Povežite se s nama

U fokusu

Turisti će dolaziti u Jalžabet gledati kako se živjelo u starom željeznom dobu

Objavljeno:

- dana

Svijet u Jalžabetu

U Jalžabetu se provodi jedan od najvećih kulturno-arheoloških projekata u srednjoj Europi,  Iron –Age- Danube

Projekt je vrijedan 2,5 milijuna eura i istražuje lokalitete starijeg željeznog doba u  pet podunavskih zemalja – Hrvatskoj, Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Istraživanje je počelo s početkom ove godine, a završetak se očekuje u svibnju.

-Nalazište u Jalžabetu je svjetskog glasa. To je lokalitet koji zaslužuje međunarodnu pozornost  –rekao je u razgovoru s novinarima danas na nalazištu, 14. ožujka, jedan od vodećih ljudi na projektu, arheolog Saša Kovačević.

U Općini Jalžabet smatraju da osim kulturnog značaja, arheološko nalazište ima veliki gospodarsko – turistički potencijal. Zbog toga su sa Institutom za arheologiju potpisali ugovor o partnerstvu.

Namjera je otvoriti turističko-poučnu-informativna staza, koja bi posjetiteljima predstavila razdoblje iz starijeg željeznog doba te putem modernih medija rekonstruirala izgled krajolika iz tog doba.

Uslijedilo bi i otvaranje Zavičajnog muzeja u kojemu bi se predstavila sva arheološka nalazišta u Županiji. Smatra se da bi kurija u kojoj se nekad nalazio starački dom bila idealna lokacija za takvo što.

Ostvarivanjem svih ovih ideja pridonijelo bi življem jalžabetskom gospodarstvu. – Posla bi  mogli imati zanatlije, seljačka domaćinstva, vinari … To bi u konačnici dovelo do kompletnog turističkog proizvoda od kojeg bi seljačka domaćinstva mogla pristojno živjeti.

Saborski zastupnik i predsjednik Općinskog vijeća Jalžabeta, Josip Križanić kaže kako je svjestan da je za sve planirano potrebna potpora s nacionalne razine. – Hrvatska mora čvrsto stati iza tog projekta  – rekao je Josip Križanić i najavio svoj maksimalan angažman po tom pitanju.

Saša Kovačević je potvrdio da je Ministarstvo kulture pokazalo interes za ova istraživanja i da je pridruženi partner na projektu.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje