Međimurja Čakovec, dok će Turistička zajednica raditi na marketinškom dijelu. Uređenjem vanjske fortifikacije dvorca Zrinskih u prostor će se smjestiti stalni multimedijalni postav svih stavki nematerijalne kulturne baštine Međimurja. Završetak projekta predviđen je 2020. godine.

– S tim aspektom kulturno-turističke ponude napokon ćemo se moći konkurentno pojaviti na tržištu. Iako je Muzej cijelo vrijeme radio na dostupnosti nematerijalne baštine Međimurja, atraktivnost cijele priče nije bila na takvoj razini da bi privukla veći broj posjetitelja. Realizacijom ovog projekta i to će se promijeniti – dodaje Grula.
Iza TZ-a su i brojni drugi započeti i realizirani projekti – etnografske zbirke Vidovski zlatari u Donjem Vidovcu, Skelarska kuća i Mlinarska kuća u Svetom Martinu na Muri. Pred završetkom je projektna dokumentacija za izgradnju vidikovca na Marđetkinom bregu u Štrigovi.

Certifikati

– Započeli smo projekt „Attractor“, koji, između ostaloga, predviđa uređenje zgrade u bivšoj čakovečkoj vojarni, gdje će se preseliti uredi TZ-a, ali i u kojoj će biti smješteni i brojni drugi turistički informativni sadržaji. Partneri smo na projektu „Buđenje“, čiji je nositelj Općina Goričan, u sklopu kojeg će se rekonstruirati tumuli, a oko crkve napraviti arheološka istraživanja te urediti info-centar na starom graničnom prijelazu… Realizirali smo oko 80 posto proračuna. Bilo bi i 100 posto, ali još čekamo sredstva od nekih europskih projekata. Srećom da nas Županija prati u svim našim naporima, što je dokaz da i Županija u turizmu prepoznaje potencijal za ukupni gospodarski rast i razvoj. Prošle godine dobili smo potporu od Županije u iznosu od 1,25 milijuna kuna. To je odlična osnova koja nam omogućuje da ulazimo u EU projekte s obzirom na to da većina njih traži potrebu predfinanciranja – pojašnjava Grula.

Iako se na tržištu ne mogu nadmetati s bogatim promotivnim kampanjama, u Međimurju su se priklonili drugačijoj taktici.
– Razvijamo brendove koji jamče određenu razinu kvalitete. Tražimo međunarodne certifikate prema kojima se destinacija prepoznaje kao vrhunska. S obzirom na to da već punih deset godina radimo na razvoju cikloturizma, brojni bendovi i projekti odnose se upravo na taj segment turističke ponude.

Razvili smo brend „Cycles wellcom“, postat ćemo dio dravske rute s obzirom na to da su nas pozvali partneri iz Austrije. Postali smo i prva destinacija izvan njemačkoga govornog područja koja je zatražila certificiranje od strane njemačkoga cikloturističkog saveza ADFC-a (Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club). Njihova oznaka najveće je priznanje kvalitete u svijetu cikloturizma. S obzirom na to da se cikloturisti u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj broje u milijunima, dobivanje ADFC-ova certifikata bilo bi ogromno priznanje, ali i najveća moguća reklama. Cikloturisti su i odlični potrošači, koje u Međimurju, osim uređenih staza, privlače i vinske ceste te bogata gastronomska ponuda – zaključio je Rudi Grula.

Raste broj kreveta u obiteljskom smještaju

Porast broja gostiju i noćenja podrazumijeva i povećanje smještajnih kapaciteta. Osim Termi Sveti Martin i hotela Park, koji je u fazi preuređenja, Čakovec uskoro dobiva i hotel Castellum. No, osim velikih investicija u povećanje smještajnih kapaciteta, veseli činjenica da raste broj kreveta i u obiteljskom smještaju.

– Bilježimo rast broja kreveta u obiteljskom smještaju u manjim objektima od čak 30 posto u odnosu na 2016. godinu. Statistički gledano, svaki tjedan prošle godine imali smo otvorenje jednoga novog objekta. Riječ je uglavnom o kućama za odmor, apartmanima te, u manjem broju, soba. To nas posebno veseli jer su ljudi prepoznali mogućnost da s malim ulaganjem svoje kuće za odmor, odnosno vikendice, urede i stave na tržište – kaže Rudi Grula.

Vikendice koje su 90 posto vremena prazne sada su dobile novu funkciju. Ulaganje se u pravilu vraća u kratkom vremenu jer je zanimanje gostiju za ovakav oblik smještaja iznimno velik.

– Kada u sve to uključite i kratke lance opskrbe, preko kojih mali proizvođači lokalnih proizvoda opskrbljuju restorane i time drže kvalitetu lokalnih specijaliteta, te vinske ceste i druge zaštićene gastronomske proizvode poput mesa iz tiblice ili međimurskoga koščičnog ulja, dobivate zaokruženu jedinstvenu turističku priču koja je postala ključna u privlačenju gostiju – zaključuje Grula.

Međimurje

Rotary klub Prelog ove subote organizira tradicionalnu Kestenijadu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U subotu, 30. listopada, Rotary club Prelog poziva na tradicionalnu Kestenijadu.

– Drage prijateljice i prijatelji Rotarijanci i svi prijatelji Rotary-a, pozivamo vas da svojim dolaskom podržite akciju „Kestenijada 2021.“, koju Rotary club Prelog tradicionalno organizira svake godine. Članovi kluba pripremati će slasne, pečene kestene u originalnoj, rotarijanskoj pečenjari te osigurati ugodno prijateljsko druženje i pravi jesenski ugođaj te pritom nastojati skupiti sredstva za klupske humanitarne projekte – poručuju.

Kestenijada Rotary cluba Prelog će se održati u subotu, 30. listopada, od 9 do 13 sati, na Trgu Slobode, ispred Doma kulture u Prelogu. Uz predstavnike prijateljskih klubova, organizatori najavljuju i zanimljivo glazbeno iznenađenje.

Nastavite čitati

Međimurje

Kandidature za župana Međimurske županije podnose se do 11. studenoga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državno izborno povjerenstvo priopćilo je da će se prijevremeni izbori za župana i zamjenika župana Međimurske županije održati u nedjelju, 28. studenoga 2021.

Obrasci za postupak kandidiranja na prijevremenim izborima mogu se, počevši od 29. listopada, preuzeti s mrežne stranice Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr.

Prijedlozi kandidatura na prijevremenim izborima moraju prispjeti Županijskom izbornom povjerenstvu Međimurske županije najkasnije u roku od 14 dana od dana stupanja na
snagu odluke o raspisivanju izbora, dakle najkasnije do 11. studenoga, do 24:00 sata.

Županijsko izborno povjerenstvo Međimurske županije sastavit će i u lokalnim sredstvima javnog priopćavanja i tisku, na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici Međimurske županije objaviti zbirnu listu pravovaljano predloženih kandidatura i to u roku od 48 sati od isteka roka za kandidiranje, dakle do 13. studenoga 2021. do 24:00 sata.

Sve obavijesti vezane uz provedbu prijevremenih izbora mogu se dobiti u Županijskom izbornom povjerenstvu Međimurske županije sa sjedištem u Čakovcu.

Dosad je svoju kandidaturu za župana istakao samo Darko Zver, poduzetnik i predsjednik Gradskog vijeća Čakovca, iz Fokusa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje